Brazen Killings paljastaa Iranin haavoittuvuudet, kun se pyrkii vastaamaan

Pelkkä raid oli tarpeeksi julma. Joukko israelilaisia ​​kommandoja suuritehoisilla taskulampuilla räjähti tiensä hyvin vartioidun varaston holviin syvälle Iraniin ja lähti ennen aamunkoittoa 5000 sivulla erittäin salaisia ​​papereita maan ydinohjelmasta.

Sitten muutama viikko myöhemmin, huhtikuussa 2018, televisiolähetyksessä Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu viittasi pilferoitujen asiakirjojen sisältöön ja vihjasi röyhkeästi jo suunnitteilla oleviin yhtä rohkeisiin operaatioihin.

“Muista tuo nimi”, hän sanoi erottaessaan tutkija Mohsen Fakhrizadehin Iranin salaisen yrityksen kapteeniksi koota ydinase.

Nyt herra Fakhrizadehista on tullut viimeisin uhri lisääntyvässä julmien piilohyökkäysten kampanjassa, joka ilmeisesti on suunniteltu kiduttamaan Iranin johtajia muistutuksilla heidän heikkoudestaan. Operaatiot kohtaavat Teheranin tuskallisen valinnan välillä, täyttävätkö kovakantaiset linjat nopeasti kostotoimet tai yrittävät aloittaa uuden alun valitun presidentti Joseph R. Biden Jr.: n vähemmän armottomasti vihamielisellä hallinnolla.

Iranin tiedotusvälineiden mukaan Fakhrizadehin auto pysäytettiin perjantaina huolellisesti kiertävällä reitillä anopiensa kotiin Teheranin ulkopuolella sijaitsevassa kaupungissa. ja todistajien kertomukset. Joukko aseistettuja miehiä hyppäsi mustasta maastoautosta, valloitti henkivartijansa ja päästää laukauksen tulipaloon ennen kuin ylinopeutui, kun herra Fakhrizadeh makasi kuolemassa kadulla.

Herra Fakhrizadehin tappaminen oli viimeinen vuosikymmenen mittainen salaperäinen myrkytys, autopommitukset, ampumat, varkaudet ja sabotaasi, jotka ovat kärsineet islamilaista tasavaltaa. Suurin osa on löytänyt suurelta osin tuntemattomia tutkijoita tai salaisia ​​laitoksia, joiden uskotaan liittyvän sen ydinohjelmaan, ja sekä amerikkalaiset että iranilaiset virkamiehet ovat syyttäneet melkein kaikki Teheranin suurelle hyökkääjälle, Israelille, jonka virkamiehet ovat useless avoimesti hämmentäneet heidän toistuvaa menestystään vakoilusta tunnustamatta muodollisesti, että israelilaiset agentit olivat sen takana.

Islannin tasavalta ei kuitenkaan ole koskaan kärsinyt peitellyistä iskuista aivan kuten vuonna 2020. Tammikuussa, amerikkalainen drone-isku tappoi arvostetun kenraalin Qassim Suleimani kun hän oli autossa, joka lähti Bagdadin lentokentältä (Israelin tiedustelupalvelun helpottama hyökkäys, virkamiesten mukaan). Ja Iranin nöyryytettiin elokuussa israelilaisten osumajoukkueiden toimesta Al Qaidan vanhemman johtajan kohtalokas ampuminen Teheranin kaduilla (tällä kertaa Yhdysvaltojen käskystä, sen virkamiehet ovat sanoneet).

Seldomilla on missään maassa osoitettu samanlainen kyky lyödä ilmeisen rankaisematta raivokkaimman vihollisensa alueella, sanoi Brookings-instituutin tutkija Bruce Reidel ja entinen tiedustelupalvelun virkailija, jolla on kokemusta Israelista.

“Se on ennennäkemätöntä”, hän sanoi. “Ja se ei osoita merkkejä siitä, että iranilaiset vastustavat sitä tehokkaasti.”

Samalla kun ylin ydintutkija tappaa perjantain, iranilaiset kamppailevat nyt uuden haavoittuvuuden tunteen kanssa, vaatimusten epäiltyjen yhteistyökumppaneiden puhdistamiseksi ja tuskallisen keskustelun siitä, miten reagoida herkällä hetkellä.

Iran on kestänyt neljä vuotta tuhoisia taloudellisia pakotteita presidentti Trumpin “maksimaalisen painostuksen” kampanjan alla, ja monet Iranin johtajat toivovat epätoivoisesti jonkin verran helpotusta Bidenin hallinnolta. Valittu presidentti on sitoutunut pyrkimään elvyttämään rauenneen sopimuksen, joka kumoaa Iraniin kohdistuvat pakotteet vastineeksi aseen tuottavan ydintutkimuksen pysäyttämisestä.

Pragmaattisille iranilaisille tämä halu aloittaa uusi tarkoittaa sitä, että herra Trumpin viimeiset kuukaudet eivät ole maata varten aikaa vetäytyä ja vaarantaa uusi vihamielisyys.

Mutta samalla jotkut iranilaiset tunnustavat avoimesti, että heidän vihollisensa Yhdysvalloissa ja Israelissa voivat hyödyntää nykyistä hetkeä hyökätä edelleen Teheraniin, puristaen sen johtajat kotimaisen kostotoiminnan ja käytännön halun parempiin suhteisiin.

“Tästä päivästä siihen asti, kunnes Trump lähtee Valkoisesta talosta, on vaarallisin ajanjakso Iranille”, kirjoitti kulttuuri- ja ohjausministeriön entinen virkamies Mohammad-Hossein Khoshvaght Twitterissä.

Kostotoimet Israelia tai herra Netanyahun pääliittolaista, Yhdysvaltoja vastaan, pelaavat Iranin alueen vihollisten käsiin, jotka pyrkivät “luomaan vaikean tilanteen”, joten herra Biden ei voi elvyttää ydinsopimusta, herra Khoshvaght lisätty.

Jotkut kovan linjan linja-autot väittivät, että herra Fakhrizadehin tappaminen osoitti, että Teheranin pitäisi luopua uuden alun pitämisestä herra Bidenin kanssa, jo pelkästään siksi, että hillitseminen rohkaisi vihollisiaan.

“Jos et vastaa tähän terrorismin tasoon, he voivat toistaa sen, koska nyt he tietävät, että Iran ei reagoi”, konservatiivinen poliittinen analyytikko Foad Izadi sanoi Teheranin haastattelussa.

“On tietysti ongelma, kun näet tällaisten asioiden toistuvan.”

Korostamalla herra Fakhrizadehin kasvua huolimatta hänen aiemmasta nimettömyydestään Iranissa, sen viranomaiset ilmoittivat lauantaina suunnitelmistaan ​​haudata kansallissankari johonkin maan pyhimmistä pyhäkköistä.

Videot levittivät vanhemmasta pappilasta, joka johtaa oikeuslaitosta rukoilemassa tutkijan perheen kanssa Iranin lippuun peitetyn ruumiinsa yli ja hänen kasvonsa paljastuvat – poikkeuksellinen ja selittämätön poikkeama islamilaisesta perinteestä kääriä kuolleet päästä varpaisiin valkoiseen liinaan.

Israel on vuosikymmenien ajan omaksunut kohdennettujen murhien strategian yrittäessään hidastaa mahdollista edistymistä kohti ydinaseiden kehittämistä vihamielisten naapureidensa keskuudessa. Israelin tiedustelupalvelut on yhdistetty Egyptin hyväksi 1960-luvulla ja 1970-luvulla Irakin hyväksi työskentelevien tutkijoiden tapauksiin samasta syystä, historioitsijat sanovat.

Iran syytti Israelia ensimmäisen kerran yhden tutkijansa tappamisesta, kun hän kuoli laboratoriossaan vuonna 2007 tapahtuneen myrkytyksen jälkeen, ja myös Israelille on annettu laaja joukko väkivaltaisempia iskut Iranin tutkijoille vuosina 2010-2012.

Yhdessä pysäköityssä moottoripyörässä oleva pommi räjäytti hiukkasfyysikon, kun hän laski autotallin ovea kotonaan Teheranissa. Kolmessa muussa moottoripyöräilijät, jotka kiihdyttivät kolmen muun tutkijan liikkuvia autoja, löivät magneettipommeja auton oviin tappaen kaksi ja haavoittamalla kolmannen. Ja viidennessä hyökkäyksessä moottoripyörien aseet ruiskuttivat tutkijaa luoteihin, kun hänen autonsa pysäytettiin liikennevalossa vaimonsa istuessa hänen vieressään.

Israel on kehittänyt ainutlaatuisen menestyksekkään kokemuksen Irania vastaan ​​osittain keskittämällä vakoojavirastojensa huomattavat resurssit lähinnä suurimpaan hyökkäykseen, sanoi Riedel Brookings Institutionista.

Israel sanoi, että hän on myös huolellisesti kehittänyt siteitä Iranin naapurimaissa valvonnan ja rekrytoinnin “alustoina” – erityisesti Bakussa, Azerbaidžanissa. Sen viimeaikainen konflikti Armenian kanssa on herättänyt huomiota droneihin ja muihin aseisiin, jotka Israel on toimittanut Azerbaidžanille osana tätä suhdetta.

Israel on harjoittanut tapaa rekrytoida alkuperäiskansojen farsialaisia ​​puhujia iranilaisista maahanmuuttajista Israeliin luomaan kontakteja tai analysoimaan siepattuja viestejä, hän lisäsi, ja Israel on onnistunut saamaan joukon iranilaisia ​​yhteistyökumppaneita.

Herra Riedel väitti, että hyökkäys herra Fakhrizadehiin voi olla osoitus siitä, että Israel aikoo hyödyntää tätä verkkoa uudelleen vastaaviin tehtäviin. Kahdeksan vuoden “tauon” jälkeen tapausaallosta vuosina 2010-2012 hän sanoi: “Mielestäni se on merkki siitä, että peli on käynnissä tai tulossa.”

Puhuessaan nimettömyydestä keskustellakseen peitetyistä operaatioista Israelin vanhempi virkamies, joka oli vuosien ajan mukana seuraamassa herra Fakhrizadehia Israelin puolesta, sanoi jatkavansa toimia tarvittaessa Iranin ydinohjelmaa vastaan. Herra Fakhrizadehin edistämät Iranin pyrkimykset ydinaseisiin aiheuttivat niin uhkaa, että maailman pitäisi kiittää Israelia, virkamies vaati.

Iranissa tappaminen on jo herättänyt uusia vaatimuksia vakoojien juurtamiseksi mukaan lukien maan korkeimmalta johtajalta ajatollah Ali Khamenei.

Ensimmäisessä julkisessa vastauksessaan tappamiseen herra Khamenei ilmoitti, että etusijalla oli “tämän rikoksen tutkinta ja sen tekijöiden lopullinen rankaiseminen”.

Arduous-liners syytti Iranin presidentin, Hassan Rouhanin – pragmatistin, joka oli panostanut voimakkaasti Washingtonin kanssa käytäviin neuvotteluihin, hallintoon turvallisuuspuutteista, jotka mahdollistivat hyökkäyksen.

“Yö on pitkä ja olemme hereillä”, sanoi Hossein Dehghan, äskettäin ilmoitettu ehdokas ensi vuoden presidentinvaaleissa, joka on vallankumouksellisten vartijoiden vanhempi komentaja ja herra Khamenein puolustusneuvonantaja.

“Tulemme kuin ukkonen tämän marttyyrin murhasta vastuussa olevien päähän ja panemme heidät katumaan”, hän jatkoi Twitter-viestissään.

Herra Rouhani puolestaan ​​ehdotti televisiopuheessaan, että Iran jatkaisi sitä, mitä hän on kutsunut “strategisen kärsivällisyyden” politiikaksi, tai mitä kriitikot kutsuvat odottamaan herra Bideniä.

“Vastaamme oikeaan aikaan”, herra Rouhani sanoi. “Kaikkien vihollisten tulisi tietää, että suuri Iranin kansa on rohkeampi ja kunniakas olla vastaamatta tähän rikokseen.”

Mutta analyytikoiden mukaan Iranin politiikassa kovat linjat saivat voiton poliittisesti eniten hyökkäyksestä. Jokainen uusi konflikti Israelin kanssa tukee heidän tapaustaan ​​neuvotella sen liittolaisten kanssa lännessä, sanoi Sanam Vakil Lontoon Chatham Housessa.

Sen jälkeen kun herra Biden voitti marraskuun vaalit, kovat linjat ovat alkaneet ajaa Rouhania vastaan ​​lykätäksesi neuvotteluja uuden amerikkalaisen hallinnon kanssa mahdollisimman pitkään, rouva Vakil sanoi, koska konflikti Washingtonin kanssa vahvistaa heidän vetovoimaansa ja heikentää enemmän käytännön ryhmittymät ensi vuonna tulevissa Iranin vaaleissa.

“Joten tällainen tapahtuma pelaa kovan linjan käsissä”, hän sanoi, “koska he voivat työntää neuvotteluja vasta Iranin vaalien jälkeen – ja juuri siitä he kamppailevat.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *