Iran pyrkii lisäämään ydinvoiman rikastamista huippututkijan tapettuaan

Iran vastasi keskiviikkona sen ydintutkijan murha antamalla lain, jossa määrätään uraanin rikastamisen välittömästä nostamisesta tasolle, joka on lähempänä aseiden polttoainetta.

Toimenpide edellyttää myös kansainvälisten ydintarkastajien karkottamista, jos Yhdysvaltojen pakotteita ei poisteta helmikuun alkuun mennessä, mikä asettaa suoran haasteen presidentiksi valitulle Joseph R. Biden Jr.

Ei ollut selvää, oliko toiminta kokonaisuudessaan Iranin vastausta tutkijan Mohsen Fakhrizadehin tappamiseen, jota amerikkalaiset ja israelilaiset tiedustelupalvelut pitivät ohjaavana voimana Teheranin aikaisemmissa pyrkimyksissä suunnitella ydinase, vai onko tulla. Iranin viranomaiset ovat luvanneet kostaa hänen tappamisensa.

Uusi laki määrää Iranin atomienergiajärjestön aloittamaan uraanin rikastamisen heti 20 prosentin tasolle palauttamalla Iranin ohjelman korkeimmalle tasolle, joka oli ennen Obaman hallinnon kanssa vuonna 2015 tehtyä ydinsopimusta.

Tähän tasoon rikastettu uraani antaisi Iranille mahdollisuuden muuntaa koko varastonsa pommitustasolle kuuden kuukauden kuluessa. Viiveajasta huolimatta Trumpin hallinto voi nähdä prosessin aloittamista koskevan käskyn provokaationa sen hupenemispäivinä.

Useless kolme viikkoa sitten, kun uutiset Iranin ydinvaraston vaatimattomasta edistyksestä olivat tiedossa, herra Trump kysyi neuvonantajiltaan sotilaallisista vaihtoehdoista estää maata tuottamasta polttoainetta. Hänestä puhuttiin harkitsee hyökkäystä Valtiosihteeri Mike Pompeo, yksi hallinnon kovimmista Iranin haukoista, ja yhteisten päälliköiden puheenjohtaja kenraali Mark A. Milley muiden johtavien virkamiesten joukossa.

Uudessa laissa asetetaan myös kahden kuukauden määräaika Iraniin kohdistuvien öljy- ja pankkipakotteiden kumoamiselle ennen tarkastajien estämistä, mikä luo mahdollisen kriisin Bidenin hallinnon alkuaikoille. Yhdistyneiden Kansakuntien sivuliikkeen, Kansainvälisen atomienergiajärjestön, tarkastukset ovat olleet tärkein julkinen tietolähde Iranin ohjelman edistymisestä.

Ajoitus näyttää tarkoituksella tarkoituksella painostaa herra Bideniä palaamaan ydinsopimukseen Iranin kanssa heti virkaan astuttuaan. Herra Biden on sanonut olevansa valmis tekemään niin ainakin lähtökohtana, jos Iran jälleen kunnioittaa vuoden 2015 sopimuksen rajoituksia.

Iranin parlamentin puhemies Mohammed Baqer Qalibaf, entinen islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon komentaja, sanoi, että toimenpiteen tarkoituksena oli lähettää lännelle salamurhan jälkiseudulla viesti, että “yksisuuntainen peli on ohi”.

Iranin parlamentti, jota hallitsevat konservatiivit, hyväksyi lain alun perin tiistaina istunnossa, jossa lainsäätäjät huuhtelivat herra Fakhrizadehin tappamista. Fyysikko ja puolustusministeriön korkea virkamies tapettiin perjantaina monimutkaisessa väijytyksessä, jonka yksityiskohdat keskustellaan edelleen.

Useat tiedusteluviranomaiset ovat sanoneet Israelin olevan vastuussa hyökkäyksestä, vaikka Israelin hallitus onkin hiljaa.

“Rikollinen vihollinen ei tunne katumusta, ellemme osoita kovaa reaktiota”, herra Qalibaf sanoi. Lainsäätäjät seisoivat kammiossa nyrkillä ilmassa ja lauloivat “kuolema Israelille” ja “kuolema Amerikalle”, kun he hyväksyivät laskun televisioesityksessä.

Lain ratifioi keskiviikkona Iranin Guardian Council, nimetty elin, joka valvoo valittua hallitusta.

Presidentti Hassan Rouhani, jonka hallitus neuvotteli vuoden 2015 Iranin sopimuksen iranilaisten kovakantisten linjojen vastustamisesta, oli vastustanut lainsäädäntöä ja kutsunut sitä haitalliseksi.

“Hallitus ei ole samaa mieltä tämän lainsäädännön kanssa ja pitää sitä diplomatialle vahingollisena”, hän sanoi keskiviikkona ennen toimenpiteen ratifiointia.

Hänen hallituksensa on nyt velvollinen panemaan lain täytäntöön, vaikka ulkopuoliset asiantuntijat totesivat, että se voi hidastaa ponnisteluja teknisten haasteiden perusteella. Ja tuotannon nostaminen lakiesityksessä vaadittuun tasoon edellyttäisi infrastruktuurin tarkistamista syvällä Iranin Natanzin ydinlaitoksen sisäpuolella – samaa, jota israelilaisten ja amerikkalaisten tuhoisa verkkolakko iski yli vuosikymmen sitten.

20 prosentin puhtauteen rikastettu uraani on nopea hyppy pommitettavaan uraaniin, joka on noin 90 prosenttia puhdasta. Mutta nykyisestä four tai 5 prosentin rikastumisesta 20 prosenttiin pääseminen on paljon suurempi harppaus kuin viimeinen siirtyminen pommilaatuiseen polttoaineeseen.

Iran on sanonut, että sen ydinohjelma on tarkoitettu rauhanomaisiin tarkoituksiin, vaikka Yhdysvaltain tiedustelupalvelu arvioi, että Iranilla oli täysin aktiivinen, salainen aseohjelma Fakhrizadehin johtamana vuoteen 2003 saakka. tutkija löi viime vuosina uusia amerikkalaisia ​​pakotteita.

Käskemällä palauttamaan tuotanto- ja rikastustasot uusi laki pyyhkii pohjimmiltaan viimeisimmät presidentti Barack Obaman ja ulkoministeri John Kerryn johtaman diplomaattiryhmän neuvottelemat tärkeimmät rajoitteet.

Kyseisen sopimuksen nojalla, jonka Trumpin hallinto hylkäsi vuonna 2018, Iran toimitti suurimman osan ydinvarastoistaan ​​maasta Venäjälle. Sopimus rajoitti myös rikastamisen alle four prosenttiin.

Vuosi sen jälkeen, kun herra Trump vetäytyi ydinsopimuksesta, Iran alkoi rakentaa varastoja ja lisätä rikastustasoja. Uusi laki on selvästi suunniteltu painelaitteena, jolla pyritään poistamaan taloudelliset pakotteet, jotka ovat lamauttaneet Irakin talouden ja tukahduttaneet suuren osan öljyn viennistä.

Kansainvälisten tarkastajien estäminen ulkoministeriön mukaan keskiviikkona rikkoo Iranin voimassa olevia ydinsopimuksia koskevia laillisia velvoitteita.

“Olemme täysin luottavaisia ​​IAEA: lle jatkamaan todentamis- ja seurantatoimien toteuttamista Iranissa ja raportoimaan hallintoneuvostolle, jos Iranin yhteistyössä on puutteita”, ulkoministeriö sanoi sähköpostitse lähetetyssä lausunnossa.

Ei ollut heti selvää, kuinka kauan kestää Iranin 20 prosentin rikastuminen, mutta Tieteen ja kansainvälisen turvallisuuden instituutin puheenjohtaja David Albright sanoi, että se voidaan tehdä jopa kuuden kuukauden kuluessa.

“He osaavat tehdä sen”, herra Albright sanoi haastattelussa. “He ovat tehneet sen aiemmin. Alle kuusi kuukautta on pahimmassa tilanteessa, jos he käyttävät siihen kaikki resurssit. “

Herra Rouhanin ylin neuvonantaja Hesameddin Ashena sanoi, että herra Bidenin lyhyt aika toimia virkaan astumisensa jälkeen voi antaa kovan linjan ryhmälle mahdollisuuden ottaa luottoa pakotteiden poistamiseen ja Washingtonin saamiseen takaisin ydinsopimukseen uhalla diplomatian avulla.

Mutta ei ole läheskään selvää, että Iran on halukas yksinkertaisesti palaamaan takaisin vanhalle tasolle. Jotkut virkamiehet ovat vaatineet Yhdysvaltoja maksamaan ensin korvauksia Iranille menetetystä öljymyynnistä, koska Trump otti uudelleen käyttöön pakotteet. Jotkut herra Bidenin avustajat ovat sanoneet voivansa kuvitella, kuinka se voisi olla poliittisesti mahdollista.

Vaikka herra Biden on sanonut haluavansa palata sopimukseen, hän on myös sanonut, että paluu nyt alkuperäisiin säännöksiin, joiden voimassaolo päättyi vuonna 2030, ei olisi riittävä. Sopimusta olisi jatkettava ja laajennettava.

Bidenin siirtymäjärjestö kieltäytyi kommentoimasta Iranin lakia.

“Luulen, että laki on selkeä merkki siitä, että Teheran ei ota” odota ja katso “-asennetta Bidenin Iranin politiikkaan”, sanoi Henry Rome, Iranin vanhempi analyytikko Eurasia-ryhmässä. “Teheran haluaa olla uuden hallinnon asialistan kärjessä, ja ydinohjelmansa laajentaminen on varma tapa tehdä se.”

Tarkastajien karkottamisen käsite ei ole uusi. Pohjois-Korea teki saman vuoden 1994 Clintonin hallinnon kanssa käytyjen erimielisyyksien aikana ja luopui myös ydinsulkusopimuksesta, jonka jäsen se oli.

Vuonna 2006 pohjoinen räjähti ensimmäisen ydinlaitteensa, ja se on sen jälkeen suorittanut noin puoli tusinaa testejä. Iran ja Pohjois-Korea ovat tehneet laajaa yhteistyötä ohjusteknologian alalla viime vuosina, ja Iranin viranomaiset ovat tutkineet huolellisesti Pohjois-Korean kokemusta.

Katie Glueck, William J. Broad ja Lara Jakes osallistuivat raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *