Egypti pidättää ihmisoikeusjohtajan ja jatkaa erimielisyyksien torjuntaa

CAIRO – Yhden Egyptin johtavan ihmisoikeusjärjestön toimitusjohtaja pidätettiin torstai-iltana, ryhmä kertoi yhdistävänsä kaksi aiemmin tällä viikolla pidätettyä henkilökuntaa ja tuhansia oppositiohenkilöitä, mielenosoittajia ja aktivisteja jo vankilassa.

Oikeusryhmä, Egyptin henkilökohtaisten oikeuksien aloite, on yksi harvoista jäljellä olevista järjestöistä, jotka kannattavat avoimesti perusvapauksia Egyptissä, jossa presidentti Abdel Fattah el-Sisin hallitus on hiljentänyt erimielisyyksiä viimeisten kuuden vuoden aikana.

Herra el-Sisi oli löytänyt liittolaisen presidentti Trumpista, joka on kutsunut herra el-Sisiä “suosikkidiktaattoriksi”, mutta Egyptin ihmisoikeustilanne saattaa saattaa hänet järkyttävämmälle maalle tulevan Bidenin hallinnon kanssa. Herra el-Sisi vapautti äskettäin kourallisen poliittisia vankeja, palkkasi korkean profiilin edunvalvojia Washingtoniin ja ryntäsi onnittelemaan presidentiksi valittua Joseph R. Biden Jr: tä ennen muita arabijohtajia.

Viimeisimmistä pidätyksistä käy kuitenkin selvästi ilmi, että Egyptin poliittinen sorto jatkuu.

Ihmisoikeusryhmän mukaan sen johtaja Gasser Abdel-Razek pidätettiin kotonaan Kairossa torstai-iltana, neljä päivää sen jälkeen, kun ryhmän toimiston johtaja Mohamed Basheer ja yksi päivä sen rikosoikeusjohtaja Kareemin pidätyksen jälkeen. Ennarah. Herra Basheer vietiin kotoa, ja herra Ennarah pidätettiin lomalla Punaisenmeren rantalomakohteessa.

Herra Basheeria ja Ennarahia pidetään 15 päivän ajan syytteessä terrorismiin liittyvistä syytteistä, jotka ryhmän mukaan sisälsivät syytöksiä liittymisestä terroristijärjestöön ja väärien tietojen levittämisestä. Egyptin hallituksen syyttäjät lisäsivät heidät syytettyinä jo vireillä olevaan asiaan merkittäviä aktivisteja, ihmisoikeusasianajajia ja toimittajia vastaan.

Ryhmä kutsui herra Basheerin pidätystä sunnuntaina “ennennäkemättömäksi kärjistykseksi” ja osaksi “jatkuvaa sortoa, jonka tarkoituksena on pelotella ja pelotella laki- ja ihmisoikeusammattilaisia ​​sekä sosiaalisia ja poliittisia aktivisteja”.

Egyptin viranomaiset eivät ole esittäneet pidätysten tarkkoja syitä, vaikka ryhmä oli tavannut 3. marraskuuta yli tusinan suurlähettiläiden ja diplomaattien kanssa, joista suurin osa on Euroopasta keskustelemaan ihmisoikeuskysymyksistä. Kokous ei ollut mikään salaisuus: Ryhmä julkaisi valokuvan siitä Facebookiin.

Kokouksessa edustettujen maiden eurooppalaiset diplomaatit ajavat nyt hallitusta vapauttamaan miehet.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab otti pidätykset esille Egyptin ulkoministerin kanssa tällä viikolla. Ranskan ulkoministeriö antoi julkilausuman, jossa ilmaistiin “syvä huoli” ja joka antoi terävän vastauksen Egyptin ulkoministeriöltä, jonka edustaja Ahmed Hafez löi Ranskan lausunnon “puuttumisena” Egyptin asioihin.

Ministeri Hafez sanoi, että “Egyptin valtio kunnioittaa oikeusvaltiota”, ministeriö sanoi omassa lausunnossaan. “Millä tahansa alalla työskentelevien on noudatettava kyseistä alaa sääteleviä lakeja”, hän lisäsi, “ja ne, jotka rikkovat sääntöjä, ovat vastuussa.”

Nada Rashwan osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *