Diego Maradonan pitkä varjo – The New York Occasions

Se ei ollut oikeastaan ​​mitään muuta kuin hiusten röyhelö ja suudelma poskelle. Sinä päivänä vuonna 1994 ei ollut mitään pomppia tai olosuhteita, mitään viisauden sanoja ei kuiskattu korvaan tai yleisölle tehtyä laajaa elettä. Diego Maradona lähti kentältä, ja Ariel Ortega tuli hänen tilalleen. Mutta kaikki se kesti. Soihtu, päätettiin, oli ohitettu.

Ortega ei ollut ensimmäinen pelaaja, jolle nimitettiin uusi Maradona. Tämä kunnia laski yhteisen yksimielisyyden mukaan entiselle Boca Juniors -joukkueen hyökkääjälle Diego Latorrelle, eikä hän varmasti olisi viimeinen. Ainakin parin vuosikymmenen ajan Maradonan valtaistuimelle tuli ilmeisesti joka vuosi uusi teeskentelijä.

Siellä olisi lyhyitä Maradonaita ja pitkiä Maradonaita, kapeita ja kyykkyjä, nopeita ja hitaita. Joskus rinnakkaisuudet olivat ilmeisiä: Pablo Aimar, Juan Román Riquelme ja Andrés D’Alessandro pelasivat samassa asemassa kuin hän, samalla tavalla kuin hän, samassa joukkueessa tai samalla pelipaidalla kuin hän.

Ja joskus he eivät olleet. Oli uusia Maradonoita, jotka osoittautuivat jet-kärkisiksi laitureiksi tai tyylikkäiksi, syvälle makaaviksi keskikenttäpelaajiksi tai raivoissaan kohdemiehiksi tai tonttujen salametsästäjiksi.

Usein Maradona itse voiteli seuraajansa, vaikka hänen suosionsa oli epävarma, siirtymässä. Jonkin aikaa Javier Saviola oli, vaikkakin Maradonalle tuskallista sanoa, “koska hän pelaa River Platessa”, Maradonan rakastettujen Boca Juniorsin suuri kilpailija. Muutama vuosi myöhemmin Maradona päätti, että D’Alessandro oli “ainoa pelaaja, joka huvittaa minua”. Hän valitsi Carlos Tevezin ”argentiinalaiseksi profeetaksi 2000-luvulle”.

Enimmäkseen uudet Maradonat olivat argentiinalaisia, vaikkakaan ei yksinomaan. Maradonaita oli kaikkialla maailmassa, kaikilla mantereilla, jokaisella vuorijonolla. Siellä oli Karpaattien Maradona (Gheorghe Hagi), Kaukasuksen Maradona (Georgi Kinkladze), Alppien Maradona (Andi Herzog) ja Andien Maradona (Roberto Merino).

Joillekin annettiin koko maa: Krishanu Dey oli intialainen Maradona, Ali Karimi iranilainen versio. Toisten oli jaettava alueensa. Joidenkin mukaan on ollut luettelot, vähintään neljä Maradonaa Balkanista.

Joillekin annettiin paljon tarkempi maantieteellinen sijainti. Fabrizio Miccoli oli Maradona Salentosta, alueelta Etelä-Italiassa, josta hän tervehti. Turkin Emre Belozoglu oli Bosporin Maradona. Yhdessä vaiheessa oli jopa Maradona Basingstokesta, merkitsemätön lähiliikenteen kaupunki Lontoosta lounaaseen, vaikka ainakin se oli tietävä vitsi.

Jotkut pelaajat kannattivat vertailua: Juventuksen, Fiorentinan ja Palermon kanssa lahjakas mutta elohopea hyökkääjä Miccoli osti huutokaupassa parin Maradonan korvakorusta ja hankki myöhemmin tatuoinnin Che Guevaran kasvoista, aivan kuten hänen idolinsa olkapää. Tevez myönsi, että hän oli perustanut pelityylinsä idoliinsa; heistä tulisi edelleen läheisiä ystäviä.

Toisten mielestä vertailussa implisiittinen paine on tukahduttava. Kun Saviola allekirjoitti Barcelonan kanssa vuonna 2001, kaksi vuosikymmentä sen jälkeen, kun Maradona oli tehnyt niin, häneltä kysyttiin, mitä hän teki rinnakkaisista. “Koska en väsy sanomaan, ei tule olemaan toista pelaajaa, kuten Maradona”, Saviola sanoi. Hän oli 19-vuotias, ja hänestä tuntui jo toistavan itseään.

Oli joitain, jotka lähestyivät nimensä täyttämistä samalla tavalla kuin kaupalliseen lentoon nouseminen on joissakin suhteissa lähellä kuuhun menemistä. Aimar, Riquelme ja Tevez nauttivat pitkästä ja menestyksekkäästä urasta, jossa he pelasivat maailmancupissa, nostivat liigan mestaruuspokaaleja ja määrittelivät omat perintönsä sen sijaan, että heidät tuomittaisiin toisen pelaajan koodiin.

Hagi vei Romanian MM-kisojen puolivälieriin ja on edelleen maansa jalkapallokulttuurin symboli samalla tavalla kuin Maradona, enemmän kuin kukaan muu, edustaa Argentiinaa. Dejan Savicevicista, yhdestä Maradonan monista Balkanin apostoleista, tuli yksi Euroopan hienoimmista pelaajista, inspiroiva osa 1990-luvun alun suuria AC Milan -joukkueita.

Toiset eivät koskaan tehneet tarpeeksi pakenemaan Maradonan varjoa, Ortega prime heidän joukossaan. Ehkä se oli väistämätöntä: kukaan, edes Riquelme ja Tevez – nämä kaksi pelaajaa, jotka halusivat tai eivät halunneet elää Maradonan nimen mukaan Boca Juniorsissa, tunsivat odotuksen valkoista lämpöä yhtä paljon kuin poika, joka otti kentän tilalle sinä päivänä Saltassa vuonna 1994.

Tämä peli – 2-1-voitto Marokkoa vastaan ​​- oli ollut lämpeneminen muutamaa kuukautta myöhemmin alkavalle maailmancupille. Ortega jakoi huoneen Argentiinan tukikohdassa kesällä Wellesleyssä Massachusettsissa joukkueen kapteenin Maradonan kanssa. Kun Maradona heitettiin pois turnauksesta saatuaan positiivisen efedriinipitoisuuden, Ortegalle annettaisiin tehtäväksi vaihtaa hänet Argentiinan jäljellä oleviin peleihin.

Se oli järkevää. Molemmat olivat vahvempia kuin heidän kasvunsa viittaisi. Molemmilla oli matala painopiste, melkein virheetön tekniikka ja kiihtyvyys, joka vei heidät vastustajien ohitse. Heillä oli jopa ohimennen fyysinen samankaltaisuus, jopa korppi-mustien hiusten järkytykseen saakka.

Heidän yhtäläisyytensä eivät lopu tähän. Ortegalla oli välähdys mentoristaan; Yksi niistä asioista, joista Maradona ihaili eniten, oli hänen uhmakas, itsensä omistama, renegade-juovansa. Ortega oli lähetettiin maailmancupin puolivälierissä, ja myöhemmin rangaistiin maailmanlaajuisella siirtokiellolla, kun hän oli käynyt läpi sopimuksensa turkkilaisessa Fenerbahce-klubissa.

Myös hänen kohtalonsa ja Maradonan kohtalo olivat kietoutuneet toisiinsa. Ortega kamppaili alkoholiriippuvuuden kanssa – Maradona itse neuvoi jossain vaiheessa, että hänen vanha ystävänsä “tarvitsi apua” – joka ensin suistui raiteiltaan ja rajoitti sitten uraansa. On vaarallista psykoanalysoida etäisyydellä, mutta on vaikeaa olla miettimättä, oliko sinä päivänä Saltassa ohjattu soihtu liian kuuma hänen, kenenkään, käsittelemiseksi.

Argentiina ei ole voideltu uutta Maradonaa yli vuosikymmenen ajan. Myös muu maailma on siirtynyt eteenpäin. Pyrkimys perillisen löytämiseen oli kasvanut liian quixotic, jotta sitä ei voida ottaa vakavasti viime vuosikymmenen puoliväliin mennessä. Kun tunniste annettiin Lionel Messille joskus noin vuonna 2005, se ei enää tuntunut kovin työläältä.

Messi teki sen, mitä kukaan edeltäjistään ei koskaan pystynyt: Hän onnistui paitsi rakentamaan oman uransa, luomaan oman nimensä, myös tekemään sen riittävän painokkaasti tylsistääkseen halun verrata. Hän ei omaksunut eikä hylännyt rinnakkaisuuksia Maradonan kanssa; hän useless teki niistä merkityksettömiä.

Sitä, soveltuuko hänen suuruutensa Maradonan vai ylittääkö sen, ei koskaan voida helposti määrittää. Kaikkien niiden välisten yhtäläisyyksien suhteen – pienet, vasenkätiset, argentiinalaiset – erot ovat suuria. Messi ei omista Maradonan taipumusta itsetuhoon. Maradona ei ole koskaan hyötynyt Messi-pelin tiukasta ammattimaisuudesta.

Ehkä saamme selville useless ajan myötä. Yli vuosikymmen kului hetkestä Saltassa, kun Ortega astui kentälle ja Maradona käveli pois, ja Messin syntymän välillä. Maradonan perillisen etsiminen oli ulotettu maapallon joka kolkkaan, jokaiseen maahan, jokaiselle vuorijonolle.

Ehkä sitten tiedämme Messin suuruuden mittakaavan siihen mennessä, kun se seuraa hänen seuraajansa löytämiseen. Siellä on jo thaimaalainen Messi ja indonesialainen Messi ja japanilainen Messi. Argentiinassa on joka vuosi uusi Messi. Ja tulee olemaan, aivan kuten Maradonan kohdalla, kunnes tulee joku, joka tunnetaan omalla nimellään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *