Hongkongin tuomioistuimet ovat edelleen riippumattomia. Jotkut haluavat vahvistaa heidät sisään.

HONG KONG – Heidät pidätettiin yhtenä viime vuoden väkivaltaisimmista päivistä Hongkongissa, kun mielenosoittajat heittivät tulipommeja valtion pääkonttoreihin ja sytyttivät tulipalon poliisikeskuksen ulkopuolelle. Mutta viime kuussa tuomari purki nopeasti syyttäjiä koskevat heidät.

Piirituomari Sham Siu-man sanoi päätöksessään, että poliisit olivat antaneet epäluotettavaa todistusta ja että he näyttivät vastustaneen heidän koulutustaan ​​käyttämällä tikkuja yhden mielenosoittajan alistamiseksi. Hänen mukaansa kaikki kahdeksan syytettyä eivät olleet syyllisiä, sanoen, että yksi oli useless pyytänyt poliiseja tekemään työnsä, kun hän käytti kaiutinta hillitsemään.

Seuraava päivä, Kiinan hallituksen omistama sanomalehti Hongkongissa roiskui valokuvaa tuomarista, yllään tuomioistuimen peruukki ja kylpytakit, etusivullaan mielenosoittajien ja palavien esteiden kuvien vieressä. “Oikeuden antama outo lausunto”, otsikko luki. Tuomari jatkoi, että mielenosoittajat “olivat itse asiassa väärin”.

Kun Kiinan kommunistinen puolue laajentaa otettaan Hongkongiin, Pekingin-puolaiset joukot kohdentavat yhä enemmän kaupungin riippumattomaa oikeuslaitosta, laitosta, joka muodostaa tämän maailmanlaajuisen kaupan ja pääoman keskuksen selkärangan.

Valtion sanomalehdet ovat juonineet kuukausia “keltaisia ​​tuomareita” vastaan, joita pidetään lempeinä mielenosoittajia kohtaan. (Keltainen väri on protestiliikkeen symboli.) Puolueen virkamiehet ovat vaatineet tuomioistuinten uudistamista tuomarien autonomian hillitsemiseksi. Kaupungin johto on vaikuttanut enemmän tuomareiden valintaan.

“Olisi naiivia, jos joku ajattelee jättävänsä oikeuslaitoksen yksin. Miksi he tekisivät? ” sanoi Dennis Kwok, joka edusti Hongkongin oikeudellista sektoria paikallisessa lainsäätäjässä kunnes hänet erotettiin virastaan ​​tässä kuussa. “He haluavat saada käsiinsä kaiken.”

Laajakantoinen kansallisen turvallisuuden laki että Peking läpäisi tänä kesänä antaa valtiolle vielä enemmän valtaa Hongkongin oikeuslaitoksessa. Kiinan lainsäätäjä ohitti myös paikalliset tuomioistuimet pakottaakseen neljän lainsäätäjän syrjäyttämisen marraskuussa ja käytti uusia valtuuksia, joita jotkut lakimiehet ja oikeustieteilijät huolestuttivat, jotta ne voidaan kääntää tuomareita vastaan.

Hongkongin oikeuslaitos, Isossa-Britanniassa syntyneellä, 170 vuotta vanhalla vaatteella, peruukilla ja itsenäisyydellä, on eksistentiaalisen taistelun ydin alueen tulevaisuudesta.

Hongkongin tuomioistuimet erottavat kaupungin tiukasti Method-Kiinasta, jossa läpinäkymätön oikeusjärjestelmä on kommunistisen puolueen valvonnassa. Kaupungin taustalla oleva oikeusvaltio on auttanut houkuttelemaan joukkoa monikansallisia yrityksiä, mikä on tuonut tulvat rahoille, mikä on tehnyt Hongkongista yhden maailman johtavista kaupungeista.

Oikeusjärjestelmän eheyttä puolustetaan kiivaasti Hongkongissa. Viime vuonna kaupunkia saaneet mielenosoitukset alkoivat ehdotuksesta, jonka monet näkivät mahdollisesti heikentävän paikallisia tuomioistuimia sallimalla luovutukset Method-Kiinalle.

Kansallisen turvallisuuden lain asettamisen lisäksi kaupungin kommunistisen puolueen virkamiehet ja valtion sanomalehdet pyrkivät lisäämään valvontaa. Ta Kung Pao, Kiinan hallituksen Hongkongin yhteysviraston omistama sanomalehti, on jatkuvassa sarjassa vaatinut tuomareita isänmaalliseksi. Se on kehottanut perustamaan neuvoston tuomiopituuden asettamiseksi, ulkopuolisen paneelin tuomareita koskevien valitusten käsittelemiseksi ja oikeudellisen valintaprosessin tarkemman valvonnan.

“Peking ymmärtää, että tämä on alue, jolle ihmiset ovat erittäin herkkiä ja kansainvälinen yhteisö valvoo”, sanoi Eric Cheung, Hongkongin yliopiston oikeustieteilijä. “Peking ei ehkä halua nähdäksemme häiritsevän oikeuslaitoksen riippumattomuutta, mutta mielestäni on hyvin selvää, että jotkut Pekingin virkamiehet eivät ole tyytyväisiä tuomareidemme tekemiin päätöksiin.”

Jo ennen mielenosoituksia ja turvallisuuslakia Pekingillä oli merkittävä oikeudellinen valvonta. Kun Kiina otti Hongkongin takaisin Britanniasta vuonna 1997, lopullinen auktoriteetti sen lakien tulkinnassa siirtyi Pekingiin.

Kiinan kansantasavallan kongressin, Kiinan kumileimasin lainsäätäjän, pysyvällä komitealla on valta tulkita Hongkongin paikallista perustuslakia, perustuslakia. Useat sen päätöksistä ovat vastustaneet kaupungin demokratia-puolueita. Valiokunnan tulkinta valanvapaudesta vuonna 2016 tasoitti tietä kuuden demokratiaa kannattavan lainsäätäjän erottamiselle jotka olivat protestoineet vannomisseremonioidensa aikana.

Turvallisuuslaki on edelleen rajoittanut kaupungin tuomioistuimia. Se sallii joidenkin tapausten, kuten ulkomaisten joukkojen tai välittömien uhkien, käsittelyn mantereella. Lain mukaan Hongkongin toimitusjohtaja Carrie Lam nimittää tuomarit kansallisen turvallisuuden maksuja koskeviin oikeudenkäynteihin.

Hongkongin oikeusministeriö meni äskettäin lain soveltamisalan ulkopuolelle ja pyysi, että kansanturvallisuusasioita käsittelevä tuomari hoitaisi Tam Tak-chin, aktivistin, joka on syytetty levottomuudesta ja luvattomasta kokoamisesta, oikeudenkäynnin. Nämä maksut eivät kuulu turvallisuuslain piiriin.

Britannia harkitsee, estetäänkö tuomareilta palvelemasta Hongkongissa. Ulkomaiset tuomarit toimivat väliaikaisissa rooleissa lopullisen muutoksenhakutuomioistuimessa, jotta kaupunki voi ylläpitää siteitä frequent legislation -maihin.

Sekä Pekingin että demokratian puolella olevat leirit ovat löytäneet syyt tuomioistuimista protestitapauksissa – mikä saattaa olla merkki siitä, että oikeuslaitos on edelleen puolueeton instituutio, jossa tuomareiden näkemykset ovat erilaisia.

Pekingin kannattajat kritisoivat korkean oikeuden tuomaria tämän kuukauden päätöksestä että mellakkapoliisilla ei ollut ollut riittävää henkilöllisyystodistusta ja että poliisin väärinkäytöstä tehtyjen valitusten käsittelymekanismeja oli parannettava. Hongkongin toimittajayhdistys oli nostanut kanteen poliisin toimittajien käsittelystä mielenosoitusten aikana.

Jotkut tuomarit ovat olleet opastettuja oppositioon antaessaan ankaria rangaistuksia mielenosoittajille tai osoittavan myötätuntoa mielenosoittajia hyökkäneille ihmisille. Kun piirituomari vertasi protestiliikettä terrorismiin huhtikuun päätöksessä, lopullisen muutoksenhakutuomioistuimen päätuomari Geoffrey Ma, esti hänet tulevista tapauksista, jotka liittyvät poliittiseen mullistukseen.

Molempien osapuolten tuomareiden kritiikki on kasvanut niin usein tänä vuonna, että oikeusministeri Ma puolusti pitkään oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

“On väärin esittää vakavia syytöksiä puolueellisuudesta tai perusperiaatteiden rikkomisesta pelkästään sellaisen tapauksen tuloksen perusteella, joka ei ole miellyttävä”, hän kirjoitti syyskuussa. “Oikeuslaitos ei ole mitenkään kritiikin yläpuolella, mutta minkä tahansa kritiikin on perustuttava vakaasti ja oikein. Erityisesti oikeuslaitosta ja sen toimintoja ei saa politisoida. “

Toistaiseksi syytteeseen asetetut protestitapaukset eivät osoita, että tuomioistuimet kallistuvat voimakkaasti toiselle puolelle.

10 148 mielenosoituksessa pidätetystä ihmisestä 2325 on nostettu syytteeseen mellakoista, laittomasta kokoamisesta tai pahoinpitelystä. Hongkongin poliisitietojen mukaan lokakuun lopussa oli tuomittu 372 ja vapautettu 77.

Varsinkin mellakka on ollut vaikea todistaa. Lokakuun lopussa syytteeseen asetettuihin mielenosoituksiin liittyviin mellakointitapauksiin kuului neljä syyllisyysperustetta, yksi tuomio ja 12 vapauttamista, paikallisen verkkojulkaisun Stand Information -analyysin mukaan.

Kun mielenosoitukset kuumenivat viime vuonna, poliisi käytti yhä aggressiivisempaa taktiikkaa, latautui väkijoukkoon ja tarttui väärinkäyttäjiin. Mutta oikeudessa, viranomaiset ovat yrittäneet selittää miksi syytetyt kohdennettiin ja esittämään todisteita väärinkäytöksistään.

Tuomari Sham kirjoitti viime kuussa antamassaan tuomiossa, että poliisi on saattanut reagoida vihasta, kun hän pidätti mellakoista syytetyn sosiaalityöntekijän Jackie Chenin. Rouva Chen oli pitänyt mielenosoituksen aikana pientä kaiutinta ja kehotti poliisia päästämään ihmiset lähtemään rauhanomaisesti.

“Joku nousi seisomaan ja muistutti heitä toimimaan lain mukaan”, tuomari Sham kirjoitti. “Tämä saattaa saada jotkut poliisit tuntemaan olonsa onnettomaksi, mutta jos henkilöä syytetään mellakoista, en näe, miten hänestä tulisi mellakka.”

Hallitus vetoaa siinä tapauksessa vapautettuihin oikeuksiin.

Chen sanoo olevansa turhautunut prosessista ja väittää, että hallituksen näennäisesti loputon tavoittelu tällaisissa tapauksissa heikentää oikeusjärjestelmää. Mutta hän lisäsi, että hänen ensimmäinen voittonsa antoi hänelle lohtua.

“Kaikilla on vielä yksi toivonsäde: että kohtaat normaalin tuomarin tuomioistuimessa ja toivot, että sinua ei tule syylliseksi”, hän sanoi. “Mutta vaikka sinua ei katsota syylliseksi, voit odottaa, että päätöksestä valitetaan. Sitten toivot, että vetoomus ei onnistu. “

Tiffany Could osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *