Iranin ydintutkija, Mohsen Fakhrizadeh, murhattu: Dwell-päivitykset

Iran on kasvattanut ydinkykyjään siitä lähtien, kun Trump lopetti sopimuksen.

Iran on siirtynyt yhä enemmän ydintoimintojensa rajoista sen jälkeen, kun herra Trump vetäytyi Yhdysvalloista vuoden 2015 Iranin ja suurvaltojen välisestä ydinsopimuksesta ja kuvaili sitä “pahin sopimus”.

Tämän teknisesti edelleen olemassa olevan sopimuksen mukaan Iran vei käytännöllisesti katsoen kaiken rikastetun uraanivarastonsa, ryhtyi muihin toimiin ydinvoimavarojensa vakavaksi rajoittamiseksi ja antoi Kansainvälisen atomienergiajärjestön tarkastusten rauhanomaisen aikomuksensa varmistamiseksi. Vastineeksi Yhdysvallat ja sen eurooppalaiset kumppanit kumoivat kaikki ydinalaan liittyvät pakotteet, mikä sai Iranin odottamaan taloudellista nousukautta.

Mutta herra Trump palautti Yhdysvaltain pakotteet vuonna 2018 ja on lisännyt lisää. Sen jälkeen Iran aloitti uraanin rikastamisen uudelleen ja kerää jälleen polttoainevaraston, joka teoriassa voitaisiin puhdistaa käytettäväksi pommissa. Iran on väittänyt, että ydinsopimus ei sido sitä, koska Yhdysvallat luopui sitoumuksistaan.

Iran ilmoitti 4. marraskuuta aloittaneensa merkittävän määrän uusien, edistyneiden uraanisentrifugien tuotannon, nopeuttamalla rikastuskapasiteettiaan ja saattamalla ydinsopimus edelleen epäjärjestykseen. Ilmoitus oli Teheranin kolmas toimenpide kuuden kuukauden aikana länteen kohdistuvan paineen nostamiseksi ja Yhdysvaltojen pakottamiseksi noudattamaan alkuperäistä sopimusta.

Suuri kysymys on nyt, kuinka nopeasti Iran voisi uudella kapasiteetillaan tuottaa yhden pommin tarvitseman polttoaineen. Jotkut analyytikot sanovat, että se voi pystyä tekemään sen alle vuodessa.

Tehdään mielenosoitukset, joissa vaaditaan sotaa Yhdysvaltojen eruption kanssa.

Yhdysvaltojen kanssa sotaa vaativat kovan linjan mielenosoittajat järjestivät mielenosoituksen Teheranissa presidentti Hassan Rouhanin asuinpaikan ulkopuolella perjantai-iltana tunteja Iranin ydintutkijan murhan jälkeen.

“Ei alistumiselle, ei suostumukselle Amerikan kanssa, useless sota Amerikan kanssa!” kymmenien miesten joukko lauloi mielenosoituksessa, kuten nähdään Iranin televisiossa näytetyissä ja sosiaaliseen mediaan lähetetyissä videoissa. Mielenosoittajat vaativat myös Iranin ydinohjelmaa valvovien kansainvälisten tarkastajien karkottamista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *