Saapuuko ryöstetty Pissarro Oklahomaan vai Ranskaan?

PARIISI – Yli 70 vuoden ajan Léone Meyerin perhe on taistellut ryöstetyn maalauksen takaisin saamiseksi, mutta silti hän ei kestä ajatusta näyttää se vasemmalla rannalla sijaitsevassa talossaan Seine-jokea vastapäätä.

Camille Pissarron pieni teos näyttää paimenen hoitavan paimenen ja roikkuu lähellä Musée d’Orsaya muiden arvokkaiden ranskalaisten impressionististen maalausten kanssa. Mutta vuonna 1886 peräisin oleva rauhallinen maaseutumaisema on täynnä takaisintarinaa ryöstöistä, perhetragedioista ja laillisista taisteluista, jotka ulottuvat Pariisista Oklahomaan.

Tohtori Meyerin äiti, isoäiti, setä ja veli kuoli Auschwitzissa. Hänen isänsä kätki maalauksen ranskalaisessa pankissa, jonka natsit ryöstivät vuonna 1941, ja työ katosi taidemarkkinoiden yhteistyökumppaneiden ja välittäjien hämärässä universumissa. Vuosikymmeniä myöhemmin, vuonna 2012, hän löysi “La Bergèren” tai “Shepherdess Bringing in Sheep” -paikan Fred Jones Jr. taidemuseossa Oklahoman yliopistossa. Vuonna 2016 hän välitti kompromissin kiertää sitä yliopiston ja ranskalaisen museon välillä.

Laillinen köydenveto alkoi uudestaan sen jälkeen, kun tohtori Meyer yritti muuttaa sopimusta ja pitää maalauksen pysyvästi Ranskassa, aiheuttaen oikeussalien yhteenottoja sen tulevaisuudesta Pariisissa ja Yhdysvaltain käräjäoikeudessa Oklahoman läntisellä alueella.

“Kun jotain varastetaan, odotan sen palautettavan”, tohtori Meyer, entinen lastenlääkäri, sanoi haastattelussa. “Minulla ei ole muuta kiinnostusta kuin palauttaa tämä maalaus perheeni muistoksi.”

Hän tunsi painostusta allekirjoittaa sopimus vuonna 2016 neljän vuoden pitkittyneiden neuvottelujen jälkeen, hän sanoi. Asiakirja sisälsi käännösvirheen englannista ranskaksi maalauksen omistusta koskevassa osassa, mutta hän oli unohtanut sen tuolloin.

“Minusta oli parempi nähdä muotokuva, jota en ollut koskaan nähnyt elämässäni”, hän sanoi. “Oli parempi, että se palasi Ranskaan. Hyväksyin sopimuksen neuvotella se uudelleen. “

Tiistaina Pariisin tuomioistuin punnitsi, estetäänkö työn lähettäminen Ranskasta, määräsi tohtori Meyerin ja yliopiston tapaamaan sovittelijoita. Aiemmin tässä kuussa liittovaltion tuomari Oklahomassa uhkasi pidättää tohtori Meyeriä halveksivasti, jos hän jatkaisi oikeudenkäyntiä Ranskassa.

Oikeudenkäynti on suunniteltu 19. tammikuuta Pariisissa kuulemaan tri Meyerin perustelut työn jatkamiseksi Ranskassa. Maaliskuussa järjestetään toinen kuulemistilaisuus ulkomaan kuljetusten kieltämisestä.

Oklahoman yliopistoa edustava asianajaja Thaddeus Stauber sanoi, että se vastustaa sovittelua, koska sen mielestä asia on ratkaistu sopimuksella tohtori Meyerin kanssa.

Marraskuussa American Alliance of Museums ja Taidemuseon johtajien yhdistys lähetti kirjeen Fred Jones Jr. taidemuseoon ilmaista tukensa yliopiston taistelulle ratkaisun ylläpitämiseksi.

Toisessa merkissä lisääntyvästä taistelusta ranskalaiset virkamiehet valtion toimikunnasta, joka ottaa huomioon ryöstetyt taideteokset, tutkivat tohtori Meyerin ja hänen asianajajiensa antamia tietoja, jotka herättävät kysymyksiä muiden Oklahoman öljypuikon lahjoittamien taideteosten alkuperästä. Pissarron kanssa yliopiston museoon. Tällainen tarkistus voi kuitenkin helposti kestää yli vuoden, komission puheenjohtaja Michel Jeannoutot sanoi.

Vuoden 2016 sopimukseen johtaneiden neuvottelujen aikana yliopisto ei koskaan kiistänyt, että natsit ryöstivät maalauksen. Se vastusti teoksen palauttamista menettelyllisistä syistä ja väitti vuoden 2015 lausunnossaan, että maalauksen palauttaminen voisi “häpäistä kaikki aikaisemmat vilpittömät ostajat”, kuten sen luovuttajan, joka osti sen New Yorkin galleriasta vuonna 1957.

“Asemamme on edelleen, että työskentelimme sen läpi yhdessä vuonna 2016 ja pääsimme päätöslauselmaan”, Stauber sanoi.

Meyer-perheen harjoittama Pissarro osoittaa kahden sukupolven itsepintaisen päättäväisyyden. Sodan jälkeen Raoul Meyer – tohtori Meyerin isä, joka oli Galeries Lafayette -tavarataloketjun pitkäaikainen puheenjohtaja – aloitti vuonna 1941 takavarikoidun taiteen etsinnän Lounais-Ranskassa olevasta pankkivarastosta natsien miehityksen rahoitushaaran takia.

Hän toipui monista puuttuvista teoksista ja sai selville vuonna 1951, että paimenperä oli päätynyt sveitsiläiseen ostajaan natsien kanssa yhteistyötä tekevien taidemarkkinakauppiaiden kaupan jälkeen. Tyttärensä tavoin hän neuvotteli myös sen palauttamisesta, mutta vastusti tarjotun kaupan ehtoja; hän kieltäytyi ostamasta omaisuuttaan.

Vuoteen 1996 mennessä tohtori Meyer jatkoi isänsä pyrkimyksiä palkkaamalla asiantuntijoita etsimään paimenen, joka oli sittemmin vaihtanut omistajaa. Tohtori Meyer valittiin Galeries Lafayette -yhtiön puheenjohtajaksi vuonna 1998, suunnilleen samaan aikaan, kun hän tehosti metsästystä järjestämällä ryöstetyn taiteen konferensseja.

“Olisi ollut helpompaa olla etsimättä; paljon helpompaa ”, hän sanoi. “Siitä huolimatta tunsin, että minun oli tehtävä se.”

Hänellä oli varoja kutsua ammattitutkijoita, mutta vasta vuonna 2012 yksi hänen poikistaan ​​löysi vihjeen blogista, joka johti Oklahoman yliopistoon, joka oli saanut maalauksen yhdessä muiden teosten kanssa vuonna 2000. Seuraavat Oikeudellinen taistelu omistajuudesta päättyi vuoden 2016 kompromissiin, jonka mukaan maalaus siirrettiin Ranskaan julkiseen esittelyyn viideksi vuodeksi, heinäkuuhun 2021 asti, jota seurasi kolmen vuoden vuorottelu Oklahoman ja Ranskan välillä.

Kun määräaika siirtymisjärjestelyjen aloittamiselle takaisin Oklahomaihin lähestyi, tohtori Meyer vaihtoi viime vuonna lakimiehiä ja kääntyi yliopiston puoleen muuttamaan sopimusta. Tohtori Meyer kertoi epäonnistuneesti tarjoutuneensa ostamaan maalauksen takaisin. Ideoita tarjottiin lainata muita vastaavia teoksia Musée d’Orsaysta Oklahomaan, tohtori Meyer sanoi – ehkä muut Pissarron maalaukset.

Museon päävalvoja Francis Steinbock sanoi, että Musée d’Orsay pysyi riidan ulkopuolella. Se ei ole laillinen osapuoli tässä ”tuskallisessa tilanteessa”, hän lisäsi, eikä museon ja yliopiston välillä koskaan käynyt mitään muodollisia keskusteluja lainoista. (The New York Timesin näkemä vuoden 2019 asiakirja osoittaa kuitenkin, että Musée d’Orsayn virkamies oli ehdottanut ajatusta rajoitetusta lainasta paimenen maalauksen tilalle.)

Tohtori Meyer kertoi haluavansa viime kädessä lahjoittaa maalauksen Musée d’Orsay’lle, mutta sen johtajat ovat esittäneet vastalauseita lahjoituksen pitkäaikaisista ehdoista: työn siirtämisen kustannukset maiden välillä ja fyysiset vaikutukset, joita sillä olisi herkkä maalaus.

Tällaisissa vuorotteluissa on ennakkotapaus oikeudellisessa riidassa; Manetin ”Musiikki Tuileries-puutarhoissa” matkustaa edestakaisin kuuden vuoden välein Irlannin ja Englannin välillä osana kompromissia omistajariidan ratkaisemiseksi Lontoon kansallisgallerian ja Dublinin Hugh Lane -gallerian välillä. Oklahoman yliopiston lakimies Stauber totesi, että tohtori Meyerin kanssa tehdyn sopimuksen ehtojen mukaan yliopisto maksoi kuljetukset Ranskaan ja rahoittaa sen paluun Yhdysvaltoihin.

“Kaikki menivät tähän suhteeseen tietoisena kaikista tosiseikoista”, herra Stauber sanoi.

Mutta Ranskan oikeudellinen näkemys ryöstetyistä teoksista on myös kehittynyt sen jälkeen, kun kompromissi lyötiin tohtori Meyerin kanssa. Hän ja hänen oikeudelliset neuvonantajansa mainitsevat äskettäisen päätöksen toisessa Pissarro-kiistassa, jossa tuomari vetoaa vuoden 1945 ranskalaiseen asetukseen päätellä, että jos teos ryöstettiin sodan aikana, kaikki seuraavat myyntitapahtumat ovat mitättömiä.

Lähes 25 vuoden ajan etsimällä ja käydessään laillisia taisteluja paimenen puoleen, tohtori Meyer on päättäväinen jatkaa pyrkimyksiään. Hän sanoi muistavansa edelleen tärinän, jonka tunsi vuonna 2017, kun hän näki maalauksen ensimmäistä kertaa käytännössä yksin Musée d’Orsayssa. Hänen mielestään on liian tunnepitoista näyttää tällaista maalausta kotonaan, koska se on täynnä perheen muistoja.

“Itkin”, hän sanoi. ”Se oli kauhea emotionaalinen sokki. Ajattelin vanhempiani ja kuinka he katsoivat tätä ja miksi he ostivat sen. “

Hän sanoi, että paimenperä kuuluu Musée d’Orsay -museoon hänen perheelleen omistetulla yksinkertaisella plaketilla.

“Minulla on oikeus muistiini; Minulla on oikeus oikeudenmukaisuuteen ”, hän sanoi. ”Kaikki perheeni jäsenet tapettiin. En voi koskaan unohtaa. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *