Espanjan lainsäätäjät hyväksyivät laskun, joka sallii eutanasian ja avustaa itsemurhaa

MADRID – Espanjan lainsäätäjät äänestivät torstaina eutanasian ja lääkärin avustaman itsemurhan dekriminalisoinnista annetun lain puolesta. liittyä muutamiin muihin maihin, joissa parantumattomasti sairaat potilaat voivat laillisesti saada apua elämänsä lopettamiseksi.

Tuleva sosialistien johtaman pääministerin Pedro Sánchezin hallitus esitteli Espanjan lakiluonnoksen helmikuussa, joka väitti, että Espanjan rikoslaista poistetaan artikkeli, joka kieltää kenenkään avustamasta kuolemaan johtaneessa sairaudessa.

Torstaina 198 parlamentin alahuoneen lainsäätäjää äänesti eutanasialain puolesta, kun taas 138 äänesti vastaan ​​ja kaksi tyhjää. Senaatti harkitsee seuraavaksi lakia, ja se näyttää todennäköisesti myös siellä.

Jos laki hyväksyy jäljellä olevan parlamentaarisen esteen, se voi tulla voimaan jo ensi keväänä.

Lain tarkoituksena on antaa potilaan päättää terveydenhuollon ammattilaisen suorittamasta eutanasiasta tai avustetusta itsemurhasta, joka voi tapahtua kotona ottamalla kohtalokas annos määrättyä lääkettä.

Belgia, Kanada, Kolumbia, Luxemburg, Alankomaat ja Sveitsi ovat jo hyväksyneet jonkinlaisen avustettua kuolemaa koskevan lainsäädännön. Yhdysvalloissa, useita valtioita mukaan lukien Kalifornia, Colorado ja Oregon anna potilaiden saada kuolemaan johtavia reseptejä, jos he ovat sairaita. Vuosi sitten Länsi-Australiasta tuli toinen osavaltio Australia antaa lakia avustavasta kuolemasta.

Apu kuolemaan keskustellaan edelleen kiivaasti useissa maissa, ja se on ollut useiden suurten oikeustapausten ydin. Aikaisemmin tänä vuonna, Saksan tuomioistuin kumosi Kielto avustetusta itsemurhasta. Sisään Portugali, lainsäätäjät ottivat ensimmäisen askeleen kohti eutanasian sallimista, mutta maan presidentti saattoi silti vetoa lainsäädännön muutosta.

Torstaina Madridissa pieni joukko mielenosoittajia kokoontui parlamentin ulkopuolelle vastustaa uutta lakia hautajaisrumpujen lyömiselle, jotkut heiluttavat kallo-ja-rustakylttejä.

Mutta parlamentaarisen keskustelun aikana María Luisa Carcedo, sosialistinen lainsäätäjä ja entinen terveysministeri, väitti, että laki antoi Espanjalle mahdollisuuden ottaa “askel eteenpäin kansalaisoikeuksien alalla, mikä tuo kansalaisille enemmän vapautta”. Hän lisäsi, ettei lainkaan ole “valtion määräämää”, että “potilas päättää”.

Konservatiiviset lainsäätäjät äänestivät lakia vastaan ​​sanoen, että hallitus ryntää läpi yhteiskunnalle tärkeän muutoksen ilman riittävää julkista keskustelua. Äärimmäisoikeistolaisen Vox-puolueen lainsäätäjä Lourdes Méndez sanoi, että laki merkitsi “kuolemantuomioiden allekirjoittamista heikoimmille”.

Tähän asti henkilö, joka kärsii lopullisesta sairaudesta Espanjassa, voi kieltäytyä hoidosta, mutta uusi laki myös anna tällaisen potilaan saada apua sietääkseen kivuton kuolema, kunhan apua pyydetään “vapaasti ja yksiselitteisesti”.

Ennen avun hakemista, lain mukaan potilaille on annettava täydelliset tiedot olosuhteistaan, palliatiivisesta hoidosta ja muista käytettävissä olevista vaihtoehdoista. Laissa täsmennetään myös, että kuolemapyyntö on tehtävä kirjallisesti ja se on sitten toistettava 15 päivää myöhemmin. Lääkärit voivat kieltäytyä eutanasian tekemisestä tai avustaa sairaan potilaan itsemurhaa vedoten omantunnon vastalauseeseen. Espanja aikoo perustaa rekisterin lääkäreistä, jotka vastustavat ..

Espanja on a perinteisesti katolinen maa ja kirkko ovat vastustaneet voimakkaasti ajatusta eutanasian dekriminalisoimisesta tai avustetusta itsemurhasta. Aiemmin tässä kuussa Espanjan kirkon piispankonferenssi varoitti, että “oletettu oikeus” auttaa kuolemaan aiheuttaisi ihmiselle kohtuutonta painostusta. “Harvoista maista, jotka ovat laillistaneet eutanasian, kokemus on, että se kannustaa heikoimpia etsimään kuolemaa”, kirkko kirjoitti lausunto otsikko “Elämä on lahja, eutanasia epäonnistuminen”.

Tätä kannanottoa ovat tukeneet konservatiiviset puolueet, jotka ovat väittäneet, että sen sijaan painopisteen tulisi olla palliatiivisen hoidon parantaminen. Mutta viime aikoina mielipidekyselyt ovat osoittaneet, että useimmat espanjalaiset hyväksyvät oikeuden valita tällainen kuolema.

Torstain äänestyksen jälkeen pääministeri Sánchez kiitti Twitterissä kaikkia uutta lakia tukevia lainsäätäjiä ja kansalaisyhteiskunnan järjestöjä kutsumalla sitä “suureksi sosiaaliseksi valloitukseksi maallemme”.

Herra Sánchez äänestettiin virkaan tammikuussa Espanjan ensimmäisen koalitiohallituksen johdolla, ja eutanasiaslaki oli ensimmäinen, jonka hänen vasemmistohallintonsa esitti osana pyrkimyksiään edistää liberaalimpaa asialistaa. Edellisen sosialistisen hallituksen aikana Espanjasta tuli myös vuonna 2005 yksi ensimmäisistä laillistetuista maista samaa sukupuolta avioliitto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *