Meksiko nuhdellessaan Yhdysvaltoja hyväksyy toimenpiteen, jolla rajoitetaan ulkomaisia ​​edustajia

Meksikon kaupunki – Meksikon lainsäätäjät hyväksyivät tiistaina lain, joka voi rajoittaa jyrkästi yhteistyötä amerikkalaisten huumausaineiden kanssa ja toimittaa pistävän nuhteen Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun entisen Meksikon virkamiehen lyhytaikainen pidätys tuotti jännitteet kiehuvaksi.

Kongressin alempi jaosto hyväksyi toimenpiteen 329–98, äänestys, jonka seurasi senaatin viime viikon hyväksyntä. Toimenpidettä tukee presidentti Andrés Manuel López Obrador, joka on tuominnut Yhdysvaltojen agenttien toiminnan pidätys entisen puolustusministerin, kenraali Salvador Cienfuegos Zepedan, lokakuussa.

“Muissa maissa, Yhdysvalloissa, on sääntöjä, on olemassa normeja” sille, mitä ulkomaiset agentit voivat tehdä, López Obrador sanoi viime viikolla pidetyssä lehdistötilaisuudessa keskustellessaan toimenpiteestä. “Joten haluamme ratkaista tämän lopullisesti.”

Kenraali Cienfuegos pidätettiin Los Angelesissa huumekaupan syytteistä viime kuussa Yhdysvaltojen oikeusministeriön jälkeen pudotti syytteet upealla peruutuksella. Hänen vapautuksensa tapahtui Meksikon virkamiesten ilmaistuaan suuttumusta olla ilmoittamatta lähestyvästä pidätyksestä.

Uusi lainsäädäntö säätelee ulkomaisten agenttien toimintaa, edellyttäen, että he jakavat tietoja Meksikon hallituksen kanssa ja poistavat diplomaattisen koskemattomuutensa. Se edellyttäisi myös Meksikon viranomaisilta, että he saisivat luvan turvallisuuspaneelilta ennen tapaamista ulkomaisten agenttien kanssa ja raportoivat keskusteluista ulko- ja yleisen turvallisuuden ministeriöille.

Vaikka lainsäädännössä ei eroteta Yhdysvaltoja nimen mukaan, amerikkalaiset virkamiehet pitävät sitä selkeänä moitteena vuosikymmenien kestäneen tiiviin yhteistyön jälkeen huumekaupassa.

Oikeusministeri William P. Barr sanoi viime viikolla antamassaan lausunnossa, että lainsäädäntö vaikeuttaa “maidemme välistä yhteistyötä”.

Yhdysvaltain vanhempi lainvalvontaviranomainen, joka on viettänyt suuren osan urastaan ​​Meksikon tapauksiin liittyvissä asioissa, sanoi tiistaina, että lainsäädäntö voi useless lamauttaa amerikkalaiset tutkimukset Meksikossa. Virkamies, jolla ei ollut valtuuksia keskustella asiasta julkisesti ja joka puhui nimettömänä, sanoi väkivallan ja huumeiden virtauksen pohjoiseen Yhdysvaltoihin.

Mutta Meksikon turvallisuusasiantuntijat sanoivat, että lakiesitys oli pikemminkin symbolinen pyrkimys vahvistaa Meksikon itsemääräämisoikeus ennen kuin presidentiksi valittu presidentti Joseph R. Biden Jr. astuu virkaan. López Obrador onnitteli virallisesti Bideniä vasta tiistaina, jolloin hänestä tuli yksi viimeisistä maailman johtajista.

“He pelkäävät siirtymistä Yhdysvalloissa”, sanoi Alejandro Hope, Mexico Cityn turvallisuusanalyytikko. “He haluavat lähettää viestin, että tällä puolella on työkaluja”.

Toimenpide voi lisätä Bidenin painostusta siirtyä nopeasti kohti suhteiden parantamista Meksikoon presidentti Trumpin vuosien rasituksen jälkeen.

Herra Biden on jo sanonut aikovansa palauttaa osan Trumpin aggressiivisesta maahanmuuton vastaisesta politiikasta, mukaan lukien useita, jotka ovat suututtaneet Meksikon hallitusta.

Heidän joukossaan oli herra Trumpin vaatimus, että Meksiko pitää keski-amerikkalaiset maahanmuuttajat rajan puolella, kun he hakevat turvapaikkaa Yhdysvalloista. Herra Trump käytti myös tullimaksujen uhkaa maahanmuuton valvonnan tehostamiseksi.

Turvallisuusasiantuntijat, kuten herra Hope, sanoivat, että ulkomaiset agentit löytävät keinoja kiertää uuden toimenpiteen vaatimukset.

“Kukaan ei aio julistaa itseään ulkomaiseksi agentiksi”, hän sanoi. “He eivät missään tapauksessa antaisi arkaluonteista tietoa ulkoministeriölle – se on naurettavaa.”

Alan Feuer osallistui raportointiin New Yorkista ja Michael Shear Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *