EU suostuu vähentämään päästöjä vuoteen 2030 mennessä uudessa ilmastotarjouksessa

BRYSSEL – Koko yön kestäneen neuvottelukokouksen jälkeen Euroopan unionin johtajat sopivat perjantaiaamuna vähentävän hiilidioksidipäästöjä 55 prosentilla seuraavan vuosikymmenen aikana vuoden 1990 tasosta, voittamalla edelleen hiilestä voimakkaasti riippuvien maiden huolet ja ottamalla kriittisen askeleen pyrkimyksestä tulla ilmastoneutraaleiksi vuoteen 2050 mennessä.

Eurooppalaiset johtajat, jotka haluavat asettaa itsensä maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamaan, eivät lokakuussa ole onnistuneet saavuttamaan sopimusta vielä vähemmän kunnianhimoisesta 40 prosentin tavoitteesta.

Mutta jälkeen eilisen illan sopimus 2,2 biljoonan dollarin budjetista – Kun jäsenvaltioille on varattu miljardeja menoja vihreämpään talouteen siirtymiselle – yhteisymmärrykseen nojautunut ympäristöpolitiikka sai vauhtia.

Pian aamunkoiton jälkeen Charles Michel, EU: n johtajien ryhmän päällikkö, ilmoitti uutisen Twitterissä.

“Eurooppa on johtava ilmastonmuutoksen torjunnassa”, hän kirjoitti. “Päätimme vähentää kasvihuonekaasupäästöjämme vähintään 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.”

Päätös uudesta tavoitteesta tulee juuri ajoissa lauantaina pidettävään Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastohuippukokoukseen, jossa blokin toimeenpaneva varsi, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, ilmoittaa siitä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että ilmastosopimuksen “kannattaa menettää yöunet”. “En halua kuvitella, mitä olisi tapahtunut, jos emme olisi pystyneet saavuttamaan tällaista tulosta”, hän sanoi perjantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa kokouksen jälkeen.

Silti sopimuksen yksityiskohdat ja kieli pidettiin epämääräisenä useiden tuntien usein kireiden neuvottelujen jälkeen, jolloin komission tehtävänä oli lyödä yksityiskohtia.

Yön yli käydyt keskustelut ilmastosta, joka on julistettu yhdeksi Euroopan unionin tärkeimmistä painopisteistä, ovat estäneet tutut erimielisyydet rikkaampien Länsi-Euroopan maiden välillä, jotka pyrkivät kunnianhimoisempiin tavoitteisiin, ja muutama Itä-Euroopan valtio, jota johtaa Puola. jotka riippuvat suuresti hiilestä.

He taistelivat yksityiskohtaisemmista säännöksistä siitä, miten Bryssel tukee heitä siirtymävaiheessa, ja pyysivät uusia sääntöjä ottamaan huomioon erilaiset olosuhteet.

Eli Itä-Euroopan hallituksille EU: n johtajat päättivät, että blokin on saavutettava tavoite yhdessä – antamalla tehokkaasti hiiliriippuvaisille maille enemmän aikaa energiankulutuksensa siirtämiseen. Ensimmäistä kertaa metsään ja maankäyttöön liittyvät päästöt – jotka absorboivat enemmän päästöjään sisältävää hiilidioksidia – sisällytetään tavoitteeseen, mikä ilmastoaktivistien mukaan saattaa heikentää lopputulosta.

Lain säännökset, joilla varmistetaan noudattaminen, on vielä laadittava tulevina kuukausina, ja komission ja Euroopan parlamentin on hyväksyttävä sopimus, joka on pyrkinyt entistä kunnianhimoisempaan 60 prosentin leikkaukseen.

Viisi vuotta sen jälkeen, kun Pariisin ilmastosopimus kokosi ensin rikkaat ja köyhät maat poliittisesti sitovaan sopimukseen, joka sitoutui pysäyttämään maailman lämpötilan nousun, Euroopan komissio laati maaliskuussa suunnitelmat ilmastolakiin se tekisi blokin hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

Se on osa a laajempi poliittinen paketti nimeltä Inexperienced Deal.

Jotkut ilmastiaktivistit ilmaisivat tuolloin skeptisyyttä sanoen, että sillä ei ollut välitavoitteita ja tärkeitä yksityiskohtia siitä, miten kohde muutettaisiin todellisuudeksi. Nyt odotetaan, että vuoden 2030 tavoite tekee ilmastoneutraaliudesta uskottavamman, analyytikot sanoivat.

“Eurooppalaiset johtajat ovat sopineet uudesta tavoitteesta, uudella rahalla ja pääpiirteistä, mitä tarvitaan toimitukseen”, sanoi Manon Dufour Brysselissä sijaitsevasta ilmastotutkimuslaitoksesta E3G: stä. “Nyt työ alkaa.”

Eurooppalaisten johtajien mielestä sopimus oli merkittävä saavutus, varsinkin kun otetaan huomioon maiden väliset erimielisyydet, jotka oli paljastettu katkerassa taistelussa uuden suuren budjetin saavuttamiseksi.

Puola ja Unkari olivat pitäneet tätä kauppaa panttivankina, vihainen mekanismista, joka sitoo varat demokraattiseen takaiskuun ja oikeusvaltioon liittyviin kysymyksiin. Euroopan johtajat pääsivät torstai-iltana umpikujaan kompromissilla, jonka Saksa on suunnitellut huolellisesti.

“Tiedän, että jäsenvaltioiden välillä on myös syviä haavoja”, sanoi Merkel perjantaina ja myönsi neuvottelujen monimutkaisuuden.

Ilmastoneuvotteluissa Puola ja Unkari sekä Tšekki ja muut voimakkaasti kivihiilestä riippuvaiset kansakunnat sanoivat olevan epäoikeudenmukaista, että ne pidetään samassa tasossa kuin muut kansakunnat, joiden taloudessa on jo käytetty enemmän energialähteitä.

Nämä huolenaiheet kumottiin päätöksellä asettaa kohteista kollektiivinen vastuu.

“Meillä on sopimus, joka toisaalta antaa meille mahdollisuuden saavuttaa EU: n tavoite, ja toisaalta luo edellytykset Puolan talouden ja energia-alan oikeudenmukaiselle siirtymiselle”, sanoi Puolan ilmasto- ja ympäristöministeri Michal Kurtyka.

Kokouksen kirjallisessa päätelmässä todettiin, että tavoite “toimitettaisiin yhdessä” “kustannustehokkaimmalla tavalla”, ja lisättiin: “Kaikki jäsenvaltiot osallistuvat tähän pyrkimykseen ottaen huomioon oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden näkökohdat jättämättä kuitenkaan ketään jäljelle. . ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *