Four päivän työviikko 5 päivän palkkaa varten? Unilever Uusi-Seelanti on uusin kokeilla

Unilever Uusi-Seelanti ilmoitti aloittavansa yhden vuoden kokeilun, jonka avulla kaikki 81 työntekijää ansaitsisivat täydelliset palkansa työskennellessään päivää vähemmän viikossa. Yrityksen mukaan siirto saattaa todella lisätä tuottavuutta ja parantaa työntekijöiden työ- ja yksityiselämän tasapainoa.

Yritys, joka tuo ja jakelee Lipton-teetä, Dove-saippuaa, vaseliinia sekä Ben & Jerryn jäätelöä, on viimeisin kokeilu pitkään keskustellun neljän päivän työviikon kanssa. Jotkut liike- ja tuottavuusasiantuntijat sanovat, että konsepti voi vihdoin saada vakavan ilmeen pandemian keskellä, joka on muuttanut miljardien asumista ja työtä ympäri maailmaa.

Unilever New Zealandin toimitusjohtaja Nick Bangs sanoi, että neljän päivän viikon kokeilu merkitsi perustavaa muutosta yrityksen näkemyksessä työvoimaansa.

“Tavoitteenamme on mitata suorituskykyä tuotoksen, ei ajan,” Mr. Bangs sanoi lausunnossaan. “Uskomme, että vanhat työskentelytavat ovat vanhentuneita eivätkä enää sovi tarkoitukseen.”

Tavoitteena, hän sanoi sähköpostitse, on saada sama määrä työtä vähemmän tunnissa samasta palkasta. “Jos havaitsemme, että työskentelemme kaikki yhtä monta tuntia kuin aikaisemmin, mutta neljässä päivässä, olemme menettäneet mahdollisuuden, jonka tämä oikeudenkäynti tarjoaa meille”, hän sanoi.

Pohjimmiltaan Unilever testaa mitä brittiläinen historioitsija ja kirjailija Northcote Parkinson teorioi oli ihmisen ja ajan luonne. “Työ laajenee täyttääkseen sen valmistumiseen käytettävissä olevan ajan”, hän kirjoitti vuonna 1955.

Käsitettä on levitetty laajalti – se oli herra Parkinsonin ensimmäisessä virkkeessä New York Timesin nekrologi – ja on suodattanut tiensä suosittuun ajatteluun. NBC: n “Toimiston” alueellisen keskikokoisen paperin jakelijan bumbling-johtaja Michael Scott osoitti ideasta toimivaa tietoa keskustelussa esimiehensä Jan Levinsonin kanssa sen jälkeen, kun hän sai hänet kiinni katsomassa televisiota henkilöstönsä kanssa työaikana.

Jan: Kuinka elokuva lisäisi tuottavuutta, Michael? Kuinka ihmeessä se tekisi niin?

Michael: Ihmiset työskentelevät nopeammin sen jälkeen.

Jan: Maagisesti?

Michael: Ei, heidän on korvattava aika, jonka he menettivät katsomassa elokuvaa.

Herra Bangs luottaa onneksi muuhun kuin useless Michael Scottin nokkeluuteen. Sydneyn teknillisen yliopiston kauppakorkeakoulun asiantuntijat neuvottelevat yrityksen kanssa, samoin kuin Andrew Barnes, Perpetual Guardianin perustaja, uusi-seelantilainen yritys, joka siirtyi lyhennettyyn työviikkoon vuonna 2018.

“Sopimuksen tulisi olla suunnilleen tuottavuuden taso”, Barnes sanoi tuolloin. “Jos toimitat sen lyhyemmässä ajassa, miksi minun pitäisi laskea palkkasi?”

Siirtyminen neljän päivän työviikkoon on ollut käynnissä jo vuosikymmenien ajan, ennen kuin Richard M. Nixon varapuheenjohtajana vuonna 1956 ennusti, että se tapahtuu “Ei liian kaukainen tulevaisuus”.

Silti se on pysynyt vaikeana. Vaikka tekniikka on tehnyt työntekijöistä tuottavampia (kiitos, sähköposti!), Se ei kuitenkaan ole johtanut työntekijöiden työhön vähemmän (kiitos vielä kerran, sähköposti!).

Työkeskeisessä kulttuurissa ihmisiä ei yksinkertaisesti ole kytketty irrottautumaan toimistosta, varsinkaan sellaisilla aloilla kuin rahoitus, lääketiede ja konsultointi. Paolo Gaudiano, dosentti New Yorkin yliopiston Stern College of Businessissa.

“Tässä on nämä kentät, joissa oletetaan tekevän mielettömiä tunteja, jotka polttavat sinut ja tekevät sinusta kurjuuden, ja on melkein kuin sinun on osoitettava, että voit tehdä sen selviytyäkseen”, herra Gaudiano sanoi. “Ja varmasti New Yorkilla on kohtuullinen osuus suuryrityksistä kaikissa näissä tiloissa.” (Jopa New Yorkin pörssi kokeillut katkaistua työviikkoa 1960-luvulla, jotta yrityksillä olisi mahdollisuus saada käsittelemätön paperityö kiinni.)

Yhteiskunnalliset muutokset, kuten etätyön tekeminen, “saattavat johtaa muotoiluun siitä, mitä menestys todella edellyttää”, herra Gaudiano sanoi.

Pyrkimys olla tuottavampi lyhyellä ajalla on luonut kotiteollisuuden tuottavuusasiantuntijoita, kuten Chris Bailey, kirjojen “Tuottavuusprojekti” ja “Hyperfokus” kirjoittaja.

40 tunnin työn tuottaminen 32 tunnissa vie enemmän kuin kiinteän määräajan, hän sanoi. Muut aineet ovat energiaa ja huomiota.

“Jos meidät poltetaan, tuottavuutemme menee”, herra Bailey sanoi. “Ei ole väliä kuinka hyvin voimme hallita aikamme.”

Jopa kaikilla oikeilla ainesosilla voi olla vaikea nähdä tuottavuutta, herra Bailey, joka varoitti käyttämästä vanhoja mittareita sen mittaamiseksi, mitä hän kutsuu “tietotyöksi”.

“Meillä on tapana etsiä todisteita siitä, että muut ihmiset ovat tuottavia”, hän sanoi. Toistuvaa ja helposti kvantifioitavaa työtä varten (esimerkiksi paperin myynnin syöttäminen tietokoneeseen) tämä on helppoa. Tietotyössä, joka on luovempaa ja vaikeampaa mitata (paperimyyjien ryhmän johtaminen), on parasta tarkastella vaikutuksia, ei toimintaa, herra Bailey sanoi.

“Kun teemme tietotyötä elantoni vuoksi, ei ole ikään kuin voimme mitata kuinka monta widgetiä joku teki päivän lopussa”, hän sanoi.

Silti edes nelipäiväisen työviikon innokkaat kannattajat eivät aina pysty asettamaan sitä paikalleen.

Andrew Yang, joka juoksi presidentiksi tämän vuoden demokraattisissa esivaaleissa, on pitkäaikainen puolestapuhuja / lyhyempiä työviikkoja. Ennen kampanjaa, koulutusyrityksen pääjohtajana, hän antoi työntekijöiden usein mennä kotiin perjantaina aikaisin, koska yritys ei tarjonnut luokkia noina iltoina.

“Joten perjantaina oli yleensä hiljaisempia päiviä, kun yritimme tehdä projekteja ja pohtia”, Mr. Yang sanoi tiistaina haastattelussa. “Mutta joskus se tarkoitti todella, että ihmiset todella useless jäähdyttelivät.”

Hän päästää ihmiset menemään klo 15.30 tai 16.00, mikä “sai minut näyttämään antelias pomolta”, herra Yang sanoi. “Mutta se saa yhden miettimään: Pitäisikö heidän olla siellä sinä päivänä 9 ja 4, todella?”

Ehdokkaana ei kuitenkaan onnea. “Kun olin ehdolla presidentiksi, jos olisin sanonut:” Hei kaverit, aion ottaa pois perjantaista sunnuntaihin “, niin kampanja ei olisi koskaan mennyt mihinkään”, herra Yang sanoi.

Silti herra Yang sanoi, että tämän käsitteen varhaiset käyttöönottajat houkuttelevat parhaita kykyjä.

“Tämä on tapa kilpailla älykkäästi”, hän sanoi. “Jos joku valaistunut yritys tekee tämän, heillä on valinta alan parhaista ihmisistä ja nämä ihmiset ovat erittäin uskollisia.”

Mitä tulee herra Bangsiin Uudessa-Seelannissa, hän on esimerkki.

“Kyllä, työskentelen neljän päivän viikossa”, hän sanoi. “Minulla on kolme pientä lasta, joten odotan viettää enemmän aikaa heidän kanssaan sekä käyttää ylimääräistä aikaa uusien taitojen oppimiseen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *