Diego Maradona, kuolemattomimpien ihminen

Ja silti mainitsematta näitä ongelmia, Maradonan tarinaa ei puhdisteta. Se on vääristynyt. Nuo kamppailut eivät parantaneet häntä pelaajana. Sen sijaan ne estäisivät häntä saavuttamasta kaikkea, mitä hän olisi voinut tehdä, ja lyhentäisivät lopulta uraansa.

Mutta jos virheet pienensivät Maradonan merkitystä, ne polttivat sen, mitä hän edusti häntä tarkkaileville, häntä rakastaville. Se, että sellainen myrsky saattoi syntyä sellaisesta kauneudesta, sai hänet merkitsemään jotain enemmän; se antoi hänelle resonanssin, joka ulottui jopa hänen ylisuuriin kykyihinsä. Hänen pimeytensä terävöitti valonsa ääriviivoja.

Kolmekymmentäkaksi vuotta ennen Maradonan syntymää suuri argentiinalainen kirjailija Borocotó – toimittaja El Gráfico, arvostettu, uraauurtava urheilulehti – ehdotti, että maan pitäisi pystyttää patsas ns pibe: pölyinen kasvot katupoika, jolla on ”huijaussilmät”, ”kammasta kapinoiva karva” ja ”kimalteleva katse”, joka edusti Argentiinan jalkapallokulttuurin lisäksi myös sen minäkuvaa kansakuntana.

Maradona oli a pibe, kaikki virtuoositaidot ja kiihkeä ovela. Hän vangitsi Borocotón tekemän hengen kuolemattomaksi enemmän kuin kukaan pelaaja – enemmän kuin kukaan olisi voinut ajatella mahdollista – ei useless teini-ikäisenä, tuoreena potrero, mutta koko uransa ajan.

Kaikki nämä ikoniset Maradonan kuvat ovat muistomerkkejä Hengen hengelle pibe: hyppääminen korkealle englantilaisen maalivahdin Peter Shiltonin yläpuolelle, jonka hän vitsaisi – Borocotón kuvauksen mukaisella ”Picaresque-naurulla” – teki Jumalan käsi; tanssimalla pari minuuttia myöhemmin koko Englannin joukkueen läpi pisteyttääkseen “vuosisadan tavoitteen”, lakko, joka kommentaattori Victor Hugo Morales julistaa hänet ”komeetaksi taivaalta”; edessä koko Belgian joukkue, pallo hänen jaloillaan, kuva pelosta heidän kasvonsa.

Riippumatta siitä kuinka korkealle hän lensi, Maradona ei koskaan eksynyt juuristaan; hän oli pibe kun hän ilmestyi ensimmäisen kerran, hän oli a pibe kun hän melkein yksin veti Argentiinan MM-kisoihin vuonna 1986 ja takaisin neljä vuotta myöhemmin. Hän oli pibe kun Barcelona teki hänestä planeetan kalleimman pelaajan ja kun hän vei Napolin ei yhteen, vaan kahteen Serie A -peliin. Hän oli pibe vaikka hän valloitti maailman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *