Somaliassa Yhdysvaltain joukkojen vetäytyminen nähdään huonosti ajoitettuna

NAIROBI, Kenia – Somalit pelkäävät, että Yhdysvaltojen päätös vetää joukkoja maastaan ​​nähdään Qaidaan liittyvien militanttien voitoksi, jotka ovat tehneet siellä tuhoja vuosia ja kylvävät mahdollisuuksia uudelle kaaokselle erityisen herkällä hetkellä Somalialle ja alue.

Somalian presidentinvaalit on suunniteltu useless kahdessa kuukaudessa, naapurimaissa Etiopiassa puhkeaa sota, ja Shababin sotilaat ovat edelleen vahvoja huolimatta vuosien amerikkalaisten johtamista hyökkäyksistä ja drone-iskuista.

Jotkut somalit sanovat, että perjantaisen Pentagonin ilmoituksen ajoitus on kauhea.

“Taistelu maailmanlaajuista terrorismia vastaan ​​jatkuu edelleen, ja meidän on vielä voitettava taistelu rauhan ja turvallisuuden voittamiseksi”, sanoi Somalian senaattori Ayub Ismail Yusuf, joka kutsui Yhdysvaltojen päätöstä “ennenaikaisesti” Twitterissä. “Emme saa luopua menestyksistämme.”

Mogadishun yliopistossa 23-vuotias valtiotieteiden opiskelija Abdullahi sanoi pelkäävänsä, että Shabab pystyy nyt “lakkomaan ilman pelkoa” pääkaupungissa.

“Nyt heidän johtajansa voivat liikkua helposti paikasta toiseen ilman vähäistä uhkaa”, hän lisäsi ja pyysi, että hänen koko nimensä pidetään salassa mahdollisten kostotoimenpiteiden varalta. Hän asuu lähellä jäätelöbaarin hiiltyneitä jäännöksiä Shababin itsemurhapommittaja 27. marraskuuta hyökkäys, joka tappoi seitsemän ihmistä.

Pentagonin mukaan se “sijoittaa” osan arviolta 700: sta Somalian amerikkalaisjoukosta muualle Itä-Afrikkaan – todennäköisesti Keniaan ja Djiboutiin – ja jatkaa ryöstöjä Shababia ja Pohjois-Somaliassa sijaitsevaa pienempää islamilaisen valtion taistelijajoukkoa vastaan ​​Pohjois-Somaliassa. naapurimaissa.

Drone-iskut, jotka ovat tappaneet lukuisia vanhempia ja keskitason Shababin komentajia kymmeniä siviilejä, jatkuu.

Somalian presidentti Mohamed Abdullahi Mohamed ei reagoinut välittömästi Yhdysvaltain päätökseen, ilmoitti myöhään perjantaina osana presidentti Trumpin pyrkimystä lopettaa hänen kutsumansa Amerikan loputtomat sodat ennen lähtöään 20. tammikuuta. Pelkääkö vetäytyminen, jonka tammikuun puolivälissä, ovat täysin ansaittuja, ei ole vielä selvää.

Vaikuttaa kuitenkin varma siltä, ​​että muutosten suurimman osan kantaa Danab, Somalian eliittijoukot että Yhdysvaltain armeija otti siipensä alle sen muodostamisen jälkeen vuonna 2013. Siitä lähtien amerikkalaiset sotilaat ovat kouluttaneet ja aseistaneet Somalian komentoja, joiden määrä on kasvanut noin tuhanteen, ja ovat usein seuranneet heitä Shababia vastaan.

Nyt Danab tulee olemaan suurelta osin yksin.

Eversti Ahmed Abdullahi Sheikh, joka käski Danabia vuosina 2016–2019, sanoi odottavansa Yhdysvaltojen jatkavan eliittijoukkojen rahoittamista ja aseistamista. Mutta Yhdysvaltojen ratkaisevaa “neuvoa ja avusta” -roolia – amerikkalaisia, jotka auttavat Somalian upseereja suunnittelemaan hyökkäyksiä ja seuraamaan heitä tulitaisteluihin – ei voida helposti korvata, hän sanoi.

“Voit aloittaa ja vaihtaa operaatioita Djiboutin ja Kenian kaltaisista maista, mutta se ei ole sama asia kuin maassa”, eversti Sheikh sanoi. “Et voi kouluttaa voimaa etänä.”

Jopa vuosien Yhdysvaltojen tuella Somalia on pystynyt tylsentämään Shababin voimaa useless osittain.

Ryhmä valvoo Etelä-Somalian alueita, joissa sen taistelijat väijyvät ja pommittavat Somalian sotilaita ja Afrikan unionin rauhanturvaajia. Tuore Yhdysvaltain hallituksen raportti huomioitu että Shabab oli mukana 440 väkivaltaisessa tapahtumassa Somaliassa heinä-syyskuun välisenä aikana – korkein määrä kahden vuoden aikana.

Amerikkalaisten ja somalilaisten paine on kuitenkin onnistunut hillitsemään hienostuneita ja laajamittaisia ​​hyökkäyksiä Mogadishussa, kertoi konfliktintutkimusorganisaation Worldwide Disaster Groupin somalianalyytikko Omar Mahmood.

Somalien piti seisoa omilla jaloillaan tulevana vuonna. Vuonna 2017 kirjattu kansainvälinen suunnitelma vaati Somalian turvallisuusjoukkojen toimintaa itsenäisesti vuoteen 2021 mennessä. Näin ei tapahdu.

Danab, tärkein terrorismin vastainen iskujoukko, luottaa edelleen voimakkaasti Yhdysvaltojen tukeen ja on saavuttanut useless noin kolmanneksen suunnitellusta koosta.

Amerikkalaisella vetäytymisellä “voi olla melko suuri vaikutus”, herra Mahmood sanoi. ”Amerikkalainen neuvonantaja on korvaamaton Danabille. Tämä herättää huolta, että se voi kehittyä edelleen. “

Danab ei ole Somalian turvallisuuden pääpilari. Hallitus nojautuu vahvasti 19 000 hengen Afrikan unionin rauhanturvaajien joukkoon – vaikka myös tätä on epävarmuus tukahduttanut Etiopian puhkeamisen sisällissotakriisi, johon osallistuu noin 4000 sotilasta.

Amerikkalainen vetäytyminen Somaliasta on saattanut olla väistämätöntä. Valittu presidentti Joseph R. Biden Jr. on myös sitoutunut vetämään amerikkalaiset joukot ikuisesti sodista – avoimista terrorismin vastaisista operaatioista, jotka lisääntyivät vuoden 2001 jälkeen.

Mutta Somalian asiantuntijat varoittivat, että Trumpin päätös vetää pistoke nyt, kun Somaliaa kohtaavat parlamenttivaalit tässä kuussa ja presidentin äänestys helmikuussa, oli resepti kaaokseen ja suurimpaan vahinkoon.

“Se on tyypillistä Trumpin hallinnon epäjohdonmukaiselle Somaliaa koskevalle politiikalle”, sanoi Matt Bryden, strateginen neuvonantaja Afrikan sarvelle erikoistuneessa ryhmässä Sahan Analysis. “Tämä on käsittämätön päätös aikana, jolloin hallitukset todennäköisesti muuttuvat sekä Somaliassa että Yhdysvalloissa. Olisi ollut järkevämpää odottaa muutama kuukausi.”

Pentagon vakuuttaa, että Yhdysvallat lyö edelleen Shababia maan ulkopuolisilta tukikohdilta, hän sanoi, “näyttävät rohkealta yritykseltä laittaa huulipuna sialle.”

Muut asiantuntijat kuitenkin sanoivat, ettei koskaan ole hyvä aika lähteä Somalian kaltaisesta hauraasta maasta.

“On luultavasti hyvä asia, jos Yhdysvaltojen suhde Somaliaan ei ole pääosin muutaman sadan sotilaan kanssa”, sanoi Brittany Brown, entinen Afrikan neuvonantaja Obaman ja Trumpin hallinnon kansallisen turvallisuusneuvoston alaisuudessa ja nyt kansainvälisen kriisin esikunta. Ryhmä. “Mutta kuten kaikki Trumpin kohdalla, se on toteutettu niin huonosti.

Somalian myllerrystä ei voida ratkaista drone-iskuilla tai sotilashyökkäyksillä, hän sanoi. “Se ei lopu ennen kuin Somalialla on hallitus, joka voi tarjota palveluja kansalaisilleen. Siihen asti Al Shabab on edelleen uhka. “

Itse presidentinvaaleissa on epävarmuutta. Vakiintunut herra Mohamed on ollut kiistanalaisessa Somalian aluejohtajien kanssa, ja oppositio pelkää hänen yrittävän manipuloida äänestystä.

Ilman Yhdysvaltain joukkoja somalit voivat edelleen luottaa muihin ulkomaalaisiin liittolaisiin, kuten Qatar, joka tarjoaa käteistä ja humanitaarista apua, ja Turkki, jonka tavoitteena on kouluttaa noin 10000 säännöllistä sotilasta.

Mutta Danabin joukolle Yhdysvaltojen vetäytyminen muodostaa “herätyksen”, sanoi sen entinen komentaja eversti Sheikh. “He ymmärtävät, etteivät voi enää luottaa ulkopuoliseen apuun.”

Se voi myös jättää voiman alttiimmaksi poliittiselle puuttumiselle, puhumattakaan korruptiosta, joka on törmännyt muihin Somalian turvallisuusyksiköihin. Ja Yhdysvaltain lähtö voi antaa isku moraalille, mikä herättää kysymyksiä Amerikan sitoutumisesta heidän taisteluunsa.

“Hieman luottamusta menetetään”, eversti Sheikh sanoi. “Ja sitä on todella vaikea saada takaisin.”

Hussein Mohamed osallistui raportointiin Mogadishusta, Somaliasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *