Afganistanin toimittaja tapettiin viimeisimmässä mediahahmojen hyökkäyksessä

JALALABAD, Afganistan – Afganistanilainen toimittaja tapettiin matkalla töihin torstaina, mikä merkitsi kolmannen kuolemaan johtanutta hyökkäystä tunnettua mediahenkilöä vastaan ​​hieman yli kuukauden aikana ja kylvää pelkoa ikääntyneessä yhteisössä, joka raportoi sodassa olevasta maasta. vuosikymmeniksi.

Pistoolimiehet ampuivat toimittajan, Malalai Maiwandin, 26, televisio- ja radionäyttelijä Enikas Radion ja TV: n kanssa, kun hän matkusti autollaan Jalalabadissa, Nangarharin maakunnan pääkaupungissa Itä-Afganistanissa. Myös hänen kuljettajansa tapettiin.

Islamilaisen valtion tytäryhtiö Afganistanissa, joka on ollut aktiivinen maan itäosassa vuodesta 2015 lähtien, väitti hyökkäyksestä ISIS: n ilmoituksia valvovan SITE Intelligence Groupin mukaan. Taleban kielsi osallistumisensa.

Rouva Maiwand on viimeisin uhri korkean profiilin kohdennetuissa murhissa, jotka ovat kärsineet Afganistanista viime kuukausina, erityisesti suurimmissa kaupungeissa, mukaan lukien pääkaupunki Kabul. Hyökkäykset ovat herättäneet julkisen huuton, jossa hallitusta syytetään siitä, että se ei ole suojellut kansalaisiaan.

Neiti Maiwandin isä, Gul Mohamad Mullah, pyysi hallitusta etsimään tyttärensä hyökkääjät eikä “lupaa useless tutkia tapausta eikä koskaan löytää tappajia”.

Presidentin edustaja Sediq Seddiqi kutsui ampumista “terrori-iskuksi”, kun taas Talebanin edustaja Zabihullah Mujahid sanoi, että tappamisella “ei ollut mitään tekemistä kanssamme”.

Shaharzad Akbar, Afganistanin riippumattoman ihmisoikeuskomission puheenjohtaja, sanoi sosiaalisessa mediassa että hyökkäys merkitsi ”sotarikollisuutta”.

Rouva Maiwand oli työskennellyt Enikaksessa seitsemän vuotta, ja vaikka televisioasemaan oli kohdistettu uhkauksia, yksikään ei kohdistunut nimenomaan häneen, sanoi aseman päällikkö Zalmay Latifi. Maiwandin äiti, naiskoulutusaktivisti, tapettiin aseenvaihtajat noin vuosikymmen sitten hänen perheensä mukaan.

Perjantaina Fardin Amini, kansallisen televisioverkon Ariana Newsin ankkuri, kuoli. Hänen kuolemaansa liittyvät olosuhteet ovat epäselviä.

Toistaiseksi tänä vuonna Afganistanissa on tapettu 10 toimittajaa ja tiedotusvälineiden työntekijää, sanoi Mujeeb Khelvatgar, Afganistanissa avointa mediaa tukevan organisaation Nai pääjohtaja. Rouva Maiwandin kuolema seurasi kahden muun tunnetun mediahenkilön tappamista.

Rakas radiotoimittaja Aliyas Dayee oli tapettu kun hänen autoonsa kiinnitetty magneettipommi räjähti 12. marraskuuta Afganistanin eteläisessä Helmandin maakunnassa. Yama Siawash, tunnettu entinen uutisankkuri, joka työskenteli tuolloin maan keskuspankissa, tapettiin autoonsa kiinnitetyllä räjähteellä Kabulissa 7. marraskuuta.

Rafi Rafiq Sediqi, paikallisen uutisverkoston, Khurshid TV: n entinen pääjohtaja, myös kuoli kyseenalaisissa olosuhteissa Kabulissa 26. marraskuuta. Sisäasiainministeriön edustajan mukaan Sediqi kuoli “kaasumyrkytykseen”.

Herra Dayeen tapauksessa Taleban oli uhannut häntä kuolemaansa johtaneina päivinä ja viikkoina ja käskenyt häntä lopettamaan raportoinnin kapinallisryhmän toiminnasta Helmandin maakunnassa. raportti julkaisijasta Human Rights Watch. Muut afgaanilaiset toimittajat ovat saaneet ryhmältä vastaavia uhkia viime viikkoina, mikä on pakottanut ainakin yhden pakenemaan maasta.

Päiviä ennen herra Dayeen tappamista hän oli pyytänyt veljeään, Modasir Dawatia, kuvan hänestä Kabulissa lähettämään sosiaaliseen mediaan. Hän halusi ihmisten ajattelevan, että hän oli lähtenyt Helmandista, hänen veljensä sanoi.

“Hallitus lupasi tutkimuksen, mutta emme ole vielä kuulleet mitään”, herra Dawat sanoi. “Emme tiedä kuka tappoi veljeni ja miksi.”

Talebanit eivät koskaan ottaneet julkista vastuuta hyökkäyksestä. Sisäministeriön tiedottaja Tariq Arian sanoi perjantaina, että Afganistanin turvallisuusjoukot ovat pidättäneet ihmisiä, joiden uskotaan olevan osallisina rouva Maiwandin ja herra Dayeen murhiin.

Afganistanin toimittajien turvallisuuskomitean johtaja Najib Sharifi ei viitannut suoraan yhteen organisaatioon murhista, mutta vihjasi, että kapinallisten joukot olivat heidän takanaan. Samalla on yhä enemmän epäilyksiä siitä, että joidenkin uhkien takana voivat olla hallitusta kannattavat ryhmät yrittäen painostaa enemmän Talebania rauhanneuvottelujen jatkuessa Qatarissa.

“Jotkut ryhmät ajattelevat, että Afganistanin viimeiset kaksi vuosikymmentä ovat heidän suurin uhka, ja media heijastaa muutosta, joten toimittajat ovat kohdennettuja”, Sharifi sanoi.

Herra Siawashin isä, Dawood, on lähettänyt saman viestin sosiaaliseen mediaan melkein joka päivä pojan kuoleman jälkeen: “Hallituksen tulisi osoittaa Yama Siawashin terroristimurhaaja, muuten hallitus itse on tappaja.”

Taleban käyttää usein lunastamattomia hyökkäyksiä pelon levittämiseen ja Afganistanin hallituksen karkottamiseen – kaikki pidättäytyen laajamittaisista hyökkäyksistä Helmikuun sopimus Yhdysvaltojen kanssa mikä kannusti kaikkia osapuolia vähentämään väkivaltaa.

Sen sijaan kapinallisryhmä on siirtänyt väkivallansa enimmäkseen maaseudulle, etenkin maan eteläisissä hyökkäyksissä, ja on usein käyttänyt kohdennettuja murhia propagandatarkoituksiin.

Afganistanin islamilainen valtio ylläpitää edelleen terroristisoluja kaupungeissa, ja viime kuussa hän otti vastuun Kabulin yliopistoon kohdistuneesta hyökkäyksestä, jossa kuoli vähintään 22 ihmistä, ja useless viikkoja myöhemmin Kabulin keskustassa tapahtuneesta rakettihyökkäyksestä kuoli ainakin kahdeksan ihmistä. Monet asiantuntijat pitävät ryhmää yhtenä tärkeimmistä tulevaisuuden rauhanpilaajista Afganistanissa.

Yhdysvaltojen hallituksen mukaan Afganistanissa nostamattomat kapinalliset iskut lisääntyivät heinäkuusta syyskuuhun yli 50 prosenttia edellisestä neljänneksestä, mikä vastaa lähes puolta siviilikuolemista. vahtikoiraraportti julkaistiin viime kuussa. Marraskuussa, vähintään 200 siviiliä tapettiin eri puolilla maata.

Vuonna 2018, joka oli erityisen julma vuosi tiedotusvälineiden työntekijöille Afganistanissa, tapettiin 15 ihmistä Toimittajat ilman rajoja -raportti, mukaan lukien yhdeksän toimittajaa, jotka tapettiin kaksoispommituksissa Kabulissa, joihin Islamilaisen valtion tytäryhtiö väitti. Viisi tiedotusvälineiden työntekijää tapettiin maassa vuonna 2019.

Vaikka endeeminen korruptio ja heiluva talous vaivaavat edelleen Afganistania, sen paikalliset uutiset ovat kukoistaneet Yhdysvaltojen vuonna 2001 tapahtuneen hyökkäyksen seurauksena.

Afganistanin Etilaatroz-sanomalehden toimittaja Zaki Darjabi sai äskettäin tämän vuoden Transparency Worldwide -lehden Korruption vastainen palkinto sarjaan tutkintaraportteja hallituksen huonosta hallinnasta.

Zabihullah Ghazi raportoi Jalalabadista Afganistanista ja Thomas Gibbons-Neff Genevestä. Fahim Abed, Fatima Faizi ja Najim Rahim toimittivat raportteja Afganistanin Kabulista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *