Iran vapauttaa Britannian ja Australian tutkijan vankien vaihdossa

Iran vapautti brittiläis-australialaisen tutkijan, Kylie Moore-Gilbertin, joka on ollut vangittuna vuodesta 2018 lähtien vakoilusta vakoilusta Israelin puolesta, vankien vaihdossa keskiviikkona kolmeen iranilaiseen mieheen, jotka Iranin viralliset tiedotusvälineet kuvaavat ulkomailla pidettyinä liikemiehinä.

Iran ei paljastanut niiden kolmen kansalaisen henkilöllisyyttä, jotka sen mukaan oli vaihdettu Moore-Gilbertille, eikä sen maan tai maiden identiteettiä, joissa heitä oli pidetty. Mutta Iranin islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon yhteydessä olevat sosiaalisen median kanavat tunnistivat nämä kolme Saeed Moradiksi, Mohammad Khazaeiiksi ja Masoud Sedaghat Zadehiksi, joita kaikkia pidetään Thaimaassa vuodesta 2012 syytettynä suunnitellessaan pommittaa pääkaupunkia Bangkokia ja murhata siellä israelilaiset diplomaatit.

Herra Moradi menetti molemmat jalkansa Thaimaassa räjähtävässä pommituksessa, kun Thaimaan poliisi, joka ilmeisesti toimi Israelin tiedustelupalvelun vihjeenä, hajosi tontin kahdeksan vuotta sitten, joka myöhemmin oli sidottu Iraniin, huolimatta Iranin virallisista kieltoista.

Iranin valtion televisiossa keskiviikkona näytetystä vankivaihdosta lähetetyssä televisioesityksessä yksi miehistä oli pyörätuolissa. Heidän kasvonsa peitettiin naamioilla ja heillä oli hattuja, mikä vaikeutti heidän tunnistamista.

Thaimaasta tai Israelista tehdystä vaihdosta ei ollut välitöntä kommenttia. Australian pääministeri Scott Morrison sanoi olevansa “innoissaan ja helpottunut” Moore-Gilbertin vapautuksessa, mutta ei antanut mitään yksityiskohtia sen järjestämisestä.

Iranin televisiomateriaalin mukaan Moore-Gilbert, harmaa päähuivi ja naamio, odotti huoneessa yhdessä toisen naisen kanssa. Kolme iranilaista miestä, jotka on peitetty Iranin lipussa, nähtiin kulkevan oven läpi, ja heitä tervehdittiin kukilla ja leeleillä ylistyslauluiksi profeetta Muhammadille.

Rouva Moore-Gilbertin näytettiin lähtevän rakennuksesta saman oven kautta ja nousevan minibussilla laukkuineen tuntemattomaan määränpäähän.

Moore-Gilbert kiitti Australian ulkoministeriön myöhemmin julkaisemassa lausunnossa Australian viranomaisia ​​siitä, että he olivat karkottaneet hänet “pitkästä ja traumaattisesta koettelemuksesta”. Hän pyysi uutismediaa kunnioittamaan hänen yksityisyyttään “epäilemättä haastavana sopeutumisjaksona”.

Moore-Gilbert oli islamin tutkimuksen luennoitsija Melbournen yliopistossa, kun hän meni Iraniin vuonna 2018 osallistumaan konferenssiin. Vallankumouksellisten vartijoiden edustajat pidättivät hänet lentokentällä, kun hän oli lähdössä syyttämällä vakoilusta Israelin hyväksi.

Hän oli suorittanut kymmenen vuoden rangaistuksen, suurimman osan siitä Iranin pahamaineisessa Evinin vankilassa, ja hän oli järjestänyt useita nälkälakkoja vastakohtana hänen convictiolleenn. Hän oli sanonut, että hänen henkinen tilansa heikkeni yksin vangitsemisen ja pitkittyneen pidätyksen vuoksi.

Iranilla on pitkä historia pidättää ulkomaalaisia ​​ja kaksoiskansalaisia ​​väärennetyillä vakoilusyytteillä ja vaihtaa heidät ulkomailla vangittuihin iranilaisiin – etenkin niihin, joita syytetään Iranin auttamisesta rikkomaan pakotteita.

“Iran on käyttänyt panttivankien ottamista rakennusmateriaalina jo neljä vuosikymmentä. Vallankumoukselliset vartijat ovat räikeitä siitä ja uskovat sen tuottavan tuloksia ”, sanoi Karim Sadjadpour, Lähi-idän ohjelman vanhempi stipendiaatti Carnegien kansainvälisen rauhan säätiössä. “Nykyaikaisen Iranin tragedioiden joukossa on yhteiskunta, joka on kuuluisa vieraanvaraisuudestaan ​​ulkomaalaisia ​​kohtaan, ja hallitus, joka pitää heitä potentiaalisena kauppatavarana.”

Charles Reese, Moore-Gilbertin ystävä Cambridgen yliopistosta, kertoi tunteneensa ahdistusta viime kuukausina saatuaan tietää, että Moore-Gilbert oli ollut muutti Qarchakin vankilaan, Teheranista kaakkoon, heinäkuussa.

“Kuulimme, että liikkeitä oli, mutta koska näimme niin vähän toimintaa, emme olleet varmoja siitä, että kehitys tapahtuu”, kertoi Reese, joka on ollut yhteydessä Moore-Gilbertin perheeseen.

Herra Reese kertoi saaneensa tiedon vapautuksestaan ​​BBC: n toimittajalta kuultuaan huhuja viime päivinä. Moore-Gilbertin sukulaiset ovat kieltäytyneet kommentoimasta hänen kohtaloaan sen jälkeen hänen pidätyksensä.

Vankien vaihto tapahtui viisi kuukautta sen jälkeen, kun Iran vapautti amerikkalaisen laivaston veteraanin, Michael R. White, osana vankien vaihtoa.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoi syyskuussa, että Iran on valmis vaihtamaan enemmän vankeja Yhdysvaltojen kanssa, mutta hän on toistuvasti hylännyt syytöksen, jonka mukaan hänen maansa ottaa panttivankeja poliittisina pantteina, ja on sanonut oikeuslaitoksen olevan riippumaton.

Iranin vankiloissa on nyt yli puoli tusinaa ulkomaalaisia ​​ja kaksoiskansalaisia: Iranin ja Yhdysvaltojen kansalaiset Siamak Namazi, liikemies, ja hänen isänsä, Baquer Namazi, Unicefin entinen virkamies; Morad Tahbaz, iranilaisamerikkalainen ympäristönsuojelija; Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Ison-Britannian ja Iranin hyväntekeväisyystyöntekijä Thomson Reuters -säätiö; Nahid Taghavi, saksa-iranilainen arkkitehti; Fariba Adelkhah, ranskalais-iranilainen akateemikko; ja tohtori Ahmad Reza Jalali, ruotsalainen iranilainen lääkäri ja tutkija.

Iran tuomitsi Dr.Jalalin kuolemaan vakoilusta Israelin hyväksi, ja hänen perheensä ja asianajajansa Iranissa ovat ilmaisseet huolestumisensa että häntä odottaa välitön teloitus.

Tohtori Jalalin kohtalo on herättänyt valtavaa huomiota tutkijoiden ja tutkijoiden keskuudessa. Keskiviikkona, Sir Richard J.Roberts, vuonna 1993 fysiologian tai lääketieteen Nobelin palkinnon voittaja, lähetti hänen ja 152 muun Nobelin palkinnonsaajan allekirjoittaman kirjeen Iranin korkeimmalle johtajalle ajatollah Ali Khameneille ja kehotti häntä sallimaan tri Jalalin palata kotiin vaimonsa ja lastensa luo. jatkaa hänen tutkimustyötään ihmiskunnan hyväksi. “

Raportoinnin tekivät Elian Peltier Lontoosta, Rick Gladstone New Yorkista, Yan Zhuang Melbournesta Australiasta ja Ronen Bergman Tel Avivista Israelista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *