Brasilian Amazonin metsien hävittäminen saavutti 12 vuoden korkeuden Bolsonaron alla

Metsäkadon laajuus Brasilian Amazonin sademetsissä nousi 12 vuoden korkeimmalle tasolle vuonna 2020, valtion viralliset tiedot osoittivat maanantaina tuhojen lisääntyessä presidentti Jair Bolsonaron astuttua virkaan ja heikentäen ympäristönsuojelua.

Vuonna 2020 maailman suurimman sademetsän tuhoutuminen nousi 9,5 prosenttia vuotta aiemmin 11 088 neliökilometriin – noin 4280 neliökilometriä eli hieman pienempi kuin Connecticut – Brasilian kansallisen avaruustutkimusviraston Inpen tietojen mukaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että Brasilia menettää oman tavoitteensa, joka on asetettu vuoden 2009 ilmastonmuutoslain nojalla, vähentää vuotuista metsien häviämistä noin 3900 neliökilometriin. Kohteen puuttumisesta aiheutuvia seurauksia ei ole määritelty laissa, mutta ne voivat jättää hallituksen avoimeksi oikeusjutuille.

.

Amazon on maailman suurin sademetsä, ja sen suojelu on ratkaisevan tärkeää katastrofaalisen ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä, koska se imee suuren määrän hiilidioksidia.

Virallinen vuosittainen mitta metsäkadon laajuudesta tehdään vertaamalla satelliittikuvia. Viimeisin vuotuinen tuho on huomattava lisäys 7536 neliökilometriin, jotka hakattiin vuonna 2018, vuosi ennen herra Bolsonaron virkaanastumista.

Metsätön maan koko oli 12 vuoden korkein, mutta liittovaltion virkamiehet tervehtivät 9,5 prosentin kasvuprosenttia merkkinä edistymisestä, joka on selvästi pienempi kuin vuonna 2019 kirjattu 34 prosentin kasvu.

“Vaikka emme ole täällä juhlimassa tätä, se merkitsee, että tekemämme ponnistelut ovat alkaneet tuottaa hedelmää”, varapuheenjohtaja Hamilton Mourão kertoi toimittajille Inpen pääkonttorissa São Paulon satelliittikaupungissa São José dos Camposissa.

Herra Bolsonaro on heikentänyt ympäristövalvontavirastoa Ibamaa ja vaatinut sitä enemmän kaupallista maataloutta ja kaivostoimintaa Amazonin alueella väittäen, että se nostaisi alueen köyhyydestä. Ympäristönsuojelijat sanovat sen rohkaisi laittomia karjankasvattajia, kaivostyöläiset ja maanvartijat metsän raivaamiseen.

Luvut “osoittavat, että Bolsonaron suunnitelma toimi”, Brasilian kansalaisjärjestö Local weather Observatory sanoi lausunnossaan. “Ne heijastavat onnistuneen aloitteen tulosta tuhota Brasilian valtion ja tarkastuselinten kyky huolehtia metsistämme ja torjua rikollisuutta Amazonissa.”

Euroopan johtajat, kuten ranskalainen presidentti Emmanuel Macron, ovat kritisoineet kiivaasti Brasiliaa väittäen, että se ei tee tarpeeksi metsien suojelemiseksi.

Valittu presidentti Joseph R.Biden Jr. sanoi keskustelussa, että maailman olisi tarjottava Brasilialle rahaa metsäkadon lopettamiseen tähtäävien toimien rahoittamiseksi, ja uhkaa taloudellisia seurauksia, jos näin ei käy. Kommentti herätti kovaa kritiikkiä herra Bolsonarolta, joka sanoi, että se oli uhka Brasilian suvereniteetille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *