Saksalaiset kulttuurijohtajat varoittavat Israelin pakoteliikkeen kieltämisestä

Berliini – Kuukausien ajan kymmenien Saksan tunnetuimpien kulttuurilaitosten johtajat tapasivat salaa vaihtaessaan tarinoita itsesensuurista, tunteista, jotka vietettiin huolestuneina taiteilijoiden tai tutkijoiden sosiaalisen median historiasta, jotka he halusivat kutsua ohjelmiinsa, ja pelkoistaan ​​tulevaisuudestaan , jos ne liukastuivat ylös.

Heidän huolensa? Että heillä tai heidän laitoksillaan voi olla syytteitä antisemitismistä, joka liittyy todellisiin tai havaittuihin siteisiin Israeliin kohdistuneeseen boikotointi-, luovutus- ja pakotusliikkeeseen, joka tunnetaan yleisesti nimellä BDS. Näin tapahtui aiemmin tänä vuonna tunnetulle kamerunilaiselle filosofille, jota ei kutsuttu puhuminen korkean profiilin taidefestivaaleille Saksassa kirjoittaessaan yhtäläisyyksiä palestiinalaisten tilanteen ja Etelä-Afrikan apartheidin välillä.

Achille Mbemben lyöminen Ruhrtreinnialen ohjelmastatoukokuussa, johti täällä kuukausia kestäneeseen julkiseen keskusteluun, jossa kansanmurhan ja kolonialismin suhde holokaustiin ja Saksan erityinen suhde Israeliin tulivat kaikki kyseenalaisiksi. Se herätti myös kulttuurijohtajien päätöksen tulla julkiseksi pelkäämällä keskustelun kääntyvän epätoivotuksi.

Torstaina Berliinissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa 32 instituution johtajat julkaisivat avoimen kirjeen, jossa he hylkäsivät pakotekokouksen. “Samanaikaisesti”, kirjeessä lisättiin, “pidämme parlamentin BDS-vastaisen päätöslauselman käynnistämän vastaboikotin logiikkaa vaarallisena.”

He viittasivat päätöslauselma Saksan parlamentti hyväksyi toukokuussa 2019 sanktiokampanjan antisemitistiseksi. Neuvoa-antavassa julkilausumassa kaikkia Saksan osavaltioita ja kuntia kehotettiin kieltämään julkinen rahoitus kaikilta instituutioilta, jotka “tukevat aktiivisesti” liikettä tai kyseenalaistavat Israelin valtion oikeuden olemassaoloon.

Mutta antisemitismin hillitsemisen sijaan päätöslauselma on tukahduttanut julkisen sektorin avoimen ajatustenvaihdon ja taiteen sananvapauden, jotka molemmat taataan Saksan perustuslaissa, avoimen kirjeen allekirjoittajat sanoivat.

“Kulttuurivaihto ei toimi päättämällä, kenestä saamme puhua ja kuka ei”, sanoi yksi allekirjoittajista, saksalainen kulttuuria ulkomailla edistävän Goethe-instituutin pääsihteeri Johannes Ebert. “Erityisesti kansainvälisessä kulttuurivaihdossa sinun on kuunneltava tarkkaan, sinun on oltava valmis puhumaan ihmisille, joiden kantoja et jaa.”

Berliner Festspiele, Humboldt-foorumin ja liittovaltion kulttuurirahaston johtajat sekä teatterien, museoiden ja juutalaisten kulttuurintutkimuslaitosten johtajat eri puolilta maata ovat allekirjoittaneet vetoomuksen.

Saksan kulttuuriministeri Monika Grütters sanoi vastauksena kirjeeseen, että kulttuurilaitokset kulkevat aina köyden taiteellisten vapauksien ja yhteiskunnassa hyväksyttävän rajan välillä. Mutta punaisia ​​viivoja on olemassa, hän sanoi, ja yksi niistä on antisemitismi.

Saksan hallituksen mielestä kiistanalaisissa ja kiistanalaisissa keskusteluissa on “sääntöjä. Israelin osalta näihin kuuluu yksiselitteinen tunnustaminen Israelin olemassaolon oikeudelle ”, Grütters sanoi tiedottajan välityksellä. Saksa “torjuu antisemitismin ja holokaustin kieltämisen tai trivialisoinnin mahdollisimman voimakkaasti”, lisäsi tiedottaja.

Saksa ei ole ainoa, joka löytää poliittisen keskustelunsa tueksi keskustelusta Israelin pakoteliikkeestä. Mutta kun Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa keskitytään yliopistokampuksiin, Saksassa kiista tulee voimakkaimmaksi kulttuurialalle, joka riippuu suuresti valtion rahoituksesta.

Kuukausia vuoden 2019 päätöslauselman hyväksymisestä Berliinin juutalaismuseon johtaja Peter Schäfer lopetti virkansa kritiikin keskellä, että hänestä on tullut liian poliittisesti mukana sanktioliikkeen taistelussa. Edellisenä vuonna skotlantilaiset räppärit Nuoret isät olivat poistettu kokoonpanosta Ruhrtriennalen edustajille heidän julkisesta tuestaan.

Barbara Stollberg-Rilinger, monialaisen tutkimuslaitoksen, Berliinin edistyneiden tutkimusinstituutin johtaja, sanoi, että päätöslauselma rajoitti hänen kaltaistensa järjestöjen toimeksiantoja, mikä rohkaisee vapaata ideoiden vaihtoa tutkijoiden välillä.

“Jos ottaisimme tämän päätöslauselman kirjaimellisesti, emme voisi kutsua monia juutalaisia ​​ja palestiinalaisia ​​israelilaisia ​​älymystöjä, jotka vastustavat oman hallituksensa ihmisoikeusloukkauksia”, sanoi torstain avoimen kirjeen toinen allekirjoittaja Stollberg-Rilinger.

Saksan hallituksen nimittämä antisemitismin torjunnan komissaari Felix Klein puolusti päätöslauselmaa tärkeänä symbolina maan yksiselitteisestä hylkäämisestä juutalaisvastaisuudesta kaikissa muodoissaan ja vankkumattomasta tuestaan ​​Israelin olemassaololle.

“Meidän demokratiamme on militantti demokratia”, sanoi Klein, jonka herra Mbemben julistaminen antisemitistiksi kiihdytti keskustelua Kamerunin filosofin erottamisesta aiemmin tänä vuonna. “Se on tarkoituksellisesti tällaisen suvaitsemattomuuden osoittamista vastaan.”

Hän sanoi olevansa yllättynyt siitä, että kulttuurijohtajat päättivät julistaa julkisesti päätöslauselman vaikeuksista keskustelematta niistä ensin hänen kanssaan.

Yehudit Yinhar, juutalainen israelilainen opiskelija Weissenseen taideakatemiassa, oppi omakohtaisesti, miten päätöslauselmaa voitaisiin tulkita, kun hän löysi itsensä yhdessä muiden yhdessä järjestämän projektin jäsenten kanssa nimeltä “Sionismin oppimisen koulu, ”Syytettynä antisemitismistä.

“Haluamme tehdä omat kotitehtävät opettaen itsellemme valtaa ja etuoikeuksia”, hän sanoi tapahtumista, jotka koostuivat 12 online-luennosta ja julkisista keskusteluista, joiden otsikot olivat “Sionismi asukaskolonialismina”. Osallistujia kannustettiin tutkimaan, mitä rouva Yinhar kuvaili ”valtakielen ulkopuolisiksi näkökulmiksi”, jotka oppittiin kasvamaan Israelissa.

Sen sijaan ryhmä löysi heidän verkkosivustonsa, jota akatemia isännöi, offline-tilaan sen jälkeen, kun joidenkin sen jäsenten joukossa oli esitetty syytöksiä sanktioliikkeestä, ensin Israelin ja sitten Saksan uutismediassa. “Mitään veronmaksajien rahaa ei tule käyttää Israelin delegointiin”, American Jewish Committee Berlin sanoi lausunnossaan Twitterissä, joka muistuttaa Weissenseen taideakatemiasta, jota rahoitetaan julkisesti.

Hankkeen kuvaus on nyt listattu Amadeu Antonio -säätiön sivustolla, joka dokumentoi antisemitistisiä hyökkäyksiä Saksassa. Siellä se yhdistää raportit poliiseista, jotka kiertävät natsisymboleja chat-ryhmä ja a väkivaltainen hyökkäys juutalaista opiskelijaa vastaan yllään pääkallo Hampurissa.

“Antisemitismin väite meitä ja projektiamme kohtaan on väkivaltainen”, rouva Yinhar sanoi haastattelussa. Hän kieltäytyi kommentoimasta pakoteliikettä.

“Tuntuu siltä, ​​että saksalaiset valkoiset instituutiot kertovat ryhmälle juutalaisia ​​israelilaisia, jotka tutkivat omaa kollektiivista tarinaansa, he eivät voi tehdä sitä”, hän sanoi. “Ikään kuin heillä olisi oikeus asettaa ehdot, joiden perusteella voimme määritellä oman historiamme ja osallistua julkiseen keskusteluun.”

Yksilöiden häirintä, joka alkaa usein sosiaalisessa mediassa, on yleistynyt parlamentin päätöslauselman seurauksena, kertoi Berliinin näyttelytilan Maailman kulttuurien talo johtaja Bernd Scherer.

“Vaikka päätöslauselmassa ei mainita mitään henkilöistä, olemme nähneet, että yleensä se toteutetaan”, herra Scherer sanoi.

Taloudellisen tuen epäämisen lisäksi päätöslauselmassa kehotetaan valtioita ja kuntia asettamaan julkiset tilat rajojen ulkopuolelle tapahtumille, joihin osallistuu pakotekokouksen kannattajia. Baijerin pääkaupunki München otti tällaisen kiellon käyttöön jo vuonna 2017.

Seuraavana vuonna, kun kansalainen yritti järjestää julkisen keskustelun paikallisesta kiellosta Münchenin kaupunginmuseossa, paikalliset viranomaiset kieltäytyivät sallimasta sen jatkamista sillä perusteella, että liikkumisesta keskusteltaisiin.

Viime kuussa Baijerin ylempi tuomioistuin katsoi, että tämä päätös loukasi perustuslaillista oikeutta sananvapauteen, ja lisäsi, että tapahtumaa ei voida kieltää ennakoiden sitä, mitä siinä voidaan sanoa.

Kaupunki on sanonut, että se valittaa päätöksestä, mutta 32 kulttuurijohtajaa suhtautuivat nuhteeseen myönteisesti ja sanoivat, että se antoi heidän argumenteilleen tunnustuksen.

“Haluamme osoittaa, että meillä on ongelmia tämän päätöslauselman toteuttamisessa”, sanoi avoimen kirjeen allekirjoittanut liittovaltion kulttuurirahaston taiteellinen johtaja Hortensia Völckers. “Meidän on käytävä keskustelua poliittisten johtajien kanssa, jotta asia olisi selvä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *