Onko Kiina myös vaatimus Kimchille? Jotkut eteläkorealaiset ajattelevat niin

SEOUL, Etelä-Korea – Käyneet vihannekset ovat herkullisia – tältä osin monet ihmiset Kiinasta ja Etelä-Koreasta voivat olla samaa mieltä. Mutta joillekin sosiaalisen median käyttäjille kahdessa maassa kulinaarinen hyvä tahto päättyy siihen.

Sylki raivoaa tällä viikolla Kiinan valtion tabloidin väitteestä, jonka mukaan Kiina oli “johtanut” kansainvälisen standardin kehittämistä paocai’lle tai suolakurkkua. Etelä-Koreassa väite pidettiin harhaanjohtavana, koska kiinan kielellä paocai viittaa myös kimchiin – fermentoituun kaali-annokseen, jolla on olennainen rooli korealaisessa keittiössä.

Ei ollut selvää, oliko epäselvyys tahallinen vai esimerkki uistelu josta tabloidi, World Instances, on kuuluisa. Mutta se sai aikaan eteläkorealaisten virkamiesten ja sanomalehtien ripostit sekä joukon piikkilankaisia ​​sosiaalisen median kommentteja marinoitujen kaalien hienoista kohdista.

“Jos Kiina plagioi kimchin käymisprosessin tulevaisuudessa, Etelä-Korean perinteinen kulttuuri saattaa kadota”, yksi huolestunut käyttäjä kirjoitti Naveriin, joka on suosittu sosiaalisen median foorumi Etelä-Koreassa.

Spat avaa toisen rinteen pehmeän vallan taistelussa kahden maan välillä, joiden suhteet joskus pahentavat painavammissa asioissa, kuten Kim Jong-unin ydinohjelma ja Korean sodan perintö.

Se koskettaa myös kulttuurisia haittoja Etelä-Koreassa: Lähes 40 prosenttia siellä kulutetuista tehtaalla valmistetuista kimchistä on tuodaan Kiinasta, ja perinne valmistaa ruokalaji paikallisesti on hiipumassa, kun korealaiset perheet syövät enemmän ei-korealaista ruokaa.

Kimchi-sylki alkoi viime viikolla, kun Sveitsissä toimiva maailmanlaajuinen sääntelyviranomainen julkaisi luonnoksen paocain “luokkien” ja “vaatimusten” määritelmästä. Tämä on nimi mandariinissa Kimchin kaltaiselle käyneiden vihannesten annokselle, joka on suosittu Länsi-Kiinan Sichuanin maakunnassa.

Sääntelyviranomainen, Kansainvälinen standardointijärjestö, antaa tyypillisesti tällaiset ohjeet varmistaakseen, että yhdessä maassa olevia tuotteita ja palveluja voidaan käyttää toisen teollisuuden prosesseissa. Tässä tapauksessa se totesi, että “yhtenäisten ja nimenomaisten tuotteiden laadun ja turvallisuuden takausten” puuttuminen paocai-teollisuudessa “rajoittaa suuresti paocai-tuotteiden kansainvälistä kauppaa ja liikkuvuutta”.

ISO sanoi nimenomaisesti, että sen määritelmä “ei koske kimchiä”. Mutta viikonlopun artikkelissaan World Instances, joka on kiihkeästi nationalistinen, sanoi uuden standardin osoittaneen, että Kiina oli asettanut “teollisuuden vertailuarvon” “kansainvälisille paocai-markkinoille” – termi, joka sisältää olennaisesti kimchin.

Tabloidin neula, jos se oli, kosketti hermoa Etelä-Koreassa, jossa monet ihmiset tuntevat olevansa uhattuna Kiinan yhä itsevarmempi läsnäolo alueella. Jotkut sosiaalisen median käyttäjät syyttivät World Timesia kulttuurirahoituksesta.

Etelä-Korean “kulttuurisisällön laajentaessa vaikutusvaltaansa maailmanlaajuisesti näyttää siltä, ​​että Kiina pyrkii väittämään, että tällainen sisältö löydettiin heiltä”, Soul Sungshin -yliopiston professori Search engine optimisation Kyoung-duk kertoi Yonhap-uutisille toimisto, joka toistaa online-selostusten kuoron.

Etelä-Korean maatalousministeriö sanoi sunnuntaina antamassaan lausunnossa, että ISO: n paocai-standardi “ei täysin liity meidän kimchiimme”, ja lisäsi, että Yhdistyneiden Kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö oli julkaissut kimchin määritelmän vuonna 2001.

“Ei ole asianmukaista ilmoittaa erottamatta kimchiämme paocaiista”, ministeriö sanoi.

ISO: n tiedottaja Sandrine Tranchard sanoi sähköpostissa, että organisaatio kehittää tyypillisesti standardeja “teollisuuden tai muiden sidosryhmien” pyyntöjen perusteella ja että sen teknisiin komiteoihin kuuluu teollisuuden, kuluttajaryhmien, korkeakoulujen, hallitusten ja järjestöjen asiantuntijoita.

“Emme voi kommentoida ruokaa tai kulttuuriperintöä”, hän sanoi paocai-standardista.

Sylki on tuskin ensimmäinen Aasiassa, kun koetaan yritys väittää suoraan tai muuten toisen maan perinnettä.

Esimerkiksi vuonna 2018, kun Singapore ilmoitti suunnitelmasta pyytää UNESCO: ta tunnustamaan katuruokakauppiaan “aineettomaksi perinnöksi”, naapurimaiden Malesian kriitikot lähinnä sanoi, että heidän myyjänsä olivat parempia – ja että suuri osa Singaporen keittiöstä tuli ensinnäkin Malesiasta. Indonesia oli samanlainen riita Malesian kanssa batikosta, tekstiilien värjäysprosessi.

Etelä- ja Pohjois-Korea kampanjoivat myös erikseen kimchinvalmistuskauden asettamiseksi, vuosisatojen vanha perinne, joka tunnetaan nimellä “kimjang” Unescon aineettoman perinnön rekisterissä. Virasto suostui molempien Korean pyyntöihin.

Kimchi kuuluu kansainväliseen marinoitujen ruokien perheeseen, johon kuuluu paocai, tsukemono (Japanista) ja hapankaali (Saksasta), kertoi Cho Jung-eun, Etelä-Korean hallituksen rahoittaman tutkimuslaitoksen, World Institute of Kimchin, johtaja.

Rouva Cho sanoi, että kun FAO julkaisi kimchi-määritelmänsä vuonna 2001, “Kiinaa ei kiinnosta kimchi ollenkaan, eikä kimchiä tuotettu tuolloin Kiinassa”. Vasta noin vuoden 2003 jälkeen eteläkorealaiset alkoivat siirtyä Kiinaan rakentamaan kimchi-tehtaita, hän lisäsi, ja myöhemmin silti ruokalajin paikalliset markkinat kehittyivät Kiinassa.

Neiti Cho sanoi, että kimchi eroaa marinoiduista serkkuistaan ​​sen erottuvan valkosipuli-, inkivääri- ja pippurijauheen vuoksi.

FAO: n vuoden 2001 määritelmän mukaan kimchi koostuu “kiinankaalasta” ja muista vihanneksista, jotka “leikataan, leikataan, suolataan ja maustetaan ennen käymistä”. Maan päätös muodollisesti hyväksyä tällaiset määritelmät on vapaaehtoinen, eikä FAO ratkaise kiistoja niiden tulkinnasta. Virasto kieltäytyi kommentoimasta tiistaina.

Jotkut kiinalaiset käyttäjät ovat lyöneet sovittelevan huomautuksen sanomalla sosiaalisessa mediassa, että kimchi ja “Sichuan kimchi” ovat molemmat herkullisia – tai jopa, että “meidän paocai” ei ole yhtä maukas kuin korealainen vastine.

Mutta muut eivät päästä irti.

“Sichuanin on todellinen kimchi”, käyttäjä kirjoitti maanantaina Weibossa, Twitterin kaltaisessa sosiaalisen median alustassa Kiinassa. “Etelä-Korean versio on useless suolakurkkua.”

Youmi Kim raportoi Soulista ja Mike Ives Hong Kongista. Tiffany Could osallistui raportointiin Hongkongista ja Coral Yang Shanghaihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *