Intel- ja Nvidia-sirut käyttävät kiinalaista valvontajärjestelmää

URUMQI, Kiina – Vankiloiden reunustaman autioitun tien päässä syvällä monimutkaisella kameroiden sisäpuolella amerikkalainen tekniikka saa virtansa yhdestä Kiinan valvontavaltioiden invasiivisimmista osista.

Kompleksin sisällä olevat tietokoneet, jotka tunnetaan nimellä Urumqi Cloud Computing Middle, ovat maailman tehokkaimpia. He voivat katsella enemmän valvontamateriaalia päivässä kuin yksi henkilö voisi vuodessa. He etsivät kasvoja ja ihmisen käyttäytymismalleja. He seuraavat autoja. He seuraavat puhelimia.

Kiinan hallitus käyttää näitä tietokoneita tarkkailemaan lukemattomia ihmisiä Xinjiangissa, Kiinan länsiosassa, jossa Peking on käynnistänyt valvontakampanjan tukahduttaminen terrorismin torjunnan nimissä.

Amerikkalaisten puolijohdeyhtiöiden Intelin ja Nvidian tekemät sirut ovat käyttäneet kompleksia sen avaamisesta vuonna 2016. Vuoteen 2019 mennessä, jolloin raportit sanoi, että Peking oli käyttämällä pitkälle kehittynyt tekniikkaa vangita ja jäljittää Xinjiangin enimmäkseen muslimivähemmistöjä, uudet Yhdysvalloissa valmistetut sirut auttoivat kompleksia liittymään maailman nopeimpien supertietokoneiden luetteloon. Sekä Intel että Nvidia sanovat olevansa tietämättömiä tekniikan väärinkäytöksistä.

Voimakas amerikkalainen tekniikka ja sen mahdollinen väärinkäyttö ovat keskeisessä asemassa päätöksissä, jotka Bidenin hallinnon on kohdattava, kun se käsittelee maan yhä katkerampia suhteita Kiinaan. Trumpin hallinto viime vuonna kieltänyt edistyneiden puolijohteiden myynnin ja muuta teknologiaa kiinalaisille yrityksille, jotka liittyvät kansalliseen turvallisuuteen tai ihmisoikeuksiin. Keskeinen varhainen kysymys herra Bidenille on, vahvistetaanko, löysennetäänkö vai mietitkökö näitä rajoituksia.

Jotkut teknologiateollisuuden edustajat väittävät, että kielto meni liian pitkälle ja katkaisi arvokasta myyntiä amerikkalaista tuotetta runsaalla vaarattomalla käytöllä ja kannustaa Kiinaa luomaan omat edistykselliset puolijohteet. Kiina käyttää miljardeja dollareita huippuluokan pelimerkkien kehittämiseen.

Sen sijaan kriitikot amerikkalaisen tekniikan käytöstä tukahduttavissa järjestelmissä sanovat, että ostajat hyödyntävät kiertotapoja ja että alan ja viranomaisten tulisi seurata myyntiä ja käyttöä tarkemmin.

Yritykset huomauttavat usein, että heillä ei ole juurikaan sananvaltaa tuotteisiinsa. Esimerkiksi Urumqi-kompleksin sirut myivät Intel ja Nvidia keskusta tukevalle kiinalaiselle yritykselle Sugonille. Sugon on tärkeä toimittaja Kiinan armeijalle ja turvallisuusjoukoille, mutta se valmistaa tietokoneita myös tavallisille yrityksille.

Tämä väite ei ole enää tarpeeksi hyvä, sanoi Jason Matheny, Georgetownin yliopiston turvallisuus- ja nousevan teknologian keskuksen perustajajohtaja ja entinen Yhdysvaltain tiedustelupäällikkö.

“Hallituksen ja teollisuuden on oltava huomaavaisempia nyt, kun tekniikat etenevät pisteeseen, jossa voisit tehdä reaaliaikaista valvontaa käyttämällä yhtä supertietokonetta miljoonille ihmisille potentiaalisesti”, hän sanoi.

Ei ole näyttöä siitä, että Nvidian tai Intel-sirun myynti, joka edeltää Trump-tilausta, rikkoi lakeja. Intel sanoi, että se ei enää myy supertietokoneiden puolijohteita Sugonille. Silti molemmat myyvät siruja kiinalaiselle yritykselle.

Urumqi-kompleksin olemassaolo ja Yhdysvaltain pelimerkkien käyttö eivät ole salaisuus, eikä vihjeitä siitä, että Peking käytti sitä valvonnassa Xinjiangissa, ei ollut pulaa. Vuodesta 2015, jolloin kompleksin kehitys alkoi, valtion tiedotusvälineet ja Sugon olivat ylpeillä siteistään poliisiin.

Kiinassa jaetussa viisivuotisessa markkinointimateriaalissa Nvidia edisti Urumqi-kompleksin kykyjä ja kehui, että siellä oleva “suuren kapasiteetin videovalvontasovellus” oli voittanut asiakastyytyväisyyden.

Nvidia sanoi, että materiaalit viittasivat tuotteiden vanhempiin versioihin ja että videovalvonta oli silloin normaali osa älykkäiden kaupunkien keskustelua, Kiinassa pyrkimystä käyttää tekniikkaa kaupunkikysymysten, kuten pilaantumisen, liikenteen ja rikollisuuden, ratkaisemiseen. Nvidian edustaja sanoi, että yhtiöllä ei ollut syytä uskoa, että sen tuotteita käytettäisiin “mihinkään sopimattomaan tarkoitukseen”.

Tiedottaja lisäsi, että Sugon “ei ole ollut merkittävä Nvidian asiakas” viime vuoden kiellon jälkeen. Hän sanoi myös, että Nvidia ei ollut tarjonnut teknistä apua Sugonille sen jälkeen.

Sugonin alemman tason siruja edelleen myyvän Intelin edustaja sanoi rajoittavansa tai lopettavansa liiketoiminnan kaikkien asiakkaiden kanssa, joiden mielestä se on käyttänyt tuotteitaan ihmisoikeuksien loukkaamiseen.

Intelin Kiinan-liiketoiminnan julkisuudella näyttää olevan vaikutusta yrityksen sisällä. Yksi liiketoimintayksikkö laati viime vuonna eettiset ohjeet teknologian tekoälysovelluksilleen kolmen asiaan perehtyneen henkilön mukaan, jotka pyysivät nimeä, koska Intel ei ollut julkistanut ohjeita.

Sugon sanoi lausunnossaan, että kompleksi oli alun perin suunnattu rekisterikilpien seuraamiseen ja muiden älykaupungin tehtävien hallintaan, mutta sen järjestelmät osoittautuivat tehottomiksi ja vaihdettiin muihin käyttötarkoituksiin. Mutta viime syyskuussa Kiinan virallinen media kuvasi kompleksin videoiden ja kuvien käsittelykeskuksena kaupunkien hallintaa varten.

Teknologian kehitys on antanut viranomaisille kaikkialla maailmassa huomattavan voiman tarkkailla ja lajitella ihmisiä. Kiinassa johtajat ovat työnnetty tekniikka että vielä suurempi ääripää. Tekoäly ja geenitestaus käytetään ihmisten seulontaan sen selvittämiseksi, ovatko he uiguurit, yksi Xinjiangin vähemmistöryhmistä. Kiinalaiset yritykset ja viranomaiset vaatia järjestelmäänsä voi havaita uskonnollisia ääriliikkeitä tai vastustusta kommunistiseen puolueeseen.

Urumqi Cloud Computing Middle – jota kutsutaan joskus myös Xinjiangin supertietokonekeskukseksi – nousi maailman nopeimpien tietokoneiden luetteloon vuonna 2018, sijoittuen numeroon 221. Marraskuussa 2019 uudet sirut auttoivat työntämään tietokoneen numeroon 135.

Kaksi Kiinan turvallisuusjoukkojen ylläpitämää palvelinkeskusta istuu vieressä, tapa vähentää viivettä asiantuntijoiden mukaan. Lähistöllä on myös kuusi vankilaa ja uudelleenkoulutuskeskusta.

Kun New York Timesin toimittaja yritti käydä keskustassa vuonna 2019, häntä seurasivat tavalliset poliisit. Vartija käänsi hänet pois.

Kiinan virallinen media ja Sugonin aiemmat lausunnot kuvaavat kompleksin valvontakeskuksena muun muassa. Elokuussa 2017 paikalliset viranomaiset sanoivat sen keskus tukisi Kiinan poliisi valvontaprojekti olla nimeltään Tarkat silmät ja että se voisi etsiä 100 miljoonaa valokuvaa sekunnissa. Vuoteen 2018 mennessä yhtiön tietojen mukaan sen tietokoneet voisivat muodostaa yhteyden 10000 videosyötteeseen ja analysoida 1000 samanaikaisesti tekoälyn avulla.

“Pilvilaskennan, massive datan, syvällisen oppimisen ja muiden tekniikoiden avulla älykäs videoanalyysimoottori voi integroida poliisitietoja ja sovelluksia videomateriaalista, Wi-Fi-yhteyspisteistä, tarkistuspisteistä ja kasvojentunnistusanalyyseistä tukeakseen eri osastot ”Kiinan poliisin sisällä, Sugon sanoi vuoden 2018 artikkelissa, joka lähetettiin viralliselle sosiaalisen median tilille.

Kun paikalliset kommunistisen puolueen johtajat vierailivat kompleksissa sinä vuonna, se kirjoitti verkkosivustollaan, että tietokoneet olivat “parantaneet ajattelua tosiseikkojen seurannasta ennalta ennustavaan poliisitoimintaan”.

Xinjiangissa ennakoiva poliisitoiminta on usein lyhenne ennaltaehkäiseville pidätyksille, joiden tarkoituksena on käyttäytyminen, jota pidetään puolueettomana tai uhkaavana puolueelle. Se voi sisältää muslimien hurskauden osoittamisen, linkit ulkomailla asuvaan perheeseen tai kahden puhelimen omistamiseen tai puhelimen omistamiseen. Uiguurien todistus ja virallinen Kiinan poliittiset asiakirjat.

Teknologia auttaa lajittelemaan suuria määriä tietoja, joita ihmiset eivät pysty käsittelemään, kertoi entinen Google-insinööri ja asianajajaryhmän Tech Enquiry perustaja Jack Poulson.

“Kun sinulla on jotain lähestymässä valvontatilaa, ensisijainen rajoitus on kykysi tunnistaa kiinnostavat tapahtumat syötteissäsi”, hän sanoi. “Tarkkailun laajentaminen tapahtuu koneoppimisen ja laajamittaisen tekoälyn avulla”

Urumqi-kompleksi kehitettiin ennen kuin Xinjiangissa tehdyt väärinkäytökset olivat yleisiä. Vuoteen 2019 mennessä hallitukset ympäri maailmaa protestoivat Kiinan toimintaa Xinjiangissa. Tuona vuonna Sugon-tietokone ilmestyi kansainväliseen supertietokoneluetteloon käyttäen Intel Xeon Gold 5118 -suorittimia ja Nvidia Tesla V100 edistyneet tekoälypiirit.

Ei ole selvää, miten Sugon saa tarpeeksi tehokkaat pelimerkit pitää Urumqi-kompleksin luettelossa. Pienempää tekniikkaa, jota käytetään yleensä vaarattomien tehtävien suorittamiseen, voidaan käyttää myös valvontaan ja tukahduttamiseen. Asiakkaat voivat käyttää myös jälleenmyyjiä muissa maissa tai amerikkalaisten yritysten tekemiä siruja ulkomailla.

Viime vuonna kahden Xinjiangin läänin, Yanqin ja Qitain, poliisi osti julkisen hankinnan asiakirjojen mukaan valvontajärjestelmiä, jotka toimivat alemman tason Intel-siruilla. Kizilsu Kirgisian autonomisen prefektuurin julkisen turvallisuuden toimisto osti huhtikuussa tietojenkäsittelyalustan, joka käytti vähemmän tehokkaita Intel-siruja käyttäviä palvelimia asiakirjojen mukaan, vaikka virasto oli viime vuonna asetettu Trumpin hallinnon mustalle listalle osallistumisestaan ​​valvontaan.

Kiinan riippuvuus amerikkalaisista siruista on toistaiseksi auttanut maailmaa vetäytymään, sanoi Kiinan tutkija Maya Wang Human Rights Watchista.

“Pelkään muutaman vuoden kuluttua, että kiinalaiset yritykset ja hallitus löytävät oman tapansa kehittää siruja ja näitä ominaisuuksia”, Wang sanoi. “Silloin ei ole mitään keinoa päästä käsiksi näiden väärinkäytösten estämiseen.”

Paul Mozur raportoi Urumqista Kiinasta ja Don Clark San Franciscosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *