Macronin oikea kallistus, nähty uusissa laeissa, kylvää laajempaa hälytystä Ranskassa

PARIISI – Ranskan hallituksen oikea työntö on huolestuttava kansalaisvapauksien puolustajista Ranskassa ja herättää kysymyksiä presidentti Emmanuel Macronin asemasta ennen äärioikeiston odotettua vaalihaastetta vuonna 2022.

Äskettäin seuranneen kansallisen ahdistustaallon käyttämänä terrori-iskut islamististen ääriryhmien esittämissä kahdessa uudessa laissa korostetaan sitä, mitä kriitikot ovat kutsuneet hälyttäväksi ajautumiseksi hallituksen painostuksiin.

Yksi lakiesitys, joka ylitti tiistaina kansalliskokouksessa alkuperäisen esteen, rajoittaa poliisin julkista kuvaamista, askel-kansalaisryhmät pitävät kilpiä julmuudelle hetkellä, jolloin lainvalvontaviranomaiset ovat joutuneet valvonnan kohteeksi aggressiivisemman taktiikan vuoksi, usein kansalaisilta. aseistettu matkapuhelinkameroilla.

Toinen, jota parlamentin on vielä harkittava, pyrkii lisäämään islamismin vastaisia ​​rajoituksia, kuten Ranskan hallitus on määritellyt ja joka ulottuu joihinkin muslimien elämän osa-alueisiin. Tämä laki kieltää kotikoulutuksen, merkitsee ne, joiden katsotaan tekevän “tekosyitä” terroritekoista tietokannassa, altistetaan valtion tukea saavat organisaatiot testille uskollisuudesta “tasavallan arvoihin” ja lisätään tiukentamista moniavioisuutta vastaan, mikä on jo laiton.

Islamilaisten ääriliikkeiden hillitsemiseen tähtäävä laki seuraa useita terrori-iskuja, mukaan lukien yksi Nizzan basilikassa joka jätti kolme kuollutta ja opettajan päätä Pariisin esikaupungissa, jotka ovat käynnistäneet kriisin väittämän hallituksen ryöstön, on jo liian laaja, harvinaisissa tapauksissa lakaista jopa 10-vuotiaat lapset.

Oikealle kallistuessaan sosialistipuolueesta tullut muodonmuutoskeskeinen herra Macron on asettanut itsensä suurelta osin julkisen mielipiteen tasolle. Terroristi-iskujen seurauksena kyselyyn osallistuneet sanovat, että suuri osa Ranskan kansalaisista vaatii suojaa koetusta islamistisesta uhasta ja sellaiselta julkiselta häiriöltä, jota nähtiin Keltainen liivi protestoi taloudellisia vaikeuksia vastaan ​​kaksi vuotta sitten.

Mutta vaikka herra Macronilla on useless vähän menetettävää poliittisesti ja melkein kaikkea voitettavaa siirtymällä oikealle pitääkseen kansallismieliset vastustajansa loitolla, hänen viimeisimmät toimensa ovat kauhistuttaneet jopa joitain hänen varhaisia ​​kannattajiaan.

Kriitikot ovat syyttäneet hänen hallitustaan ​​sortavasta, leimaavasta sävystä muslimeja kohtaan, ehkä kymmenesosa Ranskan väestöstä. “Tasavallan arvojen vahvistamisen verukkeella palvelemme tosiasiassa tasavallan vastustajia, joilla on muukalaisvihamielinen asialista”, sanoi parlamentin edustaja Aurélien Taché, joka lopetti herra Macronin puolueen.

“Tämä laki ei tee mitään maallisuuden vahvistamiseksi”, sanoi Taché ranskalaista termiä käyttäen laïcité. “Ne, jotka teeskentelevät haluavansa tehdä niin, itse asiassa mitä he todella haluavat, on sulkea muslimit pois”, sanoi Pariisin esikaupunkia edustava herra Taché.

Poliisien kuvausten rajoittamista koskeva laki uhkaa nyt kritisoida entistä laajempaa, koska sen sanamuoto on niin avoin, että se on herättänyt hallitusten vastaisia ​​mielenosoituksia Pariisissa ja muissa kaupungeissa. “Huge Macron valvoo sinua”, luki kyltti, jota pidettiin korkealla lauantain mielenosoituksessa, johon osallistui noin 10 000 Pariisissa.

Laissa määrätään vuoden vankeusrangaistus ja noin 54 000 dollarin sakko kenelle tahansa, joka lähettää poliisin kasvot tai minkä tahansa muun tunnistavan tekijän toiminnassa, jos tavoitteena on “fyysisesti tai henkisesti vahingoittaa” heitä.

Jopa Euroopan komissio on esittänyt kysymyksiä toimittajien ja vasemmistolaisten poliitikkojen huuton lisäksi.

“Autoritaarinen hallinto asentaa itsensä”, jyrkäsi Jean-Luc Mélenchon, vasemmistolaisen France Unbowed -puolueen johtaja, parlamentin edessä. “Ensimmäinen vapaus, josta kansalaisen tulisi hyötyä, on auktoriteettien hallinta.”

Ranskan lisääntyneen ahdistuksen yhteydessä – joka tapahtuu useiden vuosien ajan tehtyjen hyökkäysten jälkeen, joissa on kuollut yli 250 ihmistä – herra Macronin suurempi huoli on oikealla puolella, ja herra Mélenchonin diatribe voi palvella useless presidentin tarkoitusta.

“Näet äänestäjien kehityksen oikealle”, sanoi politologi Gérard Grunberg. “Yleinen mielipide vaatii sitkeyttä”, sanoi Grunberg. “Sitkeys islamisteja kohtaan, kuka tahansa. Siellä on varmasti tapahtunut muutos ”, hän sanoi.

Herra Macronin oppositio vuonna 2022 tulee joko äärioikeiston entiseltä Kansallisen rintaman puolueelta, jota johtaa Marine Le Pen, tai valtavirran oikealta puolelta, joista kumpikaan ei löydä vikaa uusissa laeissa – molemmat haluavat niiden olevan kovempia.

Presidentin pettyneillä vasemmiston kannattajilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin äänestää uudelleen Macronin puolesta, varsinkin jos hänen vastustajansa on jälleen rouva Le Pen, aivan kuten monet tekivät vuonna 2017.

Terrorimurhien jälkeisessä pelon ja muukalaisvihan ympäristössä useless muutama ääni on julkisesti tuotu esiin, vastoin sitä toimenpidettä, jonka herra Macron kuvailee islamilaisuudeksi, tai hänen vastaavia pyrkimyksiään valvoa valtion imaamien toimintaa Ranskassa.

Ranskan tärkeimpien moskeijoiden ja muslimijärjestöjen edustajat eivät ole julkisesti vastustaneet Macronin ehdotuksia. On sovittu tarpeesta hillitä ääriliikkeitä ja lopettaa ulkomaiden vaikutusvalta, joka lähettää imaameja Ranskaan.

Poliisilaskussa siviilivapauttajat ovat pettäneet, mitä heidän mielestään on pyritty tukahduttamaan Ranskan poliisiväkivallan hillitsemisen tärkein työkalu – sanan, jonka herra Macron hylkäsi – viime vuosina: poliisin kuvaamat kansalaiset , varustettu useless älypuhelimillaan.

Poliisiliitot ovat vaatineet tällaista toimenpidettä, ja Ranskassa nämä ammattiliitot, toisin kuin muut, saavat usein mitä haluavat. Hallitukset ovat perinteisesti pelänneet ylittää ne. Ranskan poliisia rangaistaan ​​harvoin väkivaltaisuuksista.

Ja he ovat aina vihanneet kuvaamista. Tämän improvisoidun kuvaamisen seurauksena on tullut esiin useita nyt pahamaineisia poliisin raakuuden tapauksia, mukaan lukien polkupyörän kuljettajan tukehtuminen kuolemaan aiemmin tänä vuonna sen jälkeen, kun hän oli kuvannut oman pidätyksensä. Myös kansalaiset ovat kuvanneet poliisin julmuutta lähiöissä mustaa ja pohjoisafrikkalaista nuorta vastaan, riippumattomien raporttien mukaan lähes endeemisiä.

Maanantai-iltana kansalaiset kuvasivat poliisin rikkoneen väkivaltaisesti siirtolaisleiriä Pariisin keskustassa, ankarat kohtaukset mikä johti sisäiseen poliisitutkimukseen; “Järkyttävä” on se, miten jopa kovan linjan sisäministeri Gérald Darmanin luonnehti heitä.

“Joten, herra sisäministeri, suostut silloin, että nämä kuvat ovat todella hyödyllisiä – ja sinä halusit kieltää ne”, kirjoitti Clémentine Autain, France Unbowedin parlamentin edustaja, Twitterissä.

Uuden laskun mukaan ne saattavat pian olla laittomia.

Ranskan kansalaisten oikeuksien suojelija on nostanut hälytyskellot sanoen, että nämä kuvat ovat ”laillisia ja välttämättömiä” demokratiassa. Niin ovat monet toimittajat ja tutkijat.

“Kahden viime vuoden ajan näiden videoiden vuoksi koko poliisiväkivallasta on tullut tärkeä aihe yhteiskunnassa, mitä se ei ollut aikaisemmin”, kertoi David Dufresne, freelance-toimittaja, jonka kokoama poliisiväkivideo keltaisen liivin mielenosoitusten aikana tuodaan teräväksi painopisteeksi hallituksen ankarat sortotoimet liikkeelle.

“Nyt he ovat esittäneet ajatuksen aikomuksesta”, hän sanoi. “Mutta mitä he haluavat tehdä, on lopettaa näiden kuvien käyttöönotto.”

Toimenpide kuitenkin onnistui helposti Macronin suuren parlamentaarisen enemmistön ansiosta, jonka Ranskan poliisille erityisen vastaanottavaisena pidetyn herra Darmaninin lupaukset tasoittivat, että lehdistönvapaus ei ollut vaakalaudalla.

Islamia koskevassa toimenpiteessä vaimennettu kritiikki on keskittynyt lisääntyvään viralliseen taipumukseen erottaa maan suuri muslimiyhteisö sääntelystä.

Alun perin aloite siitä, mitä herra Macron itse kuvaili ”separatismiksi”, se kastettiin uudelleen lakiksi ”vahvistamaan republikaanisia periaatteita” ilmeisenä pyrkimyksenä luopua leimautumisen taustoista.

Kriitikoita ei kuitenkaan huijata. “Olen hyvin pettynyt hänen sekularistiseen, autoritaariseen ajautumiseensa”, sanoi Olivier Roy, yksi Ranskan tunnetuimmista islamin tutkijoista. ”Opettajille käsketään irtisanoa opiskelijansa. Tätä ei voida hyväksyä ”, hän sanoi.

” Jokainen lausunto vastaan laïcité tulee separatistiseksi ”, herra Roy viittasi tasavallan maallisuuden ohjaavaan ohjeeseen, joka takaa palvonnan vapauden, mutta myös pakottaa valtion ehdottoman puolueettomuuteen uskonnollisissa asioissa. ”Tämä on hyvin vakavaa. Se on hyökkäys sananvapautta vastaan. “

Toiset varoittivat mahdollisista pitkäaikaisista seurauksista. “Absurdi ja haitallinen, ja se heikentää tasavaltaa. Oliko todella hyvä ajatus vierailla 10 prosenttia Ranskan väestöstä? ” kysyi Ayyam Sureau, joka johtaa Pariisin pakolaisapuyhdistystä. “He ovat koonneet yhteen maltilliset ja islamistit”, hän sanoi.

Herra Macron itse aloittaessaan ilmoituksen lokakuussa pitämässään puheessa liukastui huomaamattomasti islamilaisuuden irtisanomisista itse islamin ongelmien selvittämiseen ja sitten takaisin islamismiin.

“Minusta tämä on haavoittavaa koko muslimiyhteisölle”, sanoi Sureau. ”Tämä vihkii erottamisen. En näe mitään uutta lukuun ottamatta koko yhteisön leimaamista. “

Aurelien Breeden osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *