Diego Maradona, yksi jalkapallon suurimmista pelaajista, on kuollut 60-vuotiaana

Diego Maradona, argentiinalainen, josta tuli kansallissankari yhtenä jalkapallon suurimmista pelaajista ja joka esiintyi röyhkeästi ovelalla ja ylellisellä hallinnalla ja jatkoi henkilökohtaista elämää huumeiden ja alkoholin väärinkäytön ja terveysongelmien kanssa, kuoli keskiviikkona Argentiinan Tigressä Buenos Airesin maakunnassa . Hän oli 60-vuotias.

Hänen edustajansa Sebastián Sanchi sanoi, että syy oli sydänkohtaus. Maradona hänelle oli tehty aivoleikkaus useita viikkoja sitten.

Uutiset kuolemasta toivat surun ja muistamisen vuodon Argentiinassa, josta tuli käytännössä ainoa keskustelun aihe. Tällainen oli hänen asemansa – vuonna 2000 jalkapallon hallintoelin FIFA äänesti hänet ja Brasilian Pelén urheilun kaksi suurinta pelaajaa – että hallitus julisti kolmen päivän kansallisen surun.

Maradonan jaloilla pallo näytti noudattavan hänen käskyään kuin lemmikki. (Hänen sanottiin tekevän oranssilla, mitä muut tekivät useless pallolla.) Ja hän soitti eräänlaisella loistavalla naamioinnilla, joka näytti olevan unelias pitkiä jaksoja ennen kuin hän vakuutti itsensä kiireellisillä hetkillä lumoavalla tiputuksella, hämmästyttävällä syötöllä tai pistävä laukaus.

Maradona johti Argentiinan perinteiseen pelinrakentajan pelipaidaan nro 10, ja se johti Argentiinan jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuun vuonna 1986, ja teki yhden pelin kiistanalaisimmista maaleista ja yhden juhlituimmista neljän minuutin jaksoissa Englantia vastaan ​​puolivälierissä.

Kaikki hänen uraansa ja elämäänsä kuulunut maine ja maine olivat esillä tuossa puolivälieräottelussa 22. kesäkuuta 1986, jolloin Argentiina kohtasi Englantia Azteca-stadionilla Mexico Cityssä. Neljä vuotta aikaisempi kahden maan välinen Falklandin sodan jännitys viipyi edelleen.

Kuusi minuuttia pelattavan ottelun toisella puoliskolla Maradona syöksyi englannin puolustukseen ja liukui lyhyen syötön joukkuetoverilleen. Pallo päätyi englantilaisen keskikenttäpelaajan Steve Hodgen jalkaan, joka kiersi syötön takaisin maalivahtiaan Peter Shiltonia kohti nähdäkseen saalistajan Maradonan välittäjän. Vaikka hän oli useless 5 jalkaa 5 tuumaa pitkä, Maradona hyppäsi korkealle ilmaan ja löi pallon verkkoon.

Hän ei käyttänyt päänsä, kuten se aluksi ilmestyi, vaan pikemminkin vasenta nyrkkinsä, joka ei ole jalkapalloilijan, mutta maalivahdin, sallima. Tunisian erotuomarin olisi pitänyt heiluttaa maali, mutta ehkä ei nähnyt rikkomusta, ei.

Maradona antoi myöhemmin ristiriitaisia ​​kertomuksia tapahtuneesta. Aluksi hän sanoi, ettei hän ollut koskaan koskettanut palloa nyrkillä; sitten hän sanoi tehneensä niin vahingossa; sitten hän määritteli tavoitteen jumalalliselle väliintulolle, “Jumalan kädelle”.

Tämä suututti englantilaisia.

“Brazen ja häpeämätön, Maradona oli pilkannut viattomuutta, puhuen” Jumalan kädestä “, Brian Glanville kirjoitti kirjassaan” The Historical past of the World Cup “. “Englannille se oli pikemminkin paholaisen käsi.”

Neljä minuuttia myöhemmin Maradona teki jälleen maalin, antaen lopulta Argentiinalle 2-1-voiton. Hänen toisen maalinsa saavutti 70 jaardin ajelehtiminen viiden englantilaisen pelaajan läpi ja viimeinen heijastus Shiltonin ohitse syöttääksesi pallon tyhjään verkkoon. Taitavasti hän muutti suuntaa kuin pujottelija hiihtäen portilta toiselle.

Kirjassaan “Yksinkertaisin peli” Paul Gardner kuvaili juoksua “10 sekunniksi puhtaana, käsittämättömänä jalkapallotaitona, joka pisti yhden maailmanmestaruuden historian suurimmista tavoitteista”.

Vuoden 1986 finaalissa Maradonan keskikierros Länsi-Saksan puolustuksen läpi loi voittotavoitteen Argentiinan 3-2-voitossa. “Yksikään pelaaja MM-kisojen historiassa ei ollut koskaan dominoinut tapaa, jolla Maradona hallitsi Meksikkoa-86”, Gardner kirjoitti.

Maradona uhkasi tulla läpi vuoden 1990 maailmanmestaruuskilpailujen – keräämällä löysän pallon, pyöritellen puolustajan ympärillä ja kulkemalla jalkojen läpi avustamaan ainoaa maalia kahdeksannentoista kierroksen voitossa Brasiliaa vastaan. Välierissä vastaan ​​Italia, isäntäjoukkue, Maradona teki rangaistuspotkun, joka toi Argentiinan eteenpäin, kun se voitti ampumisen.

Tämä oli Maradona kirkkaudessaan. Ottelu pelattiin rajussa satamakaupungissa Napolissa, jossa Maradona oli pelannut ammattimaisesti ja johtanut Napolin kahteen titteliin Italian liigassa. Rohkeasti hän oli pyytänyt siellä olevia faneja kannustamaan Argentiinaa Italian yli.

Mutta vuoden 1990 finaaliin ei jäänyt taikaa Länsi-Saksaa vastaan. Maradona oli mustelmissa toistuvasta rikkomuksesta, ja häneltä puuttui useita merkittäviä joukkuetovereita, jotka oli jäädytetty räikeiden rikkomusten tekemisestä. Argentiina hävisi rangaistuspotkusta 1-0.

Roomalaisen olympiastadionin italialaiset houkuttelivat Maradonaa aina, kun hän kosketti palloa. Loppujen lopuksi hän oli poistanut Italian turnauksesta. Jälkeenpäin hän hapatti, että rangaistusta oli kutsuttu kostoksi Italian ennenaikaiselle irtautumiselle.

Pelén legenda kasvoi kansainväliseksi kunnioitukseksi, mutta Maradonan kyky yllättää ja hätkähtää kehitti tummemman reunan, kun hän tuli kokaiiniriippuvaiseksi 1980-luvun pelipäivien aikana.

Vuonna 1991 hän kokesi kokaiinin positiiviseksi Napolissa pelatessaan ja sai 15 kuukauden keskeytyksen. Hänen käyttäytymisensä kasvoi epätasaiseksi. Helmikuussa 1994 hän ampui ilmakiväärin toimittajiin Argentiinassa sijaitsevan kesäkodinsa ulkopuolella.

Myöhemmin samana vuonna hänet heitettiin Yhdysvaltoihin järjestetystä maailmanmestaruuskilpailusta testattuaan piristeiden cocktailin positiivisen testin. Ikääntyessään tuolloin hän tarvitsi ilmeisesti energiaa väsyneille jaloilleen tai epätoivoista apua laihdutuksessa.

Hänen paksun lihaksensa paisunut epäterveelliseksi ruumiiksi Maradona joutui sairaalaan Buenos Airesiin huhtikuussa 2004, mitä lääkärit kuvasivat heikentyneeksi sydämeksi ja akuuteiksi hengitysvaikeuksiksi. Sitten hän tuli siellä olevaan psykiatriseen sairaalaan ja lähti syyskuussa jatkohoitoon Havannaan.

Hänen lukuisiin terveysongelmiinsa sisältyi myös mahalaukun ohitusleikkaus, joka sisälsi hänen painonsa ja alkoholin väärinkäytön hoidon. Venäjän vuoden 2018 maailmanmestaruuskilpailujen katsojana Maradona näytti romahtavan ja ensihoitajat kohtelivat häntä, kun Argentiina varmisti dramaattisen myöhäisen voiton Nigerian edistyessä turnauksen toiselle kierrokselle.

Puhuessaan argentiinalaiselle televisiokanavalle vuonna 2014 hän sanoi: “Tiedätkö pelaajan, joka olisin voinut olla, jos en olisi käyttänyt huumeita?”

Hän jatkoi: ”Olen 53 ja jatkan 78-vuotiaana, koska elämäni ei ole ollut normaalia. Olen elänyt 80 elämäni kanssa. ”

Hänen henkilökohtaisen elämänsä oli niin monimutkainen, että uutisissa kerrottiin, että hän oli kahdeksan lapsen isä, mukaan lukien kaksi tytärtä vaimonsa, Claudia Villafañen kanssa (he erosivat myöhemmin), ja kolme lasta isäksi hänen ollessaan Kuubassa. hoitaa kokaiiniriippuvuuttaan.

Hänen eloonjääneisiinsä kuuluvat tyttäret Dalma ja Gianinna sekä kolme muuta sukulaislapsea: italialainen jalkapalloilija Diego Armando Maradona Sinagra; Jana Maradona; ja Dieguito Fernando Maradona.

Diego Armando Maradona syntyi 30. lokakuuta 1960 Lanusissa Argentiinassa ja kasvoi Buenos Airesin huvipuistossa sijaitsevassa Villa Fioritossa, jossa hän otti jalkapalloa pölyisillä kaduilla urkin kekseliäisyydellä. 15-vuotiaana hän oli muuttunut ammattimaiseksi. (Omaelämäkerrassaan hän kirjoitti, että hänestä oli tullut niin taitava pelaaja nuorena, että vastustavat valmentajat syyttivät häntä joskus aikuisena kääpiönä.)

Myöhemmin hän näytteli Euroopan seurajoukkueiden Napolin ja Barcelonan kanssa, ja vuonna 2010 valmensi Argentiinaa Etelä-Afrikassa pidetyssä maailmancupissa, vaikka hänen joukkueensa kärsi kiusallista 4: Zero tappiota Saksalle puolivälierissä.

Hänellä oli peripateettinen valmentajaura, hän otti haltuunsa joukkueet Argentiinassa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ja Meksikossa. Syyskuussa hänet palkattiin valmentamaan Argentiinan klubia Gimnasia y Esgrima La Plataan. 60-vuotispäivänään hän osallistui joukkueensa otteluun Patronatoa vastaan, mutta lähti 3-0-voiton alkuvaiheessa aiheuttaen kysymyksiä terveydestään.

Kun hän tuli La Platan klinikalle 2. marraskuuta, hänen lääkärinsä Leopoldo Luque sanoi, että Maradona oli kokenut masennusta, anemiaa ja kuivumista. Sitten hänelle tehtiin aivoleikkaus subduraalisen hematooman varalta, verenvuoto, joka kerääntyy aivoja ympäröivään kudokseen ja jonka voi aiheuttaa pään vamma. Tohtori Luque kertoi toimittajille, että loukkaantuminen tapahtui todennäköisesti onnettomuudessa, jota Maradona ei voinut muistaa.

Hänen kuolemansa jätti sekä Argentiinan että koko jalkapallon surun kärsimän maailman.

Pelé twiitti: “Menetin suuren ystävän ja maailma menetti legendan.”

Napoli, hänen entinen italialainen klubijoukkue, sanoi lausunnossaan: “Tuntuu kuin nyrkkeilijä, joka on pudonnut.”

Argentiinan presidentti Alberto Fernández sanoi Maradonasta: ”Sait meidät maailman huipulle. Teit meistä valtavan onnellisen. Olit suurin kaikista. ”

Ja Reuters palautti mieleen Buenos Airesin yliopiston populaarikulttuurin professorin Pablo Alabarcesin sanat, joka kuvaili kerran Maradonan vuoden 1986 MM-tittelin tuomista Argentiinaan kansalliseksi lieventäväksi maaksi talouskriiseistä vetäytyvälle maalle ja nöyryyttävälle tappiosta vuonna 1982. Falklandin sota.

“Yhteisessä mielikuvituksessamme”, Alabarces sanoi, “Diego Maradona edustaa tiettyä loistavaa menneisyyttä. Hän on symboli siitä, mitä olisimme voineet olla. “

Daniel Politi osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *