Iranin satelliittikuvat näyttävät rakentamista Natanzin ydinvoimalalla

Salaperäinen heinäkuu räjähdys joka tuhosi sentrifugin kokoustilan IranIranin viranomaiset pitivät tärkeintä Natanzissa sijaitsevaa ydinpolttoaineen rikastuslaitosta vihollisen sabotaasina, mikä aiheutti haastavan vastauksen: Haaksirakennus rakennettaisiin uudelleen “Vuorten sydän” Iranin atomienergiajärjestön johtaja sanoi.

Tämän sitoumuksen edistyminen, joka voi suojata laitoksen ilmahyökkäykseltä tai muilta uhilta, on ollut epäselvää ulkopuolisille tarkkailijoille. Mutta uudet satelliittikuvat valaisevat nyt Iranin suunnitelmia.

The New York Timesin Visible Investigations -tiimi on seurannut kohteen rakentamista uusien kuvien avulla. Ensimmäistä kertaa uudet tunnelin sisäänkäynnit maanalaiseen rakentamiseen ovat näkyvissä harjanteen alla vuoren juurella Natanzin laitoksen eteläpuolella, noin 140 mailia Teheranista etelään.

Instances työskenteli Jeffrey Lewis, asevalvonnan asiantuntija Middlebury Institute of Worldwide Studiesissa Monterey’ssa Kaliforniassa, tulkitsemaan uutta kuvaa.

“Uusi laitos on todennäköisesti paljon turvallisempi paikka sentrifugien kokoonpanoon – se sijaitsee kaukana tiestä ja harjanne tarjoaa merkittävän ylikuormituksen, joka suojaisi laitosta ilmahyökkäyksiltä”, Mr. Lewis totesi kirjallisissa kommenteissa.

Heinäkuun räjähdys ei ollut ainoa viimeaikainen tapahtuma, joka näytti paljastaneen suuria aukkoja Iranin ydinohjelman turvallisuudessa, jonka maa vaatii useless rauhanomaisiin tarkoituksiin. Marraskuun lopulla a raikas päivänvalon hyökkäys tappoi Iranin ydintutkijan Mohsen Fakhrizadehin.

Iran on syyttänyt Israelia ja Yhdysvaltoja Natanzin räjähdyksestä ja herra Fakhrizadehin murhasta, joita molempia pidettiin vakavina takaiskuina Iranin ydinohjelma.

Herra Lewis kuvasi vihjeitä siitä, että maanalaisessa rakennuksessa oli käynnissä Natanzin alueella.

”Näyttää olevan kaksi tunnelin sisäänkäyntiä suuren harjanteen molemmin puolin, ja lähellä on kasa pilaantumista. Kahden sisäänkäynnin välinen tila on riittävän suuri, jotta siihen mahtuu suunnilleen samankokoinen tila kuin kesällä tuhoutunut sentrifugikokouksen rakennus, jonka Iran ilmoitti rakentavansa vuorille. “

Useiden kuukausien aikana otettujen satelliittikuvien katselu mahdollistaa muutosten seuraamisen. Jopa jotain niin yksinkertaista ja huomaamatonta kuin kasa likaa on vihje.

“Tärkein vihje on pilaaminen kasauksesta, jota ei ollut läsnä heinäkuussa”, herra Lewis sanoi. “Iran luokitteli myös parin teitä harjanteen kummallakin puolella johtamaan tunnelien sisäänkäynteihin.”

Stanfordin yliopiston kansainvälisen turvallisuuden ja yhteistyön keskukseen liitetty kuvainalyytikko Allison Puccioni toi esiin muita ilmaisevia merkkejä kaivauksista lähellä roskat. Timesille toimitetuissa kommenteissa Rouva Puccioni sanoi, että roskapaalujen ja louhintapaikkojen välissä kuvissa näkyi “kaivetun maan polkuja, väriltään vaaleampi kuin nykyinen kovapakattu tie”.

Satelliittien vangitsema Natanzin aktiviteetti viime kuukausina sisältää uusien teiden rakentamisen ja räjähdyksen jälkeen alkaneet lisäkaivaukset. Jotkut analyytikot sanovat sen ylimääräisiä tunneleita rakennetaan, mikä viittaa työhön vieläkin suurempi maanalainen kompleksi on tulossa.

Tuhottu rakennus rakennettiin vuonna 2012, ja sitä oli käytetty kokoamaan sentrifugeja, koneita, jotka rikastavat uraania, jota tarvitaan rauhanomaisiin tarkoituksiin – ja kun ne rikastetaan korkeammalle tasolle, pommeja varten. Iranin ja maailmanvaltojen välinen vuoden 2015 ydinsopimus keskeytti korkean tason rikastamisen, mutta Iran aloitti rikastetun uraanin keräämisen uudelleen sen jälkeen, kun presidentti Trump jätti sopimuksen kaksi vuotta sitten.

Kyky nähdä satelliitin kautta, mitä Iran on tehnyt Natanzin räjähdyksen jälkeen, heijastaa osittain tällaisen visuaalisen tekniikan harppausta viimeisten kahden vuosikymmenen aikana.

Vuonna 2002 analyytikot paljastettu tuolloin salaisen Natanz-rikastuslaitoksen rakentaminen kaupallisia korkean resoluution satelliittikuvia käyttäen. Tällaiset terävät kuvat olivat tulleet saataville vasta vuonna 2000. Silloin, vaadittu analyysi Natanzin löytäminen Persian kartoilta Kongressin kirjastosta, faksien tilauslomake ja odottaminen viikkojen ajan satelliittikuvien vastaanottamiseksi CD-ROM-levylle. 18 vuotta myöhemmin analyytikot ja toimittajat voivat nopeasti seurata pienimmätkin muutokset Natanzin kaltaisella sivustolla kannettavilla tietokoneillaan.

Nämä seurantavalmiudet voivat luoda omia haasteitaan. Usein kerätyt kuvat eivät näytä valmistunutta, mutta keskeneräiset työt. Alkuperäinen tulkinta viimeaikaisista muutoksista Natanzissa lokakuusta keskityttiin entiseen ampuma-alueeseen päälaitoksen eteläpuolella uuden maanalaisen sentrifugikokoushallin mahdollisena sijaintipaikkana. Nämä muutokset osoittautuivat kuitenkin rakentamista tukevaksi laitokseksi, jota käytettiin tie- ja tunnelikaivoissa.

Vastauksena herra Fakhrizadehin salamurhaan Iran antoi viime viikolla lain heti lisätä uraanin rikastusta ja estää kansainvälisiä tarkastajia helmikuuhun, jos Yhdysvaltojen pakotteita ei poisteta. Laissa vaaditaan myös edistyneiden sentrifugien erä ydinlaitoksissa, mukaan lukien Natanz.

Yhdysvallat on saattanut olla tietoinen siitä etukäteen Iranin ydininfrastruktuuriin ja henkilöstöön kohdistuneista viimeaikaisista hyökkäyksistä. Se, miten Iran reagoi uusimpaan hyökkäykseen, voi asettaa varhaisen haasteen tulevalle Bidenin hallitukselle, joka on sanonut haluavansa liittyä uudelleen Trumpin kiistämään ydinsopimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *