Sodan jatkuessa Etiopiassa etninen häirintä on nousussa

ADDIS ABABA, Etiopia – Kirkas päivä marraskuun puolivälissä noin tusina konekivääriä poliisia taisteli teologin Lisanewerk Destan kotiin, joka on Etiopian ortodoksisen kirkon kirjasto- ja museo-osaston päällikkö. työskennellä.

Miehet, joilla ei ollut lupaa, herra Desta sanoi, kaatoivat kuivattavia tavaroita keittiöstä lattialle, tyhjensivät vaatekaapinsa ja katsoivat jopa savikahvipannunsa sisään etsittäen näennäisesti jotain syytteeksi häntä. He takavarikoivat useless yhden kohteen, hän sanoi: hänen etiopialaisen henkilökorttinsa, josta käy ilmi, että hän on Tigrayn etnisestä ryhmästä.

“Olen kirkon tutkija, minulla ei ole mitään pelättävää”, sanoi herra Lisanewerk, joka kotinsa haastattelussa jakoi valokuvia ja videoita, jotka hänen tyttärensä oli salaa tallentanut raidasta. “Mutta nyt minua epäillään.”

Tigraylaiset kuuluvat yhteen Etiopian noin kahdeksasta suurimmasta etnisestä ryhmästä, ja melkein kolme vuosikymmentä he olivat hallitseva voima maan politiikassa. Mutta monien tigraylaisten elämä alkoi muuttua marraskuun alussa sen jälkeen, kun Etiopian pääministeri Abiy Ahmed aloitti sotilasoperaation pohjoisella Tigrayn alueella, jonka johtajat ovat vastustaneet herra Abiyn pyrkimystä keskittää valta liittohallitukseen.

Lähes 50000 tigraylaista on paennut maasta, kuten Yhdistyneet Kansakunnat ovat kutsuneet pahin pakolaisten pakeneminen Etiopia on nähnyt yli kaksi vuosikymmentä.

Siitä lähtien monet pääkaupungissa ja muualla Etiopiassa asuvat etniset tigraylaiset sanovat, että heitä on kohdeltu rikokseksi epäiltyinä ja että valtion virkamiehet ovat kohdelleet heitä erilaiseen syrjintään, häirintään ja hyväksikäyttöön.

He ilmoittavat pidätetyksi ilman syytteitä, asetetaan kotiarestiin ja estetään matkustamasta maan ulkopuolelle. Tigraylaiset sanovat, että turvallisuusviranomaiset ovat sulkeneet liiketoimintansa, ryöstäneet kodinsa ja kiristäneet rahaa.

Useat Etiopian ulkopuolella asuvat tigraylaiset sanoivat, että he eivät olleet kuulleet viikkoja perheenjäseniltä, ​​jotka vietiin yhtäkkiä poliisiasemille ja vankiloihin. Joitakin Etiopian armeijan Tigrayn jäseniä pidetään pidätyskeskuksissa ympäri maata, heidän perheensä sanoivat.

Raportit tigraylaisten etnisestä profiloinnista, jotka edustavat noin kuutta prosenttia Etiopian 110 miljoonan väestöstä, ovat hälyttäviä Etiopian muodostavan herkän ihmisten ja vallan sekoitukselle. Maa on 10 etnisesti tunnistetun valtion, mukaan lukien Tigray, levoton valaliitto taistelut jatkuvat, vaikka kansallishallitus on julistanut voiton.

Toimet ovat herättäneet huolta Yhdistyneiden Kansakuntien kansanmurhien torjuntatoimistosta, joka totesi niin etnisen profiloinnin tapauksia “Vaarallinen polku, joka lisää kansanmurhan, sotarikosten, etnisen puhdistuksen ja rikosten ihmisyyttä vastaan ​​riskiä.”

Etiopian oikeusministeri Gedion Timothewos myönsi viime kuussa, että on ollut “yksittäisiä tapauksia”, joissa lainvalvontaviranomaiset “toimivat linjan ulkopuolella”. Mutta hän sanoi, että hallitus suhtautuu etnisen profiloinnin kysymykseen erittäin vakavasti ja että se perustaisi erityisen vihjelinjan yleisölle valitusten ilmoittamiseksi.

“Teemme kaikkemme voidaksemme varmistaa, ettei mielivaltaisia ​​tai syrjiviä toimenpiteitä tapahdu”, hän sanoi ja lisäsi: “Hallitus tuomitsi tämän.”

Vaikka taistelut ovat toistaiseksi rajoittuneet pohjoisessa sijaitsevaan Tigrayn alueeseen, Tigrayan siviilit muualla maassa sanovat tuntevansa heijastusvaikutuksia.

35-vuotias kirjanpitoyrityksen johtaja – joka pelkästään hallituksen kostoa pyysi, että hänet tunnistettaisiin useless hänen etunimellään Sharon, jota hän käyttää useiden etiopialaisten tapaan myös sukunimenä – sanoi, että viime kuussa hänen talonsa Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa hyökkäsivät puhtaissa vaatteissa turvatarkastajat, jotka repivät hänen patjan ja sohvan auki ja törmäsivät pesukoneeseen.

“Ongelma on nyt siinä, jos sinulla on verta Tigraysta, sinua syrjitään”, herra Sharon, joka kuuluu etniseen Tigray- ja Amhara-perinteeseen, sanoi. “Tällainen taistelu, se ei pääty.”

Herra Sharon yritti auttaa sisartaan, kun myös hänen taloonsa ryöstettiin. Muutamaa päivää myöhemmin hän katosi, eikä hänen perheensä ja läheisten ystäviensä mukaan ole kuultu siitä lähtien.

Lähes kolmen vuosikymmenen ajan tigraylaiset olivat Etiopian vallan keskipisteessä, kun he johtivat sissisotaa, joka kaatoi maata 1970-luvun puolivälistä vuoteen 1991 hallinneen marxilaisen hallinnon.

Mutta kun hallitusten vastaiset mielenosoitukset pyyhkivät herra Abiyn valtaan vuonna 2018, Tigrayan etnisen ryhmän johtajat pidätettiin ja karkotettiin avainasemilta – mikä avasi laajan kuilun kansallishallituksen ja Tigrayn kansan vapautusrintaman hallinnoiman Tigrayn alueen välillä, puolue, jolla oli aikaisemmin kansallista valtaa.

Vaikka hallitus epäilee, että etniset tigraylaiset kaikkialla Etiopiassa tukevat vapautusrintamaa, monet haastatelluista sanoivat, ettei heillä ole yhteyttä puolueeseen. Toiset sanoivat olevansa entisiä tai nykyisiä jäseniä, mutta silti se ei tehnyt heistä hallituksen vastaisia ​​kumoajia.

“Olin jäsen kymmenen vuotta, mutta en ole enää suoraan mukana”, sanoi Lisanewerk.

Viimeisin konflikti on pahentanut Afrikan toiseksi väkirikkaimmassa maassa kasvavaa poliittista kuilua, keskittyneiden etiopialaisten kuten herra Abiyn ja etnistä itsehallintoa kannattavien välillä, sanoi etiopialainen valtiotieteiden lehtori Georgian Gwinnett Collegessa Yohannes Gedamu, Lawrenceville, Ga.

Etiopian politiikan etnosentrinen luonne tekee “lainvalvonnasta ja rikostutkinnasta vaikeaa suorittaa tarkastelematta etnistä elementtiä”, hän sanoi. “Se on surullista.”

Addis Abebassa valtion tukema osakehuoneistohanke lähetti The New York Timesin näkemän kirjeen, jossa keskeytettiin 10 tigraylaista, mukaan lukien kuljettajat ja maanmittaajat.

Tigrayanilaisten omistamat turvallisuusyritykset on keskeytetty pääkaupungissa, ja diplomaatit kolmessa suurlähetystössä vahvistavat, että heidän on sen vuoksi täytynyt etsiä uusia turvallisuusyrityksiä.

Puhdistus tapahtuu myös valtion omistamissa yrityksissä, kuten Ethio Telecom, maan suurin Web- ja puhelinpalveluyritys. Marraskuun konfliktin alkamisen jälkeisinä päivinä virkamiehet saapuivat Ethio Telecomin sivuliikkeeseen Addis Abebaan ja pidättivät ylläpitopäällikön ja ylimmän johtajan, molemmat Tigrayan syntyperää, työntekijän mukaan, joka puhui nimettömänä pelätessään kostotoimet.

Yhtiön toimitusjohtaja ei vastannut kommentointipyyntöihin.

Viranomaiset ovat kohdentaneet myös toimittajia. Konfliktin alkamisen jälkeen Bekalu Alamrew, toimittaja Tigrayansin omistamassa Awlo Media Centerissä, pidätettiin yli kahden viikon ajan ilman virallista veloitusta.

Yksi poliisin häntä vastaan ​​nostamasta syytöksestä oli, että hän oli yhteydessä vapautusrintamaan Muthoki Mumon, Saharan eteläpuolisen Afrikan edustajan mukaan Toimittajien suojelukomiteassa. Tämä on “outo väite”, rouva Mumo sanoi, “koska toimittajien on kommunikoitava eri poliittisten toimijoiden kanssa työssään.” (Herra Bekalu on sittemmin vapautettu.)

Viranomaiset ovat myös viime aikoina pidätettiin muut toimittajat (useimmat Tigrayan, mutta myös sellaiset, jotka eivät olleet, mutta jotka raportoivat Tigrayan asioista) Ja he karkotettu vanhempi analyytikko kansainvälisessä kriisiryhmässä, poliittisessa järjestössä, jonka pääkonttori on Brysselissä.

Tigraylaisten väärinkäsittely Etiopiassa on nyt huolestuttavaa heidän ulkomailla asuville perheilleen.

Baltimoressa asuva 26-vuotias Mahlet Gebremedhin kertoi, että serkku, joka omistaa patjayhtiön Addis Abebassa, pidätettiin 19. marraskuuta eikä siitä ole kuultu. Viranomaiset kertoivat toiselle perheenjäsenelle, että hänen yritystiliään tutkitaan selvittääkseen, auttaako hän Tigrayn kansan vapautusrintamaa.

Konflikti vaikuttaa myös etnisiin tigraylaisiin, jotka haluavat lähteä Etiopiasta. Siviili-ilmailuviranomaiset ovat alkaneet pyytää maalta lähteviä Etiopian matkustajia esittämään paitsi passinsa myös henkilöllisyystodistuksensa, jossa ilmoitetaan heidän etninen kuuluvuutensa – The Timesin näkemän Etiopian ihmisoikeustoimikunnan kirjeestä.

Etiopian ihmisoikeuskomissiota johtava Daniel Bekele sanoi haastattelussa, että valiokunta “oli huolestunut siitä, että kasvoi valitusten määrä ihmisiltä, ​​jotka on estetty matkustamasta, myös työmatkoilla, lääketieteelliseen hoitoon tai tutkimuksiin”.

Otettuaan asian esiin hallituksessa Bekele sanoi, että viranomaiset olivat lopettaneet matkustajien etnisen identiteetin tarkastamisen – vaikka muutkin tigraylaiset ovat jatkaneet toisin.

Jopa kansallisen lentoliikenteen harjoittajan Ethiopian Airlinesin, joka on etninen Tigrayan, toimitusjohtaja, evättiin lähtemästä maasta aiemmin tässä kuussa, lentoyhtiön lentäjän ja ulkomaisen diplomaatin mukaan, jotka puhuivat nimettömyydestä ehdokkaiden herkkyyden vuoksi. asia. Lentäjä sanoi, että toimitusjohtaja Tewolde GebreMariamia estettiin nousemasta Pariisin lennolle 8. marraskuuta, koska hänellä oli vahvat siteet TPLF: n vanhempiin jäseniin. Tewolde itse ei voinut saada kommentteja.

Lentoyhtiön tiedottaja Henok Sirak kieltäytyi kommentoimasta.

On myös raportteja, että tigraylaiset puhdistetaan Etiopian asevoimista.

Yared, joka antoi useless etunimensä kostotoimenpiteiden pelosta, sanoi, että hänen isänsä, liittovaltion armeijan viestintäoperaattori, oli matkustanut yksikönsä kanssa 2. marraskuuta pohjoiseen Tigrayn rajalle. Mutta 9. marraskuuta hän kirjoitti että hänen puhelintaan takavarikoitiin ja että hänet vangittiin. Hän ei ole kuullut isänsä jälkeen.

Teologi Herra Lisanewerk kertoi viimeaikaisen kokemuksensa heikentäneen uskoa omaan maahansa. Hän sanoi, että hänen isänsä oli taistellut maansa puolesta vuonna 1991 kaatunutta sotilaallista hallintoa vastaan, mutta nykyään hänen omat maanmiehensä kohtelevat kansaansa ulkomaalaisena kokonaisuutena.

“Totta puhuen, en ole etiopialainen”, hän sanoi. “Olen nyt Tigrayan.”

Simon Marks raportoi Addis Abebasta Etiopiasta ja Abdi Latif Dahir Nairobista Keniassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *