Daniel Cordier, Ranskan vastarinnan sankari, on kuollut 100-vuotiaana

Teini-ikäisellään herra Cordierista tuli äärioikeiston ja monarkistisen Motion Françaisen järjestäjä, jonka innoittamana toimi republikaanihallitusta vastustava kirjailija ja poliitikko Charles Maurras. Hän oli Euroopan fasistijohtajien salainen ihailija, mutta kasvatti silti yhtä lausumatonta intohimoa avantgarden ja hedonistisen André Giden teoksiin.

Varakkaana perheenä hän jakoi aikansa Atlantin Biarritzin lomakeskuksen kesälomien ja talvihiihtojen välillä – elämäntapa, joka päättyi äkillisesti 3. syyskuuta 1939 Ranskan ja Britannian julistuksella sodalle. Seuraavan vuoden kesäkuussa saksalaiset joukot valtasivat Pariisin; Pétain vaati aselepoa ja perusti kollaboratiivisen Vichyn hallituksen Etelä-Ranskaan; ja de Gaulle kehotti seuraajiaan jatkamaan taistelua.

Saksalaisten joukkojen edetessä etelään, herra Cordier ja joukko muita nuoria ranskalaisia ​​Bayonnen satamassa nousivat Leopold II: een, belgialaiseen rahtialukseen, jonka kapteeni suostui ottamaan heidät aluksensa ruumaan vastineeksi herra Cordierin isäpuoli. Alun perin rahtialuksen piti höyryä Pohjois-Afrikkaan, mutta se muutti kurssia merellä ja telakoitui Cornwallissa Englannin lounaisosassa.

Lontoossa de Gaulle otti vastaan ​​herra Cordierin ja muut pakenevat. “En onnittele sinua siitä, että tulit tänne: teit velvollisuutesi”, hän sanoi heille Cordierin muistelmien mukaan: “Kun Ranska on tuskassa, hänen lapsensa on velvollinen pelastamaan hänet.”

Herra Cordier palasi Ranskaan heinäkuussa 1942 peitetyksi tiedusteluoperaattoriksi, joka oli osa ns. Tiedustelupalvelun keskusvirastoa, joka tunnetaan alkukirjaimillaan ranskaksi nimellä BCRA, joka toimi Ison-Britannian tuella de Gaullen pääkanavana. Ilmaiset ranskalaiset ja yksittäiset vastaryhmät.

Revolverilla ja veitsellä aseistettu ja asiakirjoja Rexille Lyonissa herra Cordier laski laskuvarjolla brittiläiseltä lentokoneelta, joka lensi matalalla Ranskan maaseudun yläpuolella laskeutuneena kurkkujoukossa.

Hän ei tiennyt, että Rex oli itse asiassa debonair Jean Moulin, tosiasiallisesti de Gaullen varajäsen miehitetyssä Ranskassa, joka melkein heti värväsi herra Cordierin henkilökohtaiseksi avustajaksi kutsuttuaan hänet päivälliselle ja kysyessään: “Kuinka matkasi sujui?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *