‘Mitä voin tuntea? Tärkeintä on, että olemme elossa ”

CIRAQLI, Azerbaidžan – Ulkomaailma oli pitkään unohtanut Ciraqlin asukkaiden etelä-Kaukasuksen maaseudun kulmassa, koska Azerbaidžanin ja Armenian välinen sota pysähtyi tulitauossa vuonna 1994. Mutta konflikti ei koskaan päättynyt kyläläisille.

Tulitauko jätti kaksi armeijaa vastakkain etulinjaa pitkin, tuskin muutaman sadan metrin päässä toisistaan. Sotilaat tunkeutuivat isojen maanpommien taakse satunnaisesti ampuja- ja tykinkierroksiin seuraavien 26 vuoden ajan.

Joten Ciraqlin asukkaat ovat eläneet sodan kynnyksellä oman versionsa Berliinin muurista vieressä.

Kun Azerbaidžan aloitti syyskuussa hyökkäyksen sodassa menetettyjen alueiden takaisin ottamiseksi, Armenian joukot vastasivat raivokkaalla ohjusteella, joka lähetti suurimman osan kyläläisistä pakenemaan henkensä vuoksi.

Nyt kun rauha on tullut, ja Venäjän hallitus on neuvotellut sen kuuden viikon taistelun jälkeen, kyläläiset olivat palanneet kotiin, poimineet palat ja patsauttaneet katonsa sekoittamalla väsymystä ja toivoa.

“Se oli vaikeaa”, sanoi 51-vuotias Vugar Aslanov eräänä iltapäivänä puhdistaessaan roskia latoon kohdistuneesta laastista. “Kuvittele, siellä on vihollinen”, hän sanoi ja viittasi pihansa yli.

Musta savu nousi pellon poikki, missä armenialaiset joukot pakkasivat – ja polttivat rakennuksia – valmistautuessaan vetäytymään alueelta rauhansopimuksen nojalla. “Emme voineet mennä pelloille tai talon katolle, koska meidän ja heidän välillämme on hyvin pieni etäisyys.”

Kiviseinät kulkevat kylän toisella puolella olevien ominaisuuksien varrella, ja korkeat mutabermit, joita vartioivat sotilaalliset näköalapaikat, merkitsevät etulinjaa sen takana. Useat pilalla olevat talot ovat hylättyjä paljaalla maa-alueella, joka oli vuosikymmenien ajan ollut kenenkään maa.

Vuosien varrella uhrit kasvoivat molemmilta puolilta tuhansiksi. Kansainvälinen kriisiryhmä laski sataprosenttisen mailin pituisen yhteyslinjan yli satunnaisia ​​kuolonuhreja satunnaisessa tulipalossa useless viidessä vuodessa vuodesta 2015 tähän vuoteen. Suurin osa oli sotilashenkilöstöä, mutta 256 oli siviilejä, jotka elivät ja viljelivät yhteydenpitolinjaa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön kansainväliset tarkkailijat vierailivat linjalla kahdesti kuukaudessa, mutta muuten mekanismeja vuoden 1994 tulitaukon toteuttamiseksi oli vähän.

Ciraqlin kylän kautta kulkeva etulinja jakoi perhekohteet ja katkaisi maanviljelijät pelloiltaan ja kauppakaupungeista, joissa he myivät tuotteitaan.

Sveta Bayramova ja hänen aviomiehensä Fikret Mamedov rakensivat hedelmätarhan päähän seinän suojaamaan kotinsa Armenian näköalapaikoilta. Heidän meluisa hanhilauma puutarhassa auttoi suojautumaan tunkeilijoilta.

Kerran keskellä yötä neiti Bayramova yllätti armenialaisen armeijan tiedusteluyksikön, joka etsii heidän takapihaansa. Azerbaidžanin sotilaat hiipivät heidän luokseen, ja kun hän huusi, puhkesi ampuminen. Yksi armenialainen sotilas vangittiin, mutta loput pakenivat takaisin alkupuolelle.

“Asun täällä 28 vuotta, emmekä tunteneet peloamme yhtään päivää”, hän sanoi uhmakkaasti.

Hän menetti isänsä vuonna 1994 ensimmäisen sodan viimeisinä päivinä. Sniper ampui ja tappoi hänet, kun hän ajoi takaisin töiltä lähellä etulinjaa, hän sanoi.

Hänen veljellään kesti kaksi viikkoa etsintää, ennen kuin hän löysi auton isänsä kanssa, mutta armenialaiset sotilaat vangitsivat hänen veljensä ja vangitsivat hänet, ennen kuin hän pystyi hakemaan ruumiinsa.

Hänen veljensä vapautettiin, mutta rouva Bayramova sanoi, ettei hän koskaan toipunut koettelemuksestaan ​​ja kuoli aneurysmaan kaksi vuotta myöhemmin.

Hänen pilalla oleva koti seisoo puskurivyöhykkeellä aivan puutarhan seinän takana. Hänen sisarensa talo on myös kenenkään maassa, hän sanoi. Oikealla hän osoitti armenialaisen vartijan pylvään maan alkion yläpuolella hänen seinänsä näkyvissä.

Hänen sisaruksensa ja sukulaisensa muuttivat pois kylästä, mutta hän pysyi aviomiehensä kanssa, joka on opettaja, ja he kasvattivat kolme lasta useless metrin päässä etulinjasta.

Azerbaidžanin armeija perusti leirin kylän laidalle, ja hallitus auttoi perheitä rakentamaan kiinteistöjen reunalle suojaseinät suojautumaan harhautuvilta luoteilta. Mutta tietullit jatkuivat.

Eräänä iltapäivänä tammikuussa 2000 herra Aslanovin isä paimensi lampaita ja lehmiä kotonaan pellolla. “Armenialainen ampuja ampui hänet”, herra Aslanov sanoi. ”Hänet ammuttiin käsivarren alle. Hän menetti paljon verta ja kuoli. “

Herra Aslanov, kuten useimmat kylän miehet, on ensimmäisen sodan veteraani. Hän muutti vammaisen vaimonsa ja heidän kahden lapsensa kanssa läheiseen kaupunkiin, kun sota puhkesi uudestaan ​​syyskuussa.

Ne, jotka jäivät kotoaan kotiinsa muutaman paikallisen poliisin kanssa, osoittavat joustavaa itsepäisyyttä.

He selvisivät kuukausittaisen raketti- ja laastitulen.

“Se oli vaarallista”, sanoi Hikmet Mamedov, 36, vankka viljelijä nahkatakissa, “mutta miksi minun pitäisi lähteä?” (Useilla kyläläisillä oli sama sukunimi, mutta sanoivat, että he eivät ole sukulaisia.)

Vuoden 1994 tulitauon päättyneessä sodassa armenialaiset joukot tarttuivat hallintaan Vuoristo-Karabahiin – alueelle, jonka asuttivat pääasiassa etniset armenialaiset, mutta laillisesti osa Azerbaidžania – ja seitsemään ympäröivään piiriin. He rakensivat laajan puolustuksen Azerbaidžanin joukkojen hyökkäystä vastaan ​​etulinjan tässä osassa, koska se tarjosi lyhimmän reitin Stepanakertiin, Vuoristo-Karabahin pääkaupunkiin.

Azerbaidžanin joukot hyökkäsivät etelässä Vuoristo-Karabahhia vastaan ​​eivätkä koskaan rikkoneet etulinjaa Ciraqlin lähellä. Mutta se ei estänyt molempia osapuolia pommittamasta toistensa kantoja.

Lähes puolet kylästä vahingoittui pahasti viime taisteluissa.

Rovshan Mamedov, 68, seisoi järkyttynyt ja tuskin pystynyt puhumaan, kun hän tutki kodinsa palanutta kuorta useless muutaman metrin päässä etulinjasta. “Lähdin 15 minuuttia ennen kuin se tapahtui”, hän sanoi. “Kuulimme simpukoiden tulevan, joten lähdimme.”

Hän asuu nyt vaimonsa ja kahden aikuisen poikansa kanssa läheisen kaupungin koulussa muiden siirtymään joutuneiden perheiden kanssa. “Mitä voin tuntea? Tärkeintä on, että olemme elossa ”, hän sanoi.

Kylän toisessa päässä, lähellä pientä armeijan tukikohtaa, Elman Mamedov ja hänen vaimonsa Parvana olivat pelastaneet tavaransa ainoaan alakerran huoneeseen, joka oli ehjä. Kolme rakettia oli osunut kaksikerroksiseen rakennukseen ja törmännyt katon ja kattojen läpi alla oleviin huoneisiin.

“Luodit tulivat aiemmin, mutta emme odottaneet pommeja”, rouva Mamedova sanoi.

“Ennen sotaa kaikki oli erittäin mukavaa”, hänen aviomiehensä katsoi katseensa tuhotulle etukuistilleen. Hän taisteli sodassa ja menetti veljensä vuonna 1993 taisteluissa Aghdamin kaupungissa, muutaman mailin kylästä länteen, hän sanoi.

Hän ilmaisi hiljaisen tyydytyksen siitä, että pöydät olivat kääntyneet. “Olemme nyt eri tilanteessa”, hän sanoi. “Lähtevät ihmiset tulevat takaisin.”

Suurin osa kyläläisistä on pientilojen haltijoita ja oli iloinen siitä, että armenialaisten joukkojen lähdettyä he pääsisivät kentille etulinjan yli. “Meillä on maamme takaisin”, herra Aslanov sanoi. “Juhlimme, kun he ovat menneet”, hänen poikansa Sahin, 18, lisäsi.

Ennen kaikkea he olisivat tyytyväisiä aseiden puuttumiseen, Hikmet Mamedov sanoi.

“Emme pelkää päästää lapsiamme ulos”, hän sanoi. “Näimme nämä sodat, mutta emme halua lastemme näkevän niitä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *