China Moon Mission tuo kuun kivet maahan ja uuden kilpailun avaruuteen

Kiina on saattanut olla myöhässä kuukaudelle, mutta kun kapselinsa, joka oli täynnä kuukiviä ja maaperää, palasi maalle torstai-aikaisin, se loi uuden avaruuskilpailun tulevien vuosikymmenien aikana. Tällä kertaa kilpailu kuun resursseista, joka voi ajaa syvempää avaruuden tutkimista.

Maan Chang’e-5-avaruusalus keräsi jopa 4,Four kiloa kuunäytteitä tulivuoren tasangolta, joka tunnetaan nimellä Mons Rümker, kolmen viikon operaation aikana, joka korosti Kiinan kasvavaa kykyä ja kunnianhimoa avaruudessa. Se oli Kiinan tähän mennessä menestynein tehtävä.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kilpailivat valta-asemasta eeppisessä avaruuskilpailussa 1960-luvulla ja 70-luvulla, jolloin he toivat takaisin kuunäytteet, mutta se oli erilainen aikakausi. Nyt Kiina on kamppailussa, ja tämän päivän kilpailu – kerran näennäisesti tieteiskirjallisuuden valtakunta – voi olla yhtä voimakas ja merkantilisempi.

Kiinalaiset ovat innokkaita kiertämään teknisiä taitojaan ja tutustumaan aurinkokuntaan. Yhdysvaltojen tavoin maan laajempi tavoite on perustaa kuukanta, joka voisi hyödyntää sen potentiaalisia resursseja ja toimia lähtökohtana kunnianhimoisemmille tehtäville.

Peking ei ole “laatinut jonkinlaista julistavaa lausuntoa, jossa he haluavat korvata Yhdysvaltojen johtajana avaruudessa”, sanoi Brendan Curry, Washingtonin DC: n operaatioiden johtaja Planetary Society -yhdistyksessä. “Mutta he haluavat varmasti olla merkittävä näyttelijä avaruudessa.”

Sisään lausunto, Kiinan kansallinen avaruushallinto sanoi, että kapseli kuukivillä laskeutui Sisä-Mongoliassa noin klo 2 paikallista aikaa (keskiviikkona noin kello 13 itäisen ajan mukaan). Kapseli oli eronnut pääavaruusaluksesta, kun se oli noin 3000 mailia eteläisen Atlantin valtameren yläpuolella. Noin kuuden mailin korkeudessa se käytti laskuvarjoja hidastaakseen laskeutumistaan.

Video lähetetään valtion televisiossa näytti palautusryhmien saapuvan kapseliin alle tunti laskeutumisen jälkeen. Kapselin siirtäminen tiloihin voi viedä tunteja, joissa voidaan vahvistaa, että kuunäytteet ovat ehjät.

Avaruudesta on nopeasti tulossa yksi areena, jossa kaksi maata saattaa olla ristiriidassa. Vaikka Kiinan sotilaallinen ja siviili-avaruusohjelma on edelleen kiinni Yhdysvalloissa, maan tavoitteet olivat osa Trumpin hallinnon motivaatiota perustaa avaruusjoukot.

Varapuheenjohtaja Mike Pence ilmoitti viime vuonna suunnitelmistaan ​​nopeuttaa Amerikan paluuta kuuhun vuoteen 2024 mennessä vuoden aikana puhe jossa hän varoitti, että Kiina halusi “tarttua kuun strategiseen korkeuteen ja tulla maailman eturivin avaruuskansaksi”.

Yrittäjät avaruusyritykset voisivat entisestään lisätä NASAn ja Kiinan välistä kilpailua. Siihen mennessä, kun NASA tai kiinalaiset astronautit pääsevät kuuhun, SpaceX: n miljardööri perustaja Elon Musk sanoo lähettävänsä ihmisiä Marsiin. Vaikka herra Muskin lausunnot osoittautuisivatkin liian optimistisiksi, kansalliset avaruusjärjestöt eivät enää voi hallita avaruuden tutkimuksen tulevaisuutta.

Jotkut toivovat, että Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kilpailu voisi muuttua yhteistyöksi. Mutta NASA: lla on tällä hetkellä rajoituksia työskennellä suoraan Kiinan avaruusjärjestön tai kiinalaisten omistamien yritysten kanssa. Kyseisen säännöksen lisäsi vuonna 2011 lakiin NASA: ta rahoittajana Frank Wolf, silloinen republikaanien kongressimies Virginiasta, rankaisemaan Kiinaa sen ihmisoikeustilanteesta ja suojelemaan amerikkalaista lentokonetekniikkaa.

Lähitulevaisuudessa Yhdysvaltojen planeettatieteilijät voitaisiin jättää pois tieteellisestä bonanasta Chang’e-5: n keräämien kivien joukosta, jotka tulivat Kuun alueelta, joka oli paljon nuorempi kuin aiemmin vieraillut.

Vaikka laki ei estä NASAn ulkopuolisia tutkijoita työskentelemästä kiinalaisten kollegoidensa kanssa, se estää kiinalaisia ​​tutkijoita katsomasta kuukiviä, jotka NASAn astronautit toivat takaisin Apollo-operaatioiden aikana, ja Kiina saattaa hyvinkin palauttaa sen.

“On selvää, että Yhdysvallat kieltää yhteistyön Kiinan kanssa, eikö?” sanoi Xiao Lengthy, tutkija Kiinan geotieteiden yliopistosta Wuhanista, joka on neuvonut Kiinan avaruusohjelmaa. “Se ei todellakaan toivoa, että Kiina kehittyy nopeasti. He ovat jo asettaneet korttinsa pöydälle. Sitä ei tehdä hiljaa. “

Talouskehitysjärjestö Higher Houston Partnership -tapahtumassa tiistaina NASA-järjestelmänvalvoja Jim Bridenstine käsitteli mahdollisuutta lieventää NASA-Kiina-yhteistyön kieltoa.

“Se on minun palkkaluokan yläpuolella”, herra Bridenstine sanoi. “Mutta uskon varmasti, että NASA on diplomatian työkalu. Uskon, että omaisuus on työkalu, jota voidaan käyttää esimerkiksi potin makeutusaineena kauppaa varten. Mielestäni sitä voidaan käyttää kaikenlaisiin tarkoituksiin kansainvälisessä diplomatiassa. “

Tuleva Bidenin hallinto ei ole vielä ilmoittanut NASAa koskevista suunnitelmistaan. Mutta se todennäköisesti lykkää Trumpin hallinnon vuoden 2024 tavoitetta, jota ei todennäköisesti saavutettu, vaikka presidentti Trump olisi valittu uudelleen teknisten ja taloudellisten rajoitusten vuoksi.

Päinvastoin kuin NASAn epävarmuus ja ajoittaiset suunnanmuutokset, Kiina on pitäytynyt suunnitelmissaan ja aikatauluissaan, ja maan avaruusohjelma toimii kansallisen ylpeyden lähteenä, joka tarjoaa toisen kansainvälisen diplomatian välineen.

Kiinan johtaja Xi Jinping on tehnyt avaruudesta keskeisen osan unelmastaan ​​luoda suurempi, voimakkaampi Kiina, ja satunnaisista takaiskuista huolimatta avaruusohjelma on edistynyt valtavasti.

“He pystyvät sitoutumaan paljon pidemmän aikavälin tavoitteeseen”, sanoi Namrata Goswami, riippumaton analyytikko ja uusi kirja avaruustutkimuksesta “Scramble for the Skies”.

Chang’e-koettimien kehittäminen alkoi 2000-luvun alussa, kun presidentti George W. Bush ilmoitti, että NASA: n astronautit palaavat kuuhun vuoteen 2020 mennessä. Se jatkoi polkua, kun Obaman hallinto peruutti kuuohjelman ja keskittyi kauempana oleviin kohteisiin, kuten asteroidi ja Mars.

Kaksi ensimmäistä Chang’e-avaruusalusta olivat kiertoradat, jotka kiertivät kuuta. Chang’e-Three laskeutui joulukuussa 2013, ja Kiina liittyi Yhdysvaltoihin ja Neuvostoliittoon ainoana maana, joka on onnistunut laskeutumaan sinne. Tammikuussa 2019 Chang’e-4 tuli ensimmäinen avaruusalus laskeudu kuun toisella puolella. Sen kuljettaja, nimeltään Yutu-2, toimii edelleen, opiskelee kuun geologiaa melkein kaksi vuotta myöhemmin. Kiina on nyt ainoa maa, joka laskeutuu onnistuneesti kuuhun 2000-luvulla, ja on tehnyt sen kolme kertaa.

Ja vaikka Trumpin hallinto mainitsi paluuta kuuhun, Kiina ei ole osoittanut kiireellisyyttä nopeuttaa suunnitelmiaan lähettää kiinalaisia ​​astronautteja kuuhun 2030-luvulla. Jos NASAn astronautit saapuvat aikaisemmin, Kiinalla ei näytä olevan kiirettä lyödä heitä.

Mutta vaikka Kiina vie aikansa pitkän aikavälin avaruus tavoitteilla, onnistunut Chang’e-5-operaatio lähti vasta viime kuussa, ja sen nopea paluu kuunäytteillä tarjosi melkein välittömän tyydytyksen. Se vaati suunnittelun ja toteutuksen tekoja, joita Kiina ei ole koskaan ennen yrittänyt.

Pian kuun kiertoradalle saapumisen jälkeen Chang’e-5 jakautui kahteen osaan, kiertoradaan ja laskeutuvaan laskuun, joka saavutti pinnan 1. joulukuuta. Se kaavasi ylös ja porasi näytteitä, jotka avaruusalus palasi kuun kiertoradalle ja lopulta takaisin maahan. Myös laskeutuja nosti pienen Kiinan lipun.

Kiina kuvittelee kuuhun tehtäviään enemmän kuin esittelyksi avaruusteknologiasta ja kansallisesta ylpeydestä. Se kuvastaa kuun tukikohdaksi – aluksi robotiksi, sitten ehkä ihmisen etuvartijaksi -, joka tukee avaruuden tutkimista tulevina vuosikymmeninä.

Kenraaliluutnantti Zhang Yulin, Kiinan astronauttiohjelman entinen apulaiskomentaja, kirjoitti The Folks’s Each day -lehdessä viime vuonna siitä, että cislunar-avaruudesta – maapallon ja kuun välisestä alueesta – tulee “toinen laaja kenttä ihmisen elintilan laajentumiselle”.

Toinen Kiinan avaruusohjelman vanhempi virkamies, valtion omistaman China Aerospace Science and Expertise Corporationin Bao Weimin, viime vuonna esitti kerran näennäisesti näennäisen ajatuksen siitä, että cislunar-avaruudesta voisi tulla taloudellinen alue, joka tuottaa 10 biljoonaa dollaria maan taloudelle.

“Kyse ei ole useless tekniikan esittelemisestä”, tohtori Goswani sanoi puhelinhaastattelussa. “He alkavat ilmaista taloudellisia pyrkimyksiä resursseista, joita siellä on.”

Kiina ei ollut ainoa maa, joka toi jotain avaruudesta joulukuussa. A Japanilainen avaruusalus Hayabusa2 palasi maahan kuuden vuoden matkan jälkeen, mitä maan avaruusjärjestö kuvaili “suureksi määräksi hiukkasia”, jonka tutkijat tutkivat ymmärtääkseen aurinkokunnan sisäisten planeettojen, myös maan, rakennusosat.

Silti Kiinan ohjelman laajuus, kunnianhimo ja resurssit kilpailee nyt Yhdysvaltojen ja Venäjän kanssa. Ja lähempänä aikavälillä kahden maan välinen kilpailu voi ilmetä lähempänä maata.

Kiina aikoo rakentaa avaruusaseman kiertoradalle ympäri maata ja on tarjonnut muiden maiden astronauttien työskentelemisen siellä. Jos se pystyy saavuttamaan tämän tavoitteen, se tekisi Kiinan kiertoradan kilpailijasta Yhdysvaltain ja Venäjän johtaman kansainvälisen avaruusaseman kanssa.

Ja Kiinan uuden kuukivien varastamisen yhteistyörajoitukset ovat myös pettymys monille Yhdysvaltojen tutkijoille tulevina vuosina.

“Ne edustavat täysin erilaista kuuhistorian aikakautta ja auttavat varmasti pyrkimyksissämme ymmärtää kuun evoluutiota”, kirjoitti Clive R. Neal, Notre Damen yliopiston maa- ja vesirakentamisen professori. rakastan mahdollisuutta tutkia uudet näytteet.

“Valitettavasti”, tohtori Neal lisäsi sähköpostissaan, “en usko, että tämä on mahdollista.”

Sitä seurasi surullinen kasvohymiö.

Claire Fu Pekingissä osallistui tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *