Kansainvälinen rikostuomioistuin ei tutki Kiinan muslimien pidättämistä

Kansainvälinen rikostuomioistuin on päättänyt olla jatkamatta tutkimusta Kiinan muslimien joukkovankeudesta, mikä on takaisku aktivisteille, jotka haluavat saattaa Pekingin vastuuseen etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen vainosta.

Haagin syyttäjät sanoivat maanantaina, etteivät he tutkia väitteitä että Kiina oli syyllistynyt kansanmurhaan ja rikoksiin ihmiskuntaa kohtaan pääasiassa muslimien etniseen ryhmään kuuluviin uigureihin, koska väitetyt rikokset tapahtuivat Kiinassa, joka ei ole tuomioistuimen osapuoli.

Kuvattuja väärinkäytöksiä “ovat tehneet yksinomaan Kiinan kansalaiset Kiinan alueella”, sanoi tuomioistuimen pääsyyttäjän raportti, Fatou Bensouda Gambiasta.

Pakolaisuudessaan uiguurit olivat kuukausia kehottaneet tuomioistuinta tutkimaan Kiinan sortopolitiikkaa muslimivähemmistöihin nähden, mikä oli aktivistien ensimmäinen yritys käyttää kansainvälisen oikeuden voimaa pitääkseen Kiinan virkamiehet vastuullisina tehoisku. He syyttivät Kiinan hallitusta kidutuksesta, pakotetusta steriloinnista ja muslimien massavalvonnasta muun muassa väärinkäytösten yhteydessä.

Kiina on kasvanut kansainvälisen tuomion muslimien ankarasta kohtelusta, mukaan lukien laajojen indoktrinaatioleirien rakentaminen Xinjiangin länsiosaan. Valitun presidentin Joseph R. Biden Jr: n kampanja kuvaili Kiinan toimintaa Xinjiangissa kansanmurhaksi, jonka myös muut länsimaisten johtajat ovat ottaneet kantaa.

Kiina on kiistänyt leirien väärinkäytön kuvailemalla niitä sen sijaan työpaikkakoulutuskeskuksiksi, joiden tarkoituksena on torjua uskonnollisia ääriliikkeitä ja terrorismia, huolimatta ristiriitainen todisteet.

Monet uiguurit sanoivat tiistaina olevansa pettyneitä tuomioistuimen päätökseen olla tutkimatta. He vannoivat jatkavansa maailmanlaajuisten johtajien edunvalvontaa rankaisemaan Kiinaa väärinkäytöksistä.

“Kansainvälinen rikostuomioistuin perustettiin yhdestä ja ainoasta syystä: törmätä kauhistuttavimpiin kansainvälisiin rikoksiin”, sanoi Australiassa asuva uiguurien runoilija ja aktivisti Fatimah Abdulghafur. “Kiinan hallinnon julmuudet uiguureja kohtaan ovat lukemattomia.”

Kiinaa vastaan ​​valituksen tekivät kaksi uiguurien maanpakolaisryhmää, Itä-Turkistanin maanpakolaishallitus ja Itä-Turkistanin kansallinen herätysliike.

Kiinan rajojen sisällä esiintyneiden muslimien väärinkäytösten lisäksi ryhmät olivat myös edunvalvoneet tuomioistuinta tutkimaan Pekingiä tuhansien uiguurien kotiuttamisen vuoksi laittomin pidätyksin tai karkotuksin muista maista, mukaan lukien Kambodža ja Tadžikistan.

Maanantaina antamassaan kertomuksessa tuomioistuin totesi, että “ei ole perustetta edetä tällä hetkellä”, koska ei näytä olevan riittävästi todisteita siitä, että Kiinan virkamiehet tekivät rikoksen.

“Kaikki käyttäytyminen, johon liittyy henkilöiden pakotettu poistaminen paikasta, ei välttämättä ole väkivaltaisen siirron tai karkottamisen rikos”, tuomioistuin totesi.

Oikeusaktivistit sanoivat jatkavansa taistelua pitääkseen Kiinaa vastuussa sen toiminnasta Xinjiangissa. Kiinan ihmisoikeuksien valvonnan johtaja Sophie Richardson sanoi, että päätös ei ollut päätös väärinkäytöksistä.

“Tosiasiat ovat edelleen: Kiinan hallitus tekee massiivisia vakavia rikkomuksia Xinjiangissa, ja vastuuhenkilöt olisi saatettava vastuuseen”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *