Jan Myrdal, ruotsalainen kirjailija ja provokaattori, kuoli 93-vuotiaana

Jan Myrdal, radikaali ruotsalainen kirjailija, joka kannatti kuuluisien Nobelin voittajien vanhempien liberaalia politiikkaa ja omaksui kommunismin, marxilaisuuden ja maolaisuuden, kuoli 30. lokakuuta Varbergissa, Ruotsissa. Hän oli 93-vuotias.

Hänen kuolemastaan ​​ilmoitti Cecilia Cervin, Jan Myrdal -yhdistyksen entinen puheenjohtaja, joka on sitoutunut säilyttämään hänen laajan kirjakokoelmansa.

Herra Myrdal matkusti ja kirjoitti laajalti erikoistuen Aasiaan. Hän kuvasi elämää pienessä kiinalaiskylässä Kiinan vallankumouksen aikana, ja hänen kirjoituksensa ylistivät autoritaristien hyveitä. Hän kauhisti länsimaisen imperialismin vahingollisia vaikutuksia kehitysmaihin.

Mutta ehkä mikään hänen polemismiuransa urastaan ​​ei herättänyt hänessä yhtä paljon huomiota kuin hänen kirjoittamansa kirjat, joissa hän ilmaisi vastenmielisyytensä vanhempiinsa, Gunnariin ja Alva Myrdaliin. Vanhin herra Myrdal oli ekonomisti ja sosiologi, joka jakoi 1974 Nobel taloustieteessä Friedrich A. von Hayekin kanssa ja kirjoitti uransa uraauurtavan tutkimuksen ”Amerikkalainen dilemma: neekeriongelma ja moderni demokratia” (1944).

Kabinettiministeri ja Ruotsin suurlähettiläs Intiassa, Rouva Myrdal jakaa 1982 Nobelin rauhanpalkinto ydinaseriisuntaa edistävästä työstään.

Mutta Janille hänen vanhempansa olivat kylmiä, julmia ja halveksivia. He kutsuivat häntä ”ongelmalapseksi” ja jättivät hänet sukulaisille (joita hän mieluummin) pitkäksi ajaksi matkoilla.

Useissa omaelämäkerrallisissa romaaneissa, alkaen lapsuudesta (1982), herra Myrdal kirjoitti, että hänen isänsä oli pilkannut häntä ylipainosta ja kysynyt häneltä: “Aiotko synnyttää pian?” Hänen mukaansa äitinsä oli kohdellut häntä kuin tutkimusaihetta ja tallentanut hänen sanomansa muistikirjaan.

Kerran hän muisteli, että Gunnar ajoi autonsa ojaan, jolloin Jan kaatui autosta ja löi päätä. Verenvuoto ja toivoen myötätuntoa, hän kuuli isänsä sanovan hänelle: “Älä toimi typerästi.”

“Siitä lähtien minulla on ollut arpi otsaani: kolmio”, herra Myrdal kertoi The Tampa Bay Instances -lehdelle vuonna 1992. “Ikään kuin minulla olisi ollut tuotemerkki.”

Hänen tunteensa kuulumattomuudesta sai hänet noin 10-vuotiaana kyselemään isältään: “Olenko sinun laiton poikasi?” Kysymys suututti hänen isäänsä, joka ei vastannut, lyöen oven takanaan.

Näkyviin Myrdaleihin kohdistuvat syytteet herättivät skandaalia Ruotsissa – kauan ennen kuin rouva Myrdal sai Nobelin palkinnon – ja muutti “Lapsuuden” bestselleriksi.

Kun otteita kirjasta juoksi sanomalehdissä, heillä oli otsikoita, kuten “Minä inhoan äitiäni ja isääni, koska he eivät koskaan antaneet minulle rakkautta”.

Jan Myrdal syntyi 19. heinäkuuta 1927 Tukholmassa ja muutti vanhempiensa ja nuorempien sisartensa Sisselan ja Kajin kanssa New Yorkiin vuonna 1938. hänen isänsä oli palkannut Carnegie Company tutkimaan rasismia Yhdysvalloissa.

Jan nautti asumisesta Manhattanilla, jossa hän kävi yksityiskoulua ja luki kiehtovia kirjoja Ranskan vallankumouksesta ja ruotsalaisen kirjailijan August Strindbergin teoksista.

Mutta hän oli vihainen, kun hänen vanhempansa aikoivat palata Ruotsiin vuonna 1942. Odottava liike johti taisteluun isänsä kanssa, joka hänen mukaansa tarttui häneen kaulasta, ravisteli häntä voimakkaasti ja kiinnitti hänet lattialle.

15-vuotiaana Jan, joka kutsui itseään kommunistiksi, jätti perheensä, jätti koulun ja aloitti vuosikymmeniä kestäneen peripateettisen uran kirjailijana, provokaattorina ja julkisena intellektuellina.

“Valitsin kirjoittamisen”, hän kertoi United Press Internationalille vuonna 1987. “Se tarkoitti sitä, että minun piti erota koulusta ja sellaisesta koulutuksesta. Sen tiesin Strindbergiltä ja muilta. Yksi oli tehtävä itsensä mahdottomaksi alusta alkaen, repiä sillat. ”

Herra Myrdal aloitti kirjojen kirjoittamisen 1950-luvun puolivälissä, mutta kukaan ei herättänyt paljon huomiota, ennen kuin hän kirjoitti “Raportin kiinalaisesta kylästä” (1965), joka perustui kuukauteen, jonka hän vietti vuonna 1962 haastattelemalla Liu Lingin ihmisiä. pieni maaseudun kokoelma ihmisen tekemiä luolia.

“Monin tavoin tämä on kirja, jota kaikki Kiinasta kiinnostuneet ovat odottaneet, kirja, joka kuvaa, miltä tuntuu olla Kiinan vallankumouksen aikana elävä talonpoika”, Martin Bernal, Kiinan poliittisen historian asiantuntija, kirjoitti New York Evaluate of Books -lehdessä. Hän kiitti kirjaa kyläläisten kertomista rehellisistä tarinoista.

Jotkut herra Myrdalin muusta ulkomaanmatkatyöstä ja poliittisista kommenteista herättivät kysymyksiä hänen uskollisuudestaan ​​tai niitä pidettiin liian sympaattisina autoritaarisille hallitsijoille.

Kohdassa ”Raportti kiinalaiskylästä” ja yhdessä sen jatko-osassa ”Paluu kiinalaiskylään” (1984) häntä pidettiin kriittisenä kulttuurivallankumouksen julmuudesta.

Vuonna 1970 vierailtuaan Albaniassa, kun diktaattori Enver Hoxha vielä hallitsi sitä, Myrdal julkaisi “Albania Defiant” -lehden. Kirjoittaminen The New York Instances Ebook Evaluate, toimittaja ja kirjailija Anatole Shub kirjoitti, että kirja välittää evankeliumin Hoxhan mukaan periaatteessa kriittisillä, dogmaattisilla marxilaisilla termeillä “ja osoitti” rajoittamatonta ihailua “Albanian kansaa ja Hoxhan sosialismimerkkiä kohtaan.

Sitten, lokakuussa 1979, hän vieraili Kambodžassa pian diktaattorin jälkeen Pol Pot Vietnam oli ollut suurimmaksi osaksi vallasta, mutta hallitsi silti osaa maata terrorikauden aikana, joka johti lähes neljänneksen Kambodžan 7 miljoonasta ihmisestä. Herra Myrdal oli tavannut hänet vuotta aiemmin, ja Pol Pot oli allekirjoittanut herra Myrdalin viisumin

Matkan jälkeen, jossa valtion virkamies oli lastenhoitajana, herra Myrdal kertoi The Timesille, ettei hän ollut nähnyt ”kauhutarinoita”.

Herra Myrdal jatkoi vierailunsa Iraniin vuonna 1990 ilmaisemalla tukensa Ajatolla Ruhollah Khomeinin fatwa että muslimien tulisi tappaa kirjailija Salman Rushdie sen vuoksi, mitä Khomeini kutsui jumalanpilkaksi Rushdie-romaanissa “Saatanalliset jakeet”. Herra Myrdal kertoi ruotsalaiselle sanomalehdelle, että papiston määräys oli antanut sorrettujen muslimimassojen Euroopassa olla osa taistelua “ihmisarvonsa puolesta”.

Herra Myrdalin perheeseen kuuluvat hänen sisarensa, etiikka ja filosofi Sissela Bok ja kirjailija Kaj Folster. Kolme hänen neljästä avioliitosta päättyi avioeroon. Hänen kolmas vaimonsa, Gun Kessle, jonka valokuvat havainnollistivat monia hänen miehensä kirjoja, kuoli vuonna 2007.

Vuonna 1967, hyvin sen jälkeen, kun herra Myrdal oli vieraantunut vanhemmistaan, Tukholman poliisi löi hänet tikkuja ja pidätti hänet Vietnamin sodan vastaisen mielenosoituksen aikana.

Silti edes protestina Yhdysvaltoja vastaan ​​kotikaupungin kaduilla hän ei voinut välttää vanhempiensa valvontaa. Hänen äitinsä, sitten kabinettiministeri, oli liittynyt hallituksen päätökseen evätä mielenosoittajilta lupa, ja hänen isänsä kritisoi julkisesti poikaansa mielenosoituksista.

“Hän oli hullu”, Jan Myrdal sanoi isänsä nuhtelusta. “Ja kuusi kuukautta aiemmin Alva oli sanonut, että meidän pitäisi lopettaa tapaamisemme, jotta emme vaarantaisi hänen asemaansa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *