Killer Robotic? Iranilaisten tutkijoiden salamurha syöttää ristiriitaisia ​​tilejä

Ylimmän ydintutkijan tappamisesta nöyryytetyt Iranin viranomaiset pyrkivät tällä viikolla kirjoittamaan hyökkäyksen uudelleen tieteiskirjallisuuden jaksoksi: Israel oli teloittanut hänet kokonaan kaukosäätimellä ruiskuttamalla luoteja pysäköidyssä Nissanissa tuketusta automaattisesta konekivääristä. yksi salamurhaaja paikalla.

Jopa kovat linjat pilkkasivat uutta pyöräytystä.

“Miksi et useless sanoisi, että Tesla rakensi Nissanin? Se ajoi itsestään, pysäköi itsensä, ampui laukaukset ja räjähti itse? ” yksi kova linja sosiaalisen median tili sanoi. “Epäiletkö kuten me, epäilet tätä kertomusta?”

Siitä asti kun tutkijan tappaminen perjantaina, virallisissa tiedotusvälineissä ristiriitaiset raportit osuma-ryhmän pakenemisesta tai jopa olemassaolosta – sekä sisäasiainministeriön aikaisemmat varoitukset hyökkäyksestä – paljastivat jännitteitä kilpailevien Iranin tiedustelupalvelujen välillä, kun kukin yritti väistää syyllisyyttä törkeään turvallisuuteen raueta.

Iranin virkamiehet ovat vannoi kostaa tappamisen puolustusministeriön korkea virkamies Mohsen Fakhrizadeh. Israeliin tai länteen kohdistuvan vastahyökkäyksen mahdollisuus uhkaa haitata ponnisteluja Bidenin tulevan hallinnon mukaan ydinsopimus Iranin kanssa.

Herra Fakhrizadeh, joka oli valvonut Iranin ydinaseohjelmaa, oli selvä kohde. Israelin johtajat olivat maininneet hänet julkisesti uhkana, ja Iranin eliitin islamilaisen vallankumouskaartin joukko oli asettanut hänen suojelunsa etusijalle.

Hänen kuolemansa oli ainakin neljäs murha tänä vuonna korkean profiilin hahmosta Iranin turvallisuuspalvelujen alaisuudessa, alkaen amerikkalaisesta droonilakosta, joka tappoi Iranin kenraalin Qassim Suleimanin tammikuussa.

Fakhrizadehin tappajien epäonnistuminen on saanut aikaan skandaalin hallituksen epäonnistumisesta estää salamurha. Iranilaiset sosiaalisessa mediassa pilkkasivat täysin automaattisen teloituksen uusia tilejä yrittäessään minimoida tappajien puhtaan pakoon joutumisen hämmennystä.

Israelin virkamiehet, jotka ovat tunnustaneet vastuun paitsi julkisesti, kieltäytyivät kommentoimasta kilpailevia tapoja.

Kauko-ohjattavan konekiväärin käyttö ei ollut poissuljettua. Israelin armeijalla on tällaisia ​​aseita ja se on sijoittanut ne muualle. Jotkut iranilaiset raportit kertoivat jo lauantaina, että tällaista asetta käytettiin hyökkäyksessä perjantaina, iltapäivän väijytyksessä maantiellä Teheranista itään.

Mutta varhaisissa virallisissa iranilaisraporteissa ja todistajien kertomuksissa kerrottiin Fakhrizadehin henkivartijoiden ja jopa kymmenkunnan hyökkääjän välisestä aseesta. Ja nykyiset ja entiset Israelin virkamiehet ovat ylpeillä siitä, että Israelin tiedustelupalvelut ovat osoittaneet salamurhaajien turvallisen karkottamisen vihamielisiltä alueilta, mukaan lukien Iran.

Israelin uskotaan tappaneen vähintään viisi iranilaista tutkijaa vuosina 2007–2012 osana pyrkimystä kiskottaa Iranin ydinohjelma, jonka Israelin viranomaiset pitävät eksistentiaalisena uhkana. Teheran on uskottavasti saanut kiinni useless yhdestä tekijästä, iranilaisen, joka tunnusti televisiossa vuonna 2010, että hän oli saanut Israelissa koulutusta asentaa autopommi, joka tappoi tutkijan hänen lähdettäessä autotallistaan.

Agenttien, jotka ovat muiden salamurhayritysten ja joidenkin suurempien operaatioiden takana, uskotaan olevan paenneet.

Kauko-ohjattavan konekiväärin rooli osana salamurharyhmän monimutkaista hyökkäystä raportoitiin ensimmäisen kerran viikonloppuna Iranin islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon dokumenttielokuvantekijä Javad Mogouyi online-tilille. Hänen isänsä ja appensa ovat jäsenet Fakhrizadehin suojelusta vastuussa olevan organisaation siivessä, ja useat iranilaiset uutisjärjestöt pitivät Mogouyin kertomusta arvovaltaisena tuolloin.

Ennen tusinan salamurhaajien saapumista herra Mogouyi kirjoitti, että liikenneympyrään oli pysäköity Nissan, pakattu räjähteillä ja aseistettu automaattisella konekiväärillä. Kauko-ohjattava ase avasi tulen ensin häiritsemällä herra Fakhrizadehia ja hänen henkivartijoitaan, kun salamurhaajat odottivat.

Israelin armeija on käyttänyt autonomista konekivääriä, joka näyttää vastaavan tätä kuvausta, vuodesta 2010. Kehittänyt Rafael Superior Protection Programs, ase sisältää sisäänrakennetun optisen järjestelmän tähtäykseen ja valokuviin. Sen nimi, joka riimii hepreaksi, tarkoittaa “näet – ammut.”

Israelin uutisraportit, joissa viitataan ylimpään tiedustelupäälliköön, ovat sanoneet armeijan käyttäneen ase tappaa palestiinalaisia, jotka yrittävät päästä Israeliin Gazasta.

Väitteet siitä, että tappaminen toteutettiin kokonaan robotti-aseella, näyttivät kuitenkin peräisin vallankumouksellisista vartijoista. Kaksi korporaation hallitsemaa uutistoimistoa, Fars Information ja Tasnim, julkaisivat ensimmäisen kerran väitteet sunnuntaina.

Kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Ali Shamkhani toisti tämän kertomuksen maanantaina haastattelussa Iranin valtion televisioon. Hän väitti myös, että Iranin tiedustelupalvelu oli tiennyt etukäteen, että israelilainen hyökkäys tutkijaa vastaan ​​tapahtuisi tien varrella, missä se tapahtui, ja että aseellinen oppositioryhmä Mujahedeen Khalq oli myös mukana.

“Ehdottomasti”, herra Shamkhani sanoi.

Tiistaina, miltä näytti siltä, ​​että yritys yritti siirtää syytteen vallankumouksellisista vartijoista tappamisen epäonnistumisesta, hallituksen tiedottaja sanoi, että tiedusteluministeriö oli varoittanut tiedemiehen turvallisuusryhmää viikkoja etukäteen mahdollinen salamurhayritys, mukaan lukien mahdolliset sijainnit.

“Tämä rikos olisi voitu estää, jos turvallisuusprotokollia olisi noudatettu ja ne olisivat olleet hieman varovaisempia”, tiedottaja Ali Rabeie sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ristiriitaisissa väitteissä täysin automatisoidun tappamisen tili näytti saavan vähän pidättyvyyttä, koska se oli ristiriidassa valtion tiedotusvälineissä lähetettyjen varhaisen silminnäkijöiden kertomusten sekä murhatun tutkijan perheenjäsenten kommenttien kanssa.

Välittömästi sen jälkeen eräs silminnäkijä, jota ei tunnistettu nimellä, sanoi nähneensä Nissanin räjähtävän ja kuvaili voimakasta aseitaistelua henkivartijoiden ja salamurhaajien välillä.

“Yksi aseistaja istui tiellä ja alkoi ampua suuntaani”, sanoi todistaja, jonka arvion mukaan salamurhaajia oli noin puoli tusinaa. “Laitoin autoni välittömästi taaksepäin, mutta hän jatkoi ampumista.”

Muiden alkuperäisten raporttien mukaan yksi henkivartijoista, Hamed Asghari, oli heittänyt itsensä tutkijan päälle ja ottanut neljä luotia salamurhaajilta. Perheenjäsenten mukaan vartija oli selvinnyt, mutta oli kriittisessä tilassa.

Valtion televisio-ohjelman haastattelussa lauantai-iltana herra Fakhrizadehin poika Hamed kertoi saapuneensa paikalle muutamassa minuutissa ja että hänen äitinsä oli ollut isänsä kanssa autossa hyökkäyksen hetkestä, kunnes hän kuoli hänen käsivarsissaan.

“Se ei ollut salamurha, vaan sotavyöhyke”, poika sanoi ja hyväksyi raportit kaksisuuntaisesta taistelusta tappajien kanssa.

Toisen murhatun tiedemiehen leski kertoi valtion televisioon, että hän oli tavannut rouva Fakhrizadehin hyökkäyksen jälkeen ja nähnyt sirpaleita haavoissa hänen kasvonsa ja ruumiinsa. Leski, Shohreh Piran sanoi, että rouva Fakhrizadeh oli kuvannut “jatkuvia aseita, jotka viheltivät pään yli vasemmalta ja oikealta”.

Joissakin raporteissa väitettiin alun perin, että yksi tappajista oli vangittu, vaikka nuo väitteet on sittemmin hylätty.

Ristiriitaiset raportit ruokkivat kyynistä huumoria Iranin sosiaalisessa mediassa. Kun robottihakemukset on julkaistu, iranilainen Twitter levitti sarjakuvamaista kuvaa Transformer-lelusta, jossa sininen Nissan-runko työntyi ulos rintaansa.

Viralliset kertomukset olivat niin “ristiriitaisia”, kirjoittaja Abbas Taheri kirjoitti Twitterissä, “Iranin tiedotusvälineiden johtajien tulisi erota tästä hämmennyksestä”.

Mutta karppausten alla vakavat huolenaiheet kärsivät.

“Älykkyys on säröillä”, prika. Iranin korkeimman johtajan sotilashallinnon pääneuvonantaja kenraali Hossein Dehghan sanoi valtion televisiossa. “Järjestelmässä on ihmisiä, jotka toimittavat vihollisillemme tietoja, ja vihollinen suunnittelee ja toteuttaa suunnitelmia näiden vuotojen perusteella.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *