Ranska ottaa islamistisen ääriliikkeen vastaan ​​uudella laskulla

PARIISI – Ranskan hallitus, joka on päättänyt torjua “tasavallan vihollisena” pitämää ideologiaa, julkisti keskiviikkona lakiehdotuksen radikaalin islamin torjumiseksi ja kutsui toimenpidettä “vapauden laiksi”, joka on välttämätöntä rauhanomaiselle rinnakkaiselolle ranskalaisessa yhteiskunnassa.

Laki, joka on ollut Turkin ja muiden muslimimaiden hyökkäämät, ja Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauden lähettiläs kritisoi sitä “raskaana olevana”, heijastaa presidentti Emmanuel Macronin päättäväisyyttä torjua useita terrori-iskuja, jotka ovat jättäneet yli 260 ihmistä kuolleeksi Ranskassa vuodesta 2015. Kolme tällaista hyökkäystä viime kuukausina, sisältäen historianopettajan päätäSamuel Paty, joka oli osoittanut luokalleen profeetta Muhammadin karikatyyrejä, on lujittanut kantaa lainsäädännön ympärillä.

“Tämä lakiesitys ei ole teksti, joka kohdistuu uskontoihin tai erityisesti muslimien uskontoon”, pääministeri Jean Castex julisti sen jälkeen, kun hallitus oli hyväksynyt lakiluonnoksen. “Se on päinvastoin – se on vapauden lakia, se on suojalaki, se on emansipaation lakia uskonnollista fundamentalismia vastaan.”

Aiemmin herra Castex kertoi ranskalaiselle päivälehdelle Le Monde että “Tasavallan vihollinen on ideologia, joka kutsuu itseään radikaaliksi islamiksi, jonka tavoitteena on jakaa ranskalaiset toisistaan.”

Lainsäädäntö hillitsisi sellaista online-vihapuhetta, joka johti herra Patyn tappamiseen; rangaista lääkäreitä, jotka antavat niin sanotut “neitsyystodistukset” perinteisille uskonnollisille avioliitoille; vähentää yli kolmen vuoden ikäisten lasten kotikoulutusta; ja ohjaa yhteisöjärjestöjä velvoittamalla heidät allekirjoittamaan julistukset uskollisuudesta “tasavallan arvoihin” samalla kun niiden rahoitusta valvotaan tiukasti.

Sanoja “islamilainen” tai “islamisti” ei esiinny lainsäädännössä, mutta hallituksen aikomus on selvä: päästä erillinen ääriryhmien kulttuuri pitäen islamin lakeja korkeampina kuin tasavallan lait.

Vastustajien mielestä lakiluonnos uhkaa voittaa itsensä. Islamin, uskonnon ja islamismin, poliittisen liikkeen, sekoittumisen vaara on ilmeinen. Lasku voisi terävöittää joidenkin tuntemaa vieraantumisen tunnetta, mutta kaukana kaikista ranskalaisista muslimeista, jotka muodostavat noin eight prosenttia väestöstä. Lähinnä Pohjois-Afrikasta peräisin olevien muslimi-maahanmuuttajien getointi suurten kaupunkien laitamilla toteutettavissa surkeaissa hankkeissa on pitkäaikainen sosiaalinen ongelma, johon peräkkäiset hallitukset ovat luvanneet puuttua rajoitetusti.

Lainsäädäntö on käynyt läpi kolme nimimuutosta, mikä heijastaa sen arkaluonteisuutta, aloitti elämän “separatismin vastaisena” lakina ja päätyi lakiin “republikaanien periaatteiden vahvistamiseksi”. Se esitetään tammikuussa kansalliskokoukselle tai parlamentin alahuoneelle.

Sen syntymä oli a herra Macron piti kaksi kuukautta sitten puheen jossa hän lupasi voittaa “islamistisen separatismin” ja puolustaa ranskalaista sekularismia tiukalla näkemyksellään siitä, että uskonto on yksilön suhde, jolla ei ole sijaa politiikassa. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tuomitsi puheen “provokaatioksi”, jonka monet peräkkäisissä iskuissa kärsineet ranskalaiset hylkäsivät.

Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauden suurlähettiläs, suurlähettiläs Sam Brownback sanoi tällä viikolla olevansa huolissaan Ranskan tapahtumista. Viitaten lakiluonnokseen hän sanoi: “Kun olet raskaana, tilanne voi pahentua.”

Todennäköisesti Ranskaa ei ole paljon huolestuttanut tämä lähtevän Trumpin hallinnon edustajan näkemys. Presidentti Trumpin niin sanottu “muslimikielto” Ranskassa ja muualla maailmassa tuomittiin laajalti seitsemän muslimien enemmistömaasta tulevien ulkomaalaisten pääsy maahan.

Herra Macron, edessään vaaleissa 18 kuukauden kuluttua, on tarttunut poliittiseen oikeistoon, jossa vasemmisto repeytyy, painopiste Ranskan politiikassa näyttää valehtelevan. Hänen kova linja islamismin suhteen ja a paljon kiistanalainen turvallisuuslasku ovat osa tätä strategista kehitystä.

Lokakuussa pitämässään puheessa Macron myönsi, että Ranskan valtio oli kärsinyt “omasta separatismin muodostaan”, koska se ei ollut käsitellyt joidenkin muslimien syrjäytymistä Ranskassa. Hän lupasi korjata tämän väärän, mutta seurantaa on ollut vähän.

Pääministeri Castex kertoi toimittajille, että Ranska “rakentaa enemmän sosiaalisia asuntoja, jotka on jaettu paremmin koko alueelle murtamaan getojen logiikkaa”. Se lupaa olla pitkä prosessi, jonka lopputulos on yhtä epävarma kuin yritys säätää ääri-islamin siemenet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *