Shinji Aoba syytetty Kioton animaatiopalossa

TOKYO – Japanin syyttäjät syyttivät keskiviikkona miestä tuhopoltosta ja murhasta viime vuoden tulipalon yhteydessä, jossa kuoli 36 Kioton animaatiostudiossa, maan tappavin hyökkäys viime vuosikymmeninä.

Epäiltyä Shinji Aobaa, 42, syytetään Kyoto Animation, a kuuluisa anime-studio tunnettu ”elämän siivusta” televisio-ohjelmista ja elokuvista. 33 ihmistä kuoli paikalla, monet yrittivät paeta katolle, ja kolme muuta kuoli myöhemmin palovammoihin. Toinen 33 loukkaantui.

Kioton syyttäjien mukaan Aobaa oli syytetty viidestä rikoksesta, mukaan lukien murha, murhayritys ja tuhopoltto.

Herra Aoba, jolla oli mielenterveyden historia, paloi vakavasti tulipalossa. Hän oli pidätettiin toukokuussa sen jälkeen, kun hän oli riittävästi toipunut, mutta syyttäjät olivat odottaneet häntä syytteestä, kunnes hänelle tehtiin psykologinen arviointi, japanilainen yleisradioyhtiö NHK kertoi.

Herra Aoba oli ostanut poliisin raporttien mukaan noin 10 litraa bensiiniä studion läheltä sijaitsevalta huoltoasemalta ennen hyökkäystä ja huutanut “Die!” kun hän sytytti rakennuksen. Tuolloin uutisraporttien mukaan hän oli kohdistanut studion, koska uskoi, että se oli varastanut häneltä romaanin.

Väkivalta on harvinaista Japanissa, vaikka maassa esiintyy ajoittain kauhistuttavia iskuja. Studion tulipalo tuli alle kaksi kuukautta sen jälkeen 17 koulutytön puukotus ja kaksi aikuista, jotka jättivät yhden aikuisen ja yhden lapsen kuolleeksi.

Silti tuhopolton uhrien määrä järkytti kansaa ja aiheutti animaattoreiden menetyksestä surua. Suurin osa heistä oli naisia, harvinaisuus teollisuudessa.

Kioton animaatio, jonka fanit kutsuvat nimellä KyoAni, perustivat Yoko Hatta ja hänen aviomiehensä Hideaki Hatta vuonna 1981. Studio – joka on tehnyt urakkatöitä Hayao Miyazakin kuuluisalle Studio Ghiblille – tunnetaan korkealaatuisesta animaatiosta ja tarinoistaan, joissa yhdistyvät huolellinen kuvaukset jokapäiväisestä elämästä korkean konseptin omaavien tieteiskirjallisuuden ja fantasian kanssa.

Yritystä ylistettiin laajalti sekä lahjakkaiden animaattoreiden hyvinvoinnista että työntekijälähtöisestä lähestymistavastaan ​​alalla, joka tunnetaan alhaisista palkoista ja pitkistä tunneista.

Kioto Animationin presidentti Hatta sanoi heinäkuussa pidetyssä lehdistötilaisuudessa tulipalon vuosipäivänä. Hatta sanoi, että yritys on hitaasti toipumassa ja toivoi voivansa jatkaa uusien teosten tuottamista.

Syyskuussa studio julkaisi ensimmäisen elokuvan hyökkäyksen jälkeen ”Violet Evergarden: The Film”. Tragedian viivästyttämä elokuva on televisio-ohjelman spinoff, joka perustuu suosittuihin romaaneihin.

Hisako Ueno ja Hikari Hida osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *