Paolo Gabriele, entinen paavin hovimestari Vatileaks-skandaalissa, kuoli 54-vuotiaana

Rooma – Paolo Gabriele, joka paavi Benedictus XVI: n hovimestarina tuomittiin Vatikaanin sisäisten asiakirjojen vuodattamisesta uutismedialle kirkon salassapitotapauksessa – niin sanotussa Vatileaks-skandaalissa – kuoli tiistaina Roomassa. Hän oli 54-vuotias.

Vatikaani sanoi, että hänen kuolemansa sairaalassa tapahtui pitkän sairauden jälkeen. Siinä ei määritelty syytä.

Herra Gabriele oli työskennellyt paavin kotitaloudessa kuusi vuotta, kun hän tunnusti vuonna 2012, kun hän alkoi varastaa luottamuksellisia asiakirjoja apostolipalatsista, paavin koristeellisesta asuinpaikasta, ja välittää ne italialaiselle toimittajalle Gianluigi Nuzzille. Herra Nuzzi käytti televisio-ohjelmassa ja kirjassa asiakirjoja paljastamaan kronismin ja korruption salaisen Vatikaanin muurien sisällä.

Jotkut kirjeet ja muistelmat viittasivat valtapeleihin kilpailevien ryhmittymien joukossa; toiset ehdottivat huonoa hallintaa Vatikaanin osastoilla; toiset toivat väitteitä korruptiosta ja talouden väärinkäytöksistä Pyhässä Tuolissa. Yhdessä tiedostot kuvasivat jaettua laitosta ja antoivat synkän kuvan Vatikaanin politiikasta.

Herra Gabriele pidätettiin kaksi viikkoa sen jälkeen, kun herra Nuzzi julkaisi kirjan “Hänen pyhyytensä: Paavi Benedictus XVI: n salaiset asiakirjat”. Sadat valokopioidut asiakirjat löydettiin herra Gabrieleen huoneistosta Vatikaanista. Hän vietti melkein kaksi kuukautta Vatikaanin pidätyskammiossa ennen kuin hänet vapautettiin kotiarestiin.

Herra Gabriele myönsi, että hän oli varastanut asiakirjat uskoen, että Benedict ei ollut tietoinen siitä, mitä hänen ympärillään tapahtui. Vatikaanin tuomioistuimessa käydyn oikeudenkäynnin aikana hän sanoi ajattelevansa, että tiedostojen julkistaminen aiheuttaisi “shokin, ehkä tiedotusvälineiden kautta”, joka voisi “viedä kirkon takaisin oikealle radalle”.

Hän todisti, että Benedictus kysyi häneltä usein kysymyksiä tietyistä aiheista ja että kysymysten luonne osoitti hänelle, että paavista ei ollut tietoa tai että se oli väärin. Hän sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että Pyhä Henki oli opastanut häntä monien kuukausien varkauksissa.

“Nähdessämme pahan ja turmeltuneisuuden kaikkialla kirkossa, saavuin vihdoin rappeutumispisteeseen, pisteeseen, josta ei ollut paluuta, enkä voinut enää hallita itseäni”, hän sanoi.

Lokakuussa 2012 Herra Gabriele tuomittiin 18 kuukauteen vankilaan syytteinä varkaudesta ja turvaluokiteltujen asiakirjojen paljastamisesta. Tuomioistuin otti huomioon, että Gabriele uskoi “vaikkakin virheellisesti”, että hänen motivaationsa asiakirjojen vuotamiseen oli ollut puhdasta.

Benedict odotti anteeksi muutama viikko myöhemmin, ajoissa, jotta herra Gabriele viettää joulun vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa, jotka selviävät hänestä.

Muutamaa kuukautta myöhemmin 85-vuotiaasta Benedictistä tuli ensimmäinen modernin historian paavi, joka erosi.

Jotkut Vatikaanin tarkkailijat uskoivat, että herra Gabriele oli syntipukki muille, jotka olivat olleet vuotojen takana, mutta joiden henkilöllisyyttä ei koskaan löydetty.

Paolo Gabriele varttui Roomassa, jossa hän opiskeli kuvataidetta lukiossa. Ennen kuin hänestä tuli paavin hovimestari, hän työskenteli vuosia ulkoministeriössä, osastossa, joka hallinnoi pientä kaupunkivaltiota, joka on Vatikaani.

Armonsa jälkeen hän työskenteli yhdistyksessä, joka tukee potilaiden perheitä Vatikaanin omistamassa lasten sairaalassa Bambino Gesu Roomassa.

Pastori Federico Lombardi, joka oli ollut Benedictin tiedottaja, kertoi italialaiselle uutistoimistolle Adnkronos herra Gabrieleen kuoleman jälkeen, että hänellä oli “hyvät suhteet” häneen, vaikka “pinnallinen”.

“Mitä tapahtui, jäi minulle mysteeriksi”, isä Lombardi sanoi. “En nähnyt, kuinka perustella tuota asiakirjojen toimittamista – erittäin vakavaa.”

Hän muistutti, että Benedict oli halunnut oikeudenkäynnin, vaikka herra Gabriele oli myöntänyt.

“Hän oli halunnut oikeudenkäynnin yrittää selvittää tosiasiat ja oikeudenmukaisuus rangaistuksella”, hän sanoi. “Mutta paavi ei koskaan toivonut kärsimystä ihmisille. Ei Paolo Gabriele eikä hänen perheensä. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *