Venäläiset upseerit olivat lähellä Navalnya, kun hänet myrkytettiin

Venäläisen salaisen vakoojayksikön virkamiehet, joilla on asiantuntemusta myrkyllisistä aineista, vetivät Venäjän oppositiojohtajaa Aleksei A.Navalnya vuosien ajan ja olivat lähellä, kun hänet altistettiin erittäin myrkylliselle hermolääkkeelle, joka melkein tappoi hänet viime kesänä. raportin Bellingcat, avoimen lähdekoodin tutkimuksiin erikoistunut tutkimusryhmä.

Raportti sisälsi analyysin vakoojayksikön operatiivisten työntekijöiden tuottamista puhelimen metatiedoista sekä EU: n hankkimista lentotiedoista Bellingcat, tarjoaa tähän mennessä vahvimmat todisteet siitä, että Venäjän hallitus oli salamurhayrityksen takana sen kovinta ja tunnetuinta kriitikkoa vastaan.

Raportin mukaan kolme Venäjän sisäisen tiedustelupalvelun liittovaltion turvallisuuspalvelun virkamiestä seurasi Navalnya elokuussa Siperiaan, missä oppositiojohtaja tapasi kannattajia paikallisvaaleja valmisteltaessa. He vetivät hänet Siperian kaupunkiin Tomskiin, missä heti 20. elokuuta keskiyön jälkeen puhelimen metatiedot osoittivat yhtä operatiivista henkilöä lähellä Xander-hotellia, jossa herra Navalny ja hänen tiiminsä olivat.

Tunteja myöhemmin, pian sen jälkeen, kun hän oli lähtenyt Tomskista Moskovaan suuntautuneelle lennolle, herra Navalny kuultiin huutavan lentokoneen kylpyhuoneessa ennen kaatumista pakottaen ohjaajan hätälaskumaan. Kun hän saapui sairaalaan Omskiin, toiseen Siperian kaupunkiin, hän oli koomassa.

Bellingcatin raportti, joka julkaistiin yhdessä Venäjän uutistoimiston The Insider kanssa sekä CNN: n ja Der Spiegelin raporttien kanssa, paljasti myös yhteydet vakoojayksikön ja FSB: nä tunnetun liittovaltion turvallisuuspalvelun laajemman kemiallisten aseiden käytön murhiin -ohjelman välillä.

Saksan vanhempi turvallisuusvirkailija, joka tietää asiasta, vahvisti Bellingcatin raportin tietojen paikkansapitävyyden. “Se kattaa kaiken, mitä tiesimme”, sanoi virkamies, joka puhui nimettömänä ehtona keskustelemaan arkaluonteisista tiedusteluasioista.

Saksan hallitus, virkamiehen mukaan, tietää kuukausien ajan tarkalleen, kuka oli mukana myrkytyksessä.

Länsimaisten turvallisuusviranomaisten mukaan myrkytyksen takana ei koskaan ollut epäilyksiä. Herra Navalnyn poliittinen aktiivisuus yhdessä Venäjän johdon laajan korruptiotutkimusten kanssa on pitkään asettanut Kremlin. Aluksi estäneet herra Navalnyn tiimiä viemästä häntä ulkomaille hoitoon, Venäjän viranomaiset antoivat hänen lopulta lentää Berliiniin. Hän vietti melkein kuukauden koomassa, mutta selviytyi.

Saksassa virkamiehet, joilla oli länsimaisten vakoojavirastojen apua, arvasivat nopeasti tapahtuneen. Saksalaiset tutkijat totesivat, että herra Navalny oli myrkytetty Venäjällä valmistetulla toksiinilla Novichok hermostoaineiden perhe. Nuo tulokset Ranskan ja Ruotsin laboratoriot vahvistivat sekä kemiallisten aseiden kieltojärjestö, maailmanlaajuinen kemiallisten aseiden vahtikoira. Kaksi vuotta aiemmin venäläiset operatiiviset työntekijät matkustivat Englantiin, missä he käyttivät vastaavaa ainetta murhayritykseen Sergei V.Skripalia vastaan, entistä venäläistä sotilastiedustelupäällikköä, joka oli vuosien ajan vakoillut Ison-Britannian hallituksen puolesta.

Pian sen jälkeen, kun herra Navalny saapui Berliiniin, tiedustelupalvelun ja Ison-Britannian salaisen tiedustelupalvelun edustajat toimittivat Saksan hallituksen jäsenille tietoja myrkytyksistä, mukaan lukien liittovaltion turvallisuuspalvelun virkamiesten henkilöllisyys, jotka osallistuivat suoraan Venäjän hallitukseen, Saksan vanhemman turvallisuusviranomaisen mukaan, jolla on asiasta tietoa.

Kreml ei kommentoinut ilmoitusta välittömästi. Aiemmin venäläiset virkamiehet ovat kiistäneet voimakkaasti, että hallituksella olisi ollut mitään merkitystä herra Navalnyn myrkyttämisessä, ja he ovat pyörittäneet joukon outoja vaihtoehtoisia teorioita, mukaan lukien se, että Saksan hallitus oli jotenkin vastuussa.

Herra Navalny, joka pysyy Saksassa toipumassa, vapautti a 52 minuutin video vastaamaan raportin julkaisemista. Siinä hän syytti presidentti Vladimir V.Putinia turvallisuuspalveluiden käytöstä poliittisten vastustajien murhaajana massiivisen korruption tukemisessa. Mutta hän pilkasi myös Kremliä siitä, että hän käytti valtavia resursseja hänen tappamiseensa ja epäonnistui.

“Ei ole mitään syytä yllättyä täällä”, hän sanoi. “Putinin 20 vuoden johdon jälkeen kaikki on halventavaa.”

“Jos esimerkiksi terveydenhuoltojärjestelmä on sellaisella tasolla, että ihmiset kuolevat sairaalan käytävillä”, hän jatkoi, “sama tapahtuu salaisissa operaatioissa.”

Ainakin tammikuusta 2017 lähtien, silloin kun Navalny aloitti kampanjan herättääkseen Putinin kansallisissa vaaleissa, FSB: n tutkimuslaitoksen – 2, joka tunnetaan myös nimellä sotilasyksikkö 34435, ovat jäljittäneet oppositiojohtajan tiiviisti Bellingcatin mukaan. Vuosina 2017–2020 puhelinmetatiedot ja matkavaraustiedot osoittavat, että yksikön jäsenet seurasivat häntä 37 matkalla lentokoneella tai junalla koko Venäjällä. He matkustivat tyypillisesti kahden tai kolmen hengen ryhmissä, joskus ostivat lippuja omilla nimillään, toisinaan peitenimillä.

Bellingcat sai raportissa käytetyt tiedot Venäjän vuotaneiden henkilötietokantojen välimuistista.

Kun herra Navalny jatkoi viime kädessä epäonnistunutta ehdotustaan ​​presidentiksi vuonna 2017, useless kerran FSB-joukkueen jäsenet hänen jälkeensä lähtivät matkalle, joka ei ollut päällekkäinen hänen kampanjansa kanssa. Huhtikuun 27. päivänä herra Navalny oli suunnitellut matkustavansa Venäjän eteläosaan Astrakhaniin, mutta peruutti matkan viime hetkellä silmävamman vuoksi, jonka hän koki, kun joku heitti vihreää antiseptistä nestettä kasvoihinsa. Äkillinen peruuttaminen näytti tarttuvan vakoojayksikön kahteen jäseneen, ja he lentivät Astrakhaniin ilman herra Navalnya lentotietojen mukaan.

Bellingcatin saamat puhelintiedot osoittavat, että liittovaltion turvallisuuspalveluyksikkö toimii laitoksella, joka sijaitsee Moskovan osoitteessa Akademika Vargi 2, joka näyttää olevan sama myrkkyjen kehittämiseen erikoistuneen KGB: n salaisen laboratorion sijainti. Vuonna 2004 entinen KGB: n kenraali Oleg Kalugin kuvasi laitoksen haastattelussa Venäjän sanomalehdelle Novaja Gazeta “yhdeksi viraston salaisimmista sivustoista”. Vuosia myöhemmin Venäjän hallitus dokumentoi vuotanut uutismediaan ilmoitti, että laitosta on voitu käyttää käytetyn radioaktiivisen isotoopin, Polonium-210, varastointiin Aleksanteri V. Litvinenkon murhassa vuonna 2006, entinen liittovaltion turvallisuuspalvelun upseeri, joka asuu maanpaossa Lontoossa.

Ei ole selvää, milloin Venäjän hallitus päätti yrittää myrkyttää herra Navalnya, vaikka tutkimuksessaan Bellingcat paljasti todisteita ainakin yhdestä aikaisemmasta yrityksestä. Kaksi kuukautta ennen herra Navalnyn myrkytystä Siperiassa hän ja hänen vaimonsa Julia lomailivat kylpylähotellissa Kaliningradin alueella, joka on Venäjän alueen saari, kiilattu Puolan ja Liettuan välillä Itämerellä. Siellä hänen vaimonsa sairastui yhtäkkiä oireisiin, jotka muistuttivat herra Navalnyn myöhemmin kokemia oireita, mutta toipui nopeasti. Bellingcat totesi, että kolme liittovaltion turvallisuuspalvelun myrkytysyksikön jäsentä oli matkustanut heidän kanssaan.

Tämän vuoden 12. elokuuta kolme vakoojayksikön jäsentä osti yksisuuntaiset liput seuraavaa aamua koskeville lennoille Siperian kaupunkiin Novosibirskiin, jossa herra Navalny suunnitteli tapaavansa tuleviin paikallisvaaleihin osallistuvien kannattajien kanssa Bellingcatin mukaan. Yksi heistä, Vladimir Panyaev, joka matkusti omalla nimellään, on rekisteröity asuvan asunnossa samassa rakennuksessa kuin herra Navalny Bellingcatin mukaan. Kaksi muuta, Alexey Alexandrov ja Ivan Osipov, molemmat lääkärit koulutukseltaan, matkustivat peitenimillä.

Vaikka operatiiviset henkilöt soittivat useita kertoja Moskovan päämajaansa tunteina ennen lähtöään Siperiaan, puhelut lopetettiin heidän lentojensa lähdettyä. Bellingcat epäilee siirtyneensä eri puhelimiin lisäturvallisuuden takaamiseksi, kun herra Navalnyn myrkytysoperaatio oli käynnissä.

Mutta yksi operatiivisista työntekijöistä, tohtori Alexandrov, teki operatiivisen virheen Bellingcatin mukaan. Kaksi kertaa hän käynnisti hetkeksi henkilökohtaisen matkapuhelimensa, jolloin Bellingcatin tutkijat, aseistettuina puhelimen metatiedoilla, pystyivät tunnistamaan sijaintinsa. Ensimmäistä kertaa, 14. elokuuta, hän näytti hänet Novosibirskin hotellin läheisyydessä. Herra Navalny suunnitteli lähtevänsä myöhemmin sinä päivänä. Toinen kerta, 19. elokuuta, ilmoitti olevansa lähellä Tomskin hotellia, jossa herra Navalny todennäköisesti myrkytettiin. Hänen puhelimensa vaihtoi yhden tavun tietoja paikallisen matkapuhelinverkon kanssa kello 12.58

Sinä aamuna herra Navalny lähti Tomskista lennolla Moskovaan. Hän alkoi tuntea myrkyn vaikutuksia 30 minuuttia lentoonlähdön jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *