Raportointi alkuperäiskansojen Australiasta – The New York Instances

Australian kirje on Australian toimistomme viikoittainen uutiskirje. Kirjaudu saada se sähköpostitse.

Kun kuulin ensimmäisen kerran Australian “Bush tuomioistuimet” Tiesin, että niistä halusin raportoida. Makeshift-oikeussalit, fly-in-oikeudelliset palvelut ja australialaiset käsittelivät kyseisen järjestelmän kautta, jotka eivät ymmärtäneet englantia eivätkä tuomioistuinten toimintaa. Yksityiskohdat järkyttivät minua.

Mutta kuten kaikki tässä maassa työskentelevät toimittajat tietävät, tarinoita alkuperäiskansasta Australiassa voi olla vaikeaa: yhteisöt voivat olla äärimmäisen syrjäisiä, eivät ehkä puhu englantia ja voivat olla epäluuloisia ulkopuolisille – hyvästä syystä. Portinvartijat voivat myös olla paternalistisia ja erityisen skeptisiä mediaa kohtaan, kenessä Australian luottamus on heikentynyt.

Mutta tämän ei pitäisi estää meitä yrittämästä. Itse asiassa mitä vaikeampi pääsy tarinaan on, sitä enemmän se kannattaa usein tehdä: Nämä varjoisat kulmat ovat juuri niitä paikkoja, joihin toimittajien on mentävä.

Joten lokakuun puolivälissä valokuvaaja Matthew Abbott ja minä järjestimme luvan mennä Wadeyeen, 250 mailin päässä Darwinista sijaitsevaan syrjäiseen yhteisöön, joka on Australian suurimpien alkuperäiskansojen yhteisöjen joukossa ja jolla on maan vilkkain pensaskenttä. Darwinista kävimme viiden tunnin ajomatkan läpi kivisen Outbackin, jossa vietimme neljä päivää tarkkailemalla tuomioistuimia, jotka käsittelivät kymmeniä tapauksia päivässä.

Tapasimme Wadeyessä kolmen rikosasianajajan kanssa Pohjois-Australian alkuperäiskansojen oikeusvirastosta, joiden tehtävänä on puolustaa kymmeniä asiakkaita muutamassa päivässä poliisiasemalle liitetyssä väliaikaisessa oikeussalissa. Yöllä ennen oikeudenkäyntiä he istuivat studion lattialla, jossa he yöpyivät, huokuen matkalaukkuista vuotaneita tiedostoja. Tuuletin tuhosi yläpuolella.

Monilla asiakkailla oli kymmeniä sivuja rikoshistoriaa, mikä ei ollut “epätavallista”, kertoi Holly Fitzsimmons, yksi asianajajista. Useimmat ihmiset, tietäen, että heillä on syytteitä, kääntyisivät oikeustaloon, hän lisäsi. Toiset, joilla ei ehkä ole matkapuhelimia tai jotka ovat saaneet tai pystyneet lukemaan kutsunsa englanniksi, olisi löydettävä ajamalla kaupungin läpi hämärässä.

Yön tullessa tupakoivan kaupungin yli – missä kulkukoirat vaelsivat pölyisillä kaduilla ja lapset jäähtyivät räjähtävissä uima-altaissa – yhteisön yhteyshenkilö, joka työskentelee laillisen ryhmän kanssa asiakkaiden tunnistamiseksi, ajoi ympäri etsimään jotakuta, joka oli oikeutettu seuraava päivä. Hän ojensi nelivetoisen sarvensa talon ulkopuolella, jonka hän uskoi naisen olevan, ja odotti.

“Näin löydät ihmisiä Wadeyestä”, sanoi upseeri, joka pyysi, ettei häntä nimitettäisi suojaamaan hänen suhdettaan yhteisöön. “En pääse yöllä”, hän lisäsi, “kaikkien röyhkeiden koirien takia.”

Nämä ovat sellaisia ​​hetkiä, joita voit todistaa useless ollessasi maassa. Mutta vaikeudet päästä eräisiin alkuperäiskansojen yhteisöihin ja haluttomuus päästää tiedotusvälineitä voivat tehdä siitä haastavan. Oikeussalissa se voi olla vielä vaikeampaa.

Vaikka australialaiset tuomioistuimet työskentelevät avoimen oikeuden periaatteen mukaisesti, tuomari voi joissakin olosuhteissa kieltää toimittajia pääsemästä oikeussaliin tai kuulemasta tiettyjä tietoja sekä julkaisemasta niitä. Näiden sääntöjen tarkoituksena on näennäisesti suojata syytettyjä, mutta kriitikot sanovat, että liian usein suojella oikeusjärjestelmää valvonnalta.

Viime vuonna pohjoinen alue sulki nuorisotuomioistuimensa, mikä hallituksen mielestä oli estää lasten “nimeäminen ja häpeä” tiedotusvälineissä. Mutta lehdistö ja kriitikot sanoivat, että se heitti pimeyden peitteen jo ongelmalliselle järjestelmälle, jossa tuomarit ovat olleet tutkittu rasististen huomautusten tekemisestä, ja alkuperäiskansalaisilla vastaajilla on usein epätasainen pääsy samoihin palveluihin kuin muilla australialaisilla.

Laki nostaa esiin myös kysymyksiä toimittajien itsensä vastuusta. Meidän tehtävämme on selittää niille, jotka eivät luota meihin, miksi olemme siellä, mitä teemme, raportoida ja kirjoittaa rehellisesti ja herkästi. Ajattelin tätä paljon Wadeyessä.

Minua muistutettiin myös, että vaikka tuntuu epämukavalta, meidän tehtävämme on pysyä paikallaan. Se on painikkeiden painaminen, joita ihmiset, joilla on valtaa, eivät halua painaa, ja sen varmistaminen, että kansanvaltaa kunnioitetaan: Jokaisella, joka haluaa jakaa tarinan, pitäisi olla mahdollisuus tehdä niin.

Olen utelias kuulemaan mielipiteesi siitä, kuinka paljon tiedotusvälineillä pitäisi olla oikeuspaikkoihin ja alkuperäiskansojen yhteisöihin.

Kirjoita meille osoitteessa nytaustralia@nytimes.com.

Viikon tarinoista:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *