Abolitionisti on varhaisin musta lontoolainen, jota kunnioitetaan sinisellä plaketilla

LONDON – 1700-luvun orjuudenvastaisesta kampanjasta ja kirjailijasta, Ottobah Cugoanosta, on tullut varhaisin musta hahmo, joka on kunnioitettu yhdellä Lontoon ikoniset siniset plaketit, ohjelmaa hallinnoiva kulttuuriperintöorganisaatio sanoi perjantaina.

Laatat, täynnä rakennuksia ympäri kaupunkia viimeisten 154 vuoden ajan, tarjoavat pieniä kunnianosoituksia miehille ja naisille, jotka ovat tehneet Ison-Britannian pääkaupungista sen, mikä se on. Mutta useammin kuin ei, niitä ovat hallinneet valkoisten miesten tarinat.

Viime vuosina englantilainen perintö, joka hallinnoi nykyään valtakunnallista ohjelmaa juhlimaan merkittäviä henkilöitä ja paikkoja, joissa he asuivat ja työskentelivät, on yrittänyt muuttaa sitä.

Herra Cugoano, jota pidetään Ison-Britannian orjuudenvastaisen liikkeen sankarina, orjuutettiin teini-ikäisenä ja myöhemmin hänestä tuli merkittävä taistelija ja kirjailija, tuomiten orjuuden pahuudet ja esittämällä argumentteja orjakaupalle, jota pidettiin tuolloin radikaalina.

Historioitsija David Olusoga, joka palvelee paneeleja, jotka tilaa uusia plaketteja, kutsui Cugoanoa “merkittäväksi mieheksi”, joka oli tuntenut orjuuden kauhut ja selviytynyt niistä ja sitten “käyttänyt sanoja ja argumentteja taistellakseen orjakauppaa ja orjuutta vastaan”.

“Cugoano oli todellinen tienraivaaja – ensimmäinen afrikkalainen, joka vaati orjuuden täydellistä poistamista ja yksi Lontoon mustan yhteisön johtajista”, herra Olusoga sanoi lausunnossaan. “Olen iloinen siitä, että englantilainen perintö juhlii elämäänsä sinisellä plaketilla.”

Herra Cugoano oli syntynyt nykyisessä Ghanassa, mutta kuvaili kirjoituksessaan, että afrikkalaiset kidnappaivat pelatessaan kentällä muiden lasten kanssa ja myivät sen sitten eurooppalaisille. Hänet kuljetettiin Länsi-Intiaan, missä hänet orjuutettiin istutukselle Grenadassa.

Vuonna 1772 merkittävä orjaomistaja vei hänet Englantiin, ja lopulta hänestä tuli vapaa, vaikka historiallinen tieto siitä, miten tämä tapahtui, on edelleen hämärä.

Hänet kunnioittava kilpi kiinnitettiin 1600-luvun Schomberg-taloon Westminsterissä Lontoon keskustassa, jossa herra Cugoano työskenteli palvelijana vuosina 1784–1791 kirjoittaessaan ja kampanjoidessaan.

Asuessaan siellä hän kirjoitti kirjan “Ajatuksia ja mielipiteitä ihmislajien orjuuden ja kaupan pahasta ja pahasta liikenteestä, nöyrästi alistettuna Ison-Britannian asukkaille”. Sen uskotaan olevan ensimmäinen mustavalkoisen kirjoittama orjuudenvastainen kirja, joka on julkaistu Britanniassa.

Sinisen kilpiohjelman pitkää palkintosarjaa hallitsivat alusta alkaen valkoiset miehet – vaikka plakkeja on jaettu vuodesta 1866 lähtien, vasta vuonna 1954 asennettiin ensimmäinen muistomerkistä merkittävän henkilön kunniamerkki Mohandas Ok.Gandhi.

Yli 950 kilpiä koristaa Lontoon rakennuksia, mutta useless four prosenttia niistä on omistettu mustille tai aasialaisille hahmoille. Se ei heijasta kaupungin monimuotoisuutta nyt eikä menneisyydessä. Noin 3,9 miljoonaa Lontoon nykyistä asukasta – jotkut 43 prosenttia kaupungin väestöstä – ovat mustalaisia, aasialaisia ​​ja muita vähemmistöryhmiä.

Useless 14 prosenttia Lontoon sinisistä plakkeista kunnioittaa naisia.

English Heritage perusti työryhmänVuonna 2016 pyritään varmistamaan rodun monimuotoisuus ja sukupuolten tasa-arvo.

Organisaation mukaan värillisten ihmisten vähäinen edustus selittyi osittain pitkällä luettelolistalla – mukaan lukien se, että ne tulisi sijoittaa useless alkuperäiseen rakennukseen, jossa joku asui tai työskenteli – ja liian usein toistuvalla puutteella historiallisten asiakirjojen avulla, jotta voidaan luoda lopullinen yhteys kyseisen henkilön ja rakennuksen välille, jossa hän asui. “

Mr. Cugoanon tapauksessa oli selkeät tiedot ja historiallinen rakennus, jossa hän asui, säilyy ehjänä tarjoten “erittäin harvinaisen mahdollisuuden kunnioittaa 1700-luvun mustaa lontoolaista”, järjestö sanoi.

“On tärkeää ja ajankohtaista nähdä, kuinka sellaiset ihmiset todella saavat ansaitsemansa tunnustuksen näiden uskomattomien sinisten plakettien kautta”, sanoi kulttuurihistorioitsija Augustus Casely-Hayford. ohjaaja V&A East, uusi haara Victoria ja Albert -museossa Lontoossa.

Hän sanoi, että herra Cugoano oli “ehdottomasti täydellinen henkilö” edustamaan kaupunkia “sekä hänen panoksensa että henkilökohtaisen tarinansa, tekemiensä uhrien, tämän uskomattoman todellisen väsymättömän elämän vuoksi”.

Tämän kesän jälkeen Black Lives Matter -protestit turpoivat Lontoon kaduilla, ja jotkut mielenosoittajat vaativat julkisten kunnianosoitusten poistamista orjakauppaan liittyvistä henkilöistä, Lontoon pormestari määräsi katsauksen koko kaupunkiin monimuotoisuuden julkisissa tiloissa.

Englantilainen perintö sanoi, että sen plaketit olivat osa tätä tarkastelua, mutta että se ei aikonut poistaa mitään niistä pääkaupungin kaduilta ja rakennuksista.

“Ensisijaisena tavoitteena on lisätä verkossa tietoa monista ihmisistä, joilla on sinisiä plakkeja, etenkin niistä, joiden toimet kiistetään tai pidetään nykyään negatiivisina”, siinä todetaan. tuolloin lausunto. “Tavoitteenamme on tarjota verkossa mahdollisimman kattava kuva heidän elämästään ja perinnöistään.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *