Muutoksenhaku Lockerbien pommituksessa saavuttaa Skotlannin korkeimman oikeuden

Skotlannin korkein oikeus aloitti tiistaina postuumisen vetoomuksen libyalaiselle miehelle, joka tuomittiin vuonna 1988 pommitettuun Pan Am -jetliner-pommitukseen, joka tappoi 270 ihmistä Lockerbien kaupungissa, joka oli tappavin Britannian terrori-isku.

Abdel Basset Ali al-Megrahin, ainoan ilmassa räjähdyksessä todetun henkilön, perheen tekemä vetoomus on viimeinen käänne vuosikymmeniä kestäneessä asiassa, joka jättää monia yksityiskohtia ratkaisematta. Herra al-Megrahi vaati viattomuuttaan kuolemaansa asti vuonna 2012.

“Meillä on paljon todisteita, joita emme ole paljastaneet julkisesti”, sanoi herra al-Megrahin perheen lakimies Aamer Anwar ja lisäsi, että al-Megrahi oli halunnut kuolemassaan tyhjentää nimensä. “Megrahit pitävät isäänsä Lockerbien 271. uhrina.”

Crown-syyttäjien edustaja kieltäytyi kommentoimasta vedoten jatkuvaan vetoomukseen. Syyttäjät ovat sanoneet, että he “puolustavat tiukasti” vakaumusta.

Lento Pan Am 103 oli matkustanut Lontooseen New Yorkiin 21. joulukuuta 1988, jolloin aluksella räjähti pommi, kun se lensi Skotlannin Lockerbien kaupungin yli, tappamalla 259 matkustajaa ja miehistön jäsentä sekä 11 ihmistä maassa. Al-Megrahi, Libyan entinen tiedustelupäällikkö, joka työskenteli salaa Libyan valtion lentoyhtiöllä, tuomittiin pommitusten järjestämisestä epätavallisessa vuonna 2001 Alankomaissa Skotlannin lain mukaisessa oikeudenkäynnissä ja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vähintään 27 vuoden vankeudella. termi.

Hän valitti päätöksestä kahdesti vaatien syyttömyyttään, mutta luopui toisesta ponnistuksesta lopullisen syövän kehittymisen jälkeen maksimoidakseen mahdollisuuden vapautua myötätuntoisista syistä. Hän palasi Libyaan vuonna 2009.

Hänen paluunsa saattoi Libanon johtajan eversti Muammar el-Qaddafin poika Saif al-Islam ja tervehti huutamalla Libyassa, suututti monia uhrien perheitä, erityisesti amerikkalaiset. Pommitukset tapahtuivat Yhdysvaltojen ja Libyan välisten jännitteiden lisääntyessä, ja syyttäjien mukaan al-Megrahi toimi hallituksen terroristina. Libya on kiistänyt osallistumisensa, mutta maksoi 2,7 miljardia dollaria uhrien perheille vuonna 2003 maan diplomaattisen eristämisen lopettamiseksi.

Muut perheet ovat lobbaaneet tapauksen uudelleentarkastelua sanoen, että he eivät usko, että Megrahi oli syyllinen, ja jotkut oikeudelliset asiantuntijat ovat herättäneet epäilyksiä oikeudenkäynnissä esitetyistä todisteista.

Vakaumus oli “oikeuden väärinkäyttö”, sanoi Edinburghin yliopiston skotlantilaisen emeritusprofessori Robert Black, joka auttoi käsittelemään ajatuksen ei-henkisen oikeudenkäynnin järjestämisestä Alankomaissa ja on vaatinut asian uudelleen aloittamista. Riippumattoman valtion rahoittaman elimen tarkastelut tapauksesta ovat saattaneet asian Skotlannin korkeimman oikeuden tutkittavaksi.

Jos perhe menetti tämän kolmannen vetoomuksen, “se on rivin loppu”, herra Black sanoi. Mutta jos se onnistuu, hän lisäsi, se tekisi Lockerbien pommittamasta ratkaisematonta rikosta ilman syyllistä.

Valitus tulee katso onko todisteita oikeudenkäynnissä perusteli syyllisyyden. Siinä keskitytään todisteisiin, mukaan lukien tärkeä todistaja, maltalainen kauppias Tony Gauci, joka tunnisti herra al-Megrahin pommiin liittyvien vaatteiden ostajaksi.

Mutta myöhemmin kävi ilmi, että herra Gauci oli toisinaan epäjohdonmukainen tunnistamassa herra al-Megrahin ja että hän oli jo nähnyt valokuvan hänestä yhdistettynä pommitukseen ennen kuin puhui poliisin kanssa.

Jotkut herra al-Megrahin kannattajista ja hänen perheestään ovat viitanneet Syyriassa sijaitsevaan militanttiryhmään, Palestiinan vapautuksen kansanrintaman pääkomentoon, väittäen, että Iran määräsi hyökkäyksen kostoksi Yhdysvaltoja vastaan. Iran on kiistänyt osallistumisensa.

Torstaina tuomari hylkäsi myös al-Megrahin perheen pyynnön pääsy suojattuihin hallituksen asiakirjoihin, sanomalla, että se voi vahingoittaa Yhdistyneen kuningaskunnan kansallista turvallisuutta. Vuonna 2015 myös kruunun syyttäjät sanoivat olevansa tarkastelemalla kahta muuta Libyan epäiltyä osallistunut pommitukseen.

Asialla on ollut pysyvä kansainvälinen perintö, asiantuntijat sanoivat. Ennen pommitusta koskevaa tutkimusta “ei ollut koskaan ollut mitään vertailukelpoista niin monien mukana olevien hallitusten kanssa”, herra Black sanoi ja lisäsi, että se “asetti kansainvälisen yhteistyön standardin”.

Jos tuomio kumotaan, hän sanoi uskovansa, että Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen hallitusten tulisi tukea riippumatonta tutkimusta. Mutta hän sanoi, että heidän innostuksensa tapauksen jatkamisesta saattaa olla heilahtavaa, kun otetaan huomioon, että pommituksesta on kulunut 32 vuotta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *