Diego Maradona ja kaikki mitä olemme menettäneet

Maradona, vaikka ei tiennytkaan sitä, palveli muutoksen kätilönä. Vuonna 1987 kuuluisuutensa huipulla hänen Napoli-joukkueensa houkutteli kohtaamaan Actual Madridin Euroopan Cupin ensimmäisellä kierroksella. Se oli suussa sulava ottelu: Italian mestari Espanjan mestaria vastaan, napolilainen hyökkääjä Maradona, Bruno Giordano ja Careca – Ma-Gi-Ca – Emilio Butragueñon Realia ja hänen Quinta del Buitreään vastaan.

AC Milanin omistaja Silvio Berlusconi tervehti arvontaan kauhulla. Miksi ihmeessä jalkapallo antaisi tämän tapahtua, hän ajatteli: Vuoden peli heitettiin pois kilpailun ensimmäisellä kierroksella, kun se saattoi tehdä sopivan finaalin, näyttelyn, jonka ympärille kausi rakennetaan.

Berlusconi antoi Alex Fynnille, joka työskenteli sitten mainostoimiston Saatchi & Saatchi kanssa, tehtäväksi kehittää konsepti, jota hän kutsui Euroopan televisioliigaksi, jossa tällaiset pelit eivät ole useless yleisempiä, vaan ne tallennetaan myöhempiin kierroksiin. Se osoittautuisi ajatukseksi, joka johti viisi vuotta myöhemmin Mestarien liigan muodostumiseen ja uuden jalkapallon alkamiseen.

Tällä jalkapallolla, kuten kävi ilmi, ei useless olisi tilaa pelaajalle Maradonalle, se ei pystyisi vastaamaan ajatukseen Maradonalle. Vallan keskittyminen muutaman superklubin käsiin ja rahan tunkeutuminen urheiluun aloittaisi taktiikan, valmennuksen ja rekrytoinnin asevarustelun. Muutaman vuoden kuluessa se eroon pelin villisyydestään, improvisaatiosta ja renegade-juovastaan.

Maradona ja kaikki hänen edustamansa lähetetään menneisyyteen. Myöhempinä vuosina hänestä tulisi jalkapallon avatar, kuten se oli aikoinaan, innostamaan nostalgiaa kaikkeen, mitä olemme menettäneet. Hän tarkoitti niin paljon niin monille – jopa niille, joilla ei ollut muistoa hänestä – koska hän seisoi huipentuman, kärjen, symbolina sen aikaisemmasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *