Marokko liittyy luetteloon arabikansoista aloittaakseen suhteiden normalisoinnin Israeliin

WASHINGTON – Marokko on suostunut lähentymiseen Israelin kanssa vastineeksi Yhdysvaltojen tunnustuksesta valtakunnan suvereniteetille pitkään kiistanalaisella alueella torstaina ilmoitetun sopimuksen nojalla, joka antaa presidentti Trumpille uuden diplomaattivoiton viimeisissä viikoissaan.

Marokosta tulee neljäs muslimien enemmistövaltio, joka lupasi lämpimämmät viralliset suhteet Israeliin tänä syksynä Trumpin hallinnon välittämien sopimusten mukaisesti.

Se heikentää itsenäisyysliikettä Länsi-Saharan alueella, joka on hylännyt Marokon suvereniteettivaatimukset Yhdistyneiden Kansakuntien tuella, ja se voi ruokkia epävakautta tuona vuosien kiistana.

Marokon hallitus aliarvioi Washingtonin ilmoituksen, jonka mukaan muutos merkitsi täydellistä tai uutta normalisoitumista Israelin kanssa ja pani merkille jo vuosia jatkuneet, joskin läpinäkymättömät suhteet. Marokon virkamiehet sitoutuivat myös silmiinpistävästi avaamaan uudelleen niin kutsutut yhteysvirastot Israelin kanssa – ei suurlähetystöjä tai konsulaatteja – ja sitoutuvat epämääräisesti “diplomaattisuhteiden palauttamiseen mahdollisimman pian”.

Herra Trump ilmoitti Marokon sisällyttämisestä Abraham-sopimukseen, jonka hänen hallintonsa on edistänyt, julistaen sen Twitterissä “valtavaksi läpimurroksi” Lähi-idän rauhalle. Marokko liittyy Bahrain, Sudan ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat suostumalla syrjäyttämään sukupolvien Israelia vastaan ​​palestiinalaiskonflikti osana Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan vakauttamista koskevaa kampanjaa.

Washingtonin presidentin tiedottaja Jared Kushner, presidentin vanhempi neuvonantaja ja vävy, kertoi, että sopimus vaati Marokkoa avaamaan täysimääräiset diplomaattisuhteet ja virallistamaan taloudelliset siteet Israeliin. Se sallii myös ilmatilansa ylilennot ja suorat kaupalliset lennot Marokon lentokentille Tel Avivista, Mr. Kushner sanoi.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu juhli ilmoitusta ennalta järjestetyssä, televisioidussa Hanukan valaistusseremoniaan Jerusalemissa, johon osallistui Yhdysvaltain Israelin suurlähettiläs David M. Friedman.

“Marokon ja juutalaisten välillä on ollut vahvat siteet koko modernin ajan”, herra Netanyahu sanoi. Hän ennusti “erittäin lämpimän rauhan”, kun otetaan huomioon, että Israel ja Marokko ovat ylläpitäneet joitain siteitä yli puolen vuosisadan ajan.

Sekä herra Trump että herra Netanyahu ovat asettaneet sopimukset – normalisoidut suhteet Israelin ja muslimivaltioiden välille, jotka ovat pitkään olleet linjassa palestiinalaisten asian kanssa – painopisteinä valtaansa pitävissä kampanjoissaan.

Herra Trump hävisi marraskuun vaaleissa valitulle presidentti Joseph R. Biden Jr.: lle, ja herra Netanyahu on mahdollisesti uuden vaalikierroksen edessä Israelissa halvaantuneen hallituksen keskellä.

Torstain sopimus antaa myös Marokon hallitsijalle, kuningas Mohammed VI: lle kauan vaaditun palkinnon: Amerikan tunnustaminen Marokon itsemääräämisoikeudelle riidanalaisella Länsi-Saharan alueella.

Marokon itsemääräämisoikeuden tunnustaminen Länsi-Saharan suhteen on epätavallinen siirto Yhdysvalloista, ja se tulee alueen kannalta kriittisenä aikana.

Vuosien sodan jälkeen YK välitti tulitauon vuonna 1991, joka vaati kansanäänestystä Länsi-Saharan itsenäisyydestä. Marokko on estänyt kansanäänestyksen.

Viime kuussa Marokon jälkeen aloitti sotilasoperaation YK: n rauhanturvaajien partioimassa puskuriliuskassa Länsi-Saharan itsenäisyyttä puolustava Polisario-rintama julisti sodan ja uhkasi täydellistä sotilaallista konfliktia.

“Se voi olla asia, joka voi melko dramaattisesti laajentua, ja Trump on juuri sytyttänyt sen tuleen”, sanoi riippumaton analyytikko Hannah Armstrong, joka on työskennellyt Maghrebin ja Sahelin alueilla yli vuosikymmenen ajan.

Herra Kushner ehdotti, että Marokon itsemääräämisoikeuden tunnustaminen alueella, jolla se hallitsee enimmäkseen jo hallinnollista valvontaa, voisi “mahdollisesti rikkoa logjamin”.

“Tämä on asia, joka on ollut siellä pitkään, ja rehellisesti sanottuna päätöslauselmassa ei useless ole edistytty”, hän sanoi. Osana tunnustussopimusta Yhdysvaltain Marokkoon kuuluva diplomaattiedustus avaa konsulaatin Länsi-Saharan kaupunkiin Dakhlaan.

Bidenin tulevan hallinnon on vaikea palata puolueettomaan toimijaan, joka on sitoutunut ratkaisemaan riidan. Bidenin siirtymäjärjestön edustaja kieltäytyi kommentoimasta torstaina.

Muiden republikaanien Trumpin hallitukselle esittämässä nuhteessa asevoimakomitean puheenjohtaja, senaattori James M. Inhofe Oklahomasta sanoi, että “Länsi-Saharan kansan oikeudet on vaihdettu pois”.

Kauppa toteutettiin yhdessä marokkolaisen sijoittajan Yariv Elbazin kanssa, joka harjoittaa liiketoimintaa Israelissa, ja toimi Washingtonin ja Rabatin välittäjänä. Vuodesta 2017 peräisin olevat neuvottelut virkamiehet keskustelivat lupauksesta, että Länsi-Sahara tunnustetaan Yhdysvalloissa ehdoksi lämmittää siteitä Israeliin.

Mutta Marokon kuningas epäröi syvästi vaarantaa asemaansa arabimaailmassa, kahden marokkolaisen virkamiehen mukaan tiedotettiin ponnisteluista, jotka puhuivat nimettömänä, koska heillä ei ollut valtuuksia keskustella niistä.

Herra Elbaz ilmoitti myöhemmin Marokon hallitukselle, että Trumpin hallinto oli halukas auttamaan jopa three miljardin dollarin investoinneissa, joista suuri osa oli varattu marokkolaisille pankeille, hotelleille ja kuninkaan omistamalle uusiutuvan energian yritykselle, virkamiehet sanoivat. Ponnisteluja oli tarkoitus koordinoida Yhdysvaltain Worldwide Growth Finance Corporationin toimesta.

Trumpin korkean tason virkamies vahvisti torstaina, että kehitysvirasto harkitsi Marokossa kolmen vuoden aikana investointeja jopa three miljardin dollarin arvosta kolmen vuoden aikana, mutta sanoi, että ne eivät liittyneet sovintoon Israelin kanssa.

Marokon hallitus joutuu nyt samaan epämukavaan asemaan joutuessaan selittämään lämpenevät suhteensa Israeliin – pitkäaikaisen myötätunnon kustannuksella palestiinalaisia ​​kohtaan – kuten muut Abrahamin sopimukseen liittyneet kansat.

“Muutto osoittaa, että # Marokon hallinto on valmis myymään sielunsa ylläpitääkseen laitonta miehitystä #WesternSaharan osissa”, Sidi Omar, Polisario-rintaman edustaja Yhdistyneissä Kansakunnissa, kirjoitti Twitterissä.

Marokon akateemikko Mohamed Daadaoui totesi, että Marokolla ja Israelilla oli jo taloudellisia, sotilaallisia ja kulttuurisia siteitä. “Ei varma, onko tämä paras päätös, jonka Marokon pitäisi tehdä juuri nyt kotimaassa”, hän kirjoitti Twitterissä.

Kun sopimuksesta ilmoitettiin Washingtonissa, kuningas Mohammed VI kutsui Mahmoud Abbasin, palestiinalaisjohtajan. Marokon ulkoministeri Nasser Bourita sanoi, että kuningas vahvisti sitoutumisensa “palestiinalaisasiaan, joka pysyy muuttumattomana”.

Palestiinalainen veteraanijohtaja ja poliitikko Hanan Ashrawi tuomitsi Trumpin hallinnon “ryösteleväksi tekemään kaikkensa saadakseen myönnytyksiä ja hyötyjä Israelille”.

“On jotain erittäin moraalitonta tapaa, jolla he käyttävät hyväkseen maiden tarpeita ja vaatimuksia”, hän sanoi.

Yli miljoona israelilaista on marokkolaista, herra Kushner sanoi, joista suurin osa saapui 1950-luvulle. Monet israelilaiset ovat käyneet Marokossa viime vuosina matkustaneet kolmansien maiden kautta, mutta kirjoittaneet Israelin passeihin.

Nykyään Marokon juutalaisväestö on noin 4000, kertoi Samuel L.Kaplan, Yhdysvaltain Rabatin suurlähettiläs vuosina 2009–2013. Se on vähentynyt yli 200 000 juutalaisesta, jotka asuivat Marokossa, kun Israel perustettiin vuonna 1948, mutta jotka sitten alkoivat vastata kutsuihin maahanmuuttoon Israeliin.

Näillä kahdella maalla on ollut pitkään tiedustelusiteet, mukaan lukien yhteinen operaatio vuonna 1995 Osama bin Ladenin marokkolaisen sihteerin rekrytoimiseksi tietojen keräämiseksi ja viimein salamurhaksi. Israel on aiemmin myös edunvalvonut Yhdysvaltoja toimittamaan Marokolle sotatarvikkeita.

Yhteystoimistot perustettiin Israelin ja Marokon välille vuonna 1994 Israelin ja Palestiinan välisten rauhansopimusten jälkeen, jotka tunnetaan Oslon sopimuksina, mutta ne suljettiin toisen palestiinalaisen intifadan tai kansannousun puhjettua vuonna 2000. Ne avataan uudelleen osana torstain sopimusta. , Herra Bourita sanoi.

Jos molemmat maat lopulta avaavat suurlähetystöt, Israelin uusi sopimus Marokon kanssa olisi samanlainen kuin sopimukset, jotka Trumpin hallinto auttoi välittäjänä Bahrainin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kanssa syyskuussa.

Sudan on sitä vastoin lakannut julistamasta täysimääräisiä ja normalisoituneita suhteita Israeliin ja viime aikoina uhkasi vetäytyä sopimuksesta ellei kongressi myönnä sille immuniteettia terrorikanteista, joita 11. syyskuuta 2001 uhrien perheiden on tarkoitus tuoda maahan, koska hän on varannut bin Ladenia vuosia ennen iskuja.

Trumpin hallinto oli jo kauan toivonut Saudi-Arabian liittyvän pyrkimykseen normalisoida suhteita Israeliin. Toistaiseksi saudit ovat vaatineet, että edistyksen on oltava ensin Israelin ja palestiinalaisten välisestä rauhasta.

Torstain ilmoitus voi kuitenkin auttaa tasoittamaan tietä, kun otetaan huomioon Marokon ja Saudi-Arabian läheiset suhteet ja näiden kahden maan kuninkaallisten huoneiden erityinen aspect.

Washingtonin Lähi-idän politiikan instituutin israelilaiskumppani Ehud Yaari sanoi, että sopimus “helpottaa Saudi-Arabian askelta, kun se on valmis tekemään niin”.

Lara Jakes raportoi Washingtonista, Isabel Kershner ja David M. Halbfinger Jerusalemista ja Aida Alami Rabatista Marokosta. Ruth Maclean osallistui raportointiin Dakarista (Senegal) ja Ronen Bergmanista Tel Avivista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *