Yhdysvallat jättää tapauksen Meksikon entistä virkamiestä vastaan ​​salliakseen tutkimuksen Meksikossa

Oikeusministeriö on pyytänyt liittovaltion tuomaria hylkäämään huumekaupan ja korruption syytteet entistä Meksikon puolustusministeriä vastaan, jotta Meksikon virkamiehet voivat tutkia häntä, oikeusministeri William P. Barr ilmoitti tiistaina äkillisessä käännöksessä kuukauden kuluttua virkailijasta pidätettiin Los Angelesissa.

Virkamies, kenraali Salvador Cienfuegos Zepeda, oli ollut Meksikon puolustusministeri vuosina 2012–2018, ja häntä syytettiin lahjusten ottamisesta vastineeksi kartellijohtajien suojelemisesta. Mutta herra Barr ja Meksikon oikeusministeri Alejandro Gertz Manero pysähtyivät lausunnossa lupaamisesta syytteistä Meksikossa, ja siirto herätti kysymyksiä siitä, miksi oikeusministeriö luovuttaisi asian maalle, jolla on huono historia järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvien korkean tason tapausten tutkinnasta.

Oikeudenkäynnissä syyttäjät myönsivät, että Trumpin hallinto oli päättänyt, että suhteidensa säilyttäminen Meksikolla oli etusijalla tapauksen jatkamiselle. “Yhdysvallat on todennut, että arkaluonteiset ja tärkeät ulkopoliittiset näkökohdat ovat suuremmat kuin hallituksen intressi jatkaa syytetyn nostamista syytteeseen olosuhteiden kokonaisuudessa ja vaativat siksi tapauksen lopettamista”, he kirjoittivat pyytämällä tuomaria erottamaan tuomion maksut.

Tuomari Carol B.Amon Brooklynissa sijaitsevasta Yhdysvaltojen käräjäoikeudesta määräsi epätavallisessa liikkeessä siellä toimivan Yhdysvaltain asianajajan, Seth DuCharme, henkilökohtaisesti tulemaan hänen luokseen keskiviikkona pidetyssä istunnossa.

Trumpin hallinto oli ottanut aggressiivinen ryhti kohti järjestäytyneen rikollisuuden ja huumeiden torjuntaa Meksikosta viime vuosina ja suostuttelemalla siellä olevat viranomaiset luovuttamaan kymmeniä epäiltyjä – joista monet ovat sidoksissa huumekauppaan – asettamaan oikeudenkäynti Yhdysvalloissa.

Mutta Yhdysvaltojen virkamiesten päätös pidättää entinen puolustusministeri oli horjuttanut maiden välisiä suhteita. Se oli ensimmäinen kerta, kun korkean tason sotilasjohtaja pidätettiin Amerikan mailla huumeisiin liittyvän korruption syytteinä.

Nopea kääntäminen voi olla yritys säilyttää maiden väliset suhteet tai osoitus presidentti Trumpin ja Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obradorin läheisestä suhteesta. Toisin kuin monet ulkomaiset johtajat, herra López Obrador on kieltäytynyt tunnustamasta valittu presidentti Joseph R. Biden Jr: n vaalivoittoa ja on kiittänyt herra Trumpin Meksikon kohtelua sanomalla, että hän “ei koskaan tehnyt päätöstä kuulematta meitä ja kunnioitti meitä aina . ”

Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard sanoi tiistaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että pidätyksen jälkeisinä päivinä hän puhui sekä Yhdysvaltojen Meksikon suurlähettilään että herra Barrin kanssa turhautuneensa tapauksen sokaisuudesta.

“Ilmoitin hänelle hallituksen suuttumuksesta tiedon puutteen suhteen”, herra Ebrard kertoi kertovansa keskustelustaan ​​herra Barrin kanssa.

Meksiko lähetti myöhemmin Yhdysvaltain hallitukselle kirjeen, jossa hän toisti tuon mielipiteen, herra Ebrard sanoi.

Barr sanoi tiistaina, että osana Meksikon viranomaisten kanssa tehtyä sopimusta oikeusministeriö oli toimittanut kenraali Cienfuegosia vastaan ​​keräämänsä todisteet siellä oleville tutkijoille. Mutta tutkimuksen tila on edelleen epäselvä. Kenraalia ei ole syytetty, ja jos hänet palataan Meksikoon, hän voisi elää vapaasti, kunnes syytteet nostetaan.

Kenraali Cienfuegos oli asetettu syytteeseen Brooklynin liittovaltion tuomioistuimessa syyttömyytensä vuoksi ja odotti oikeudenkäyntiä.

Pidätys aiheutti valtavan tilaisuuden Meksikossa ja hallitsi otsikoita päivien ajan, kun tiede levisi tutkijoiden kenraali Cienfuegosiin kohdistamien syytteiden laajuudesta.

Niistä: Tuhannet BlackBerry-viestit, jotka koordinoivat kartellien johtajia, järjestävät armeijan virkamiesten ja järjestäytyneen rikollisuuden edustajien kokouksia, aloittavat operaatiot kilpailevia ihmiskauppiaita vastaan. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kenraali Cienfuegos oli auttanut kuljettamaan huumausaineita ja kallistanut huumekartellin amerikkalaisten tutkimusten kohteeksi heidän toiminnassaan.

“Se on melko upea käänne”, sanoi Jim Walden, entinen avustava yhdysvaltalainen asianajaja Brooklynissa. “Ottaa niin korkean tason syytteet ja sitten kuukautta myöhemmin lykätä syytetoimia maahan, jossa olemme nähneet hyvin ristiriitaisia ​​tuloksia sen rikosoikeusjärjestelmässä – se on kulmakarvojen nostaja.”

Onko Meksikolla kykyä johtaa tällaiseen syytteeseen, ei ole vielä nähtävissä. Rangaistamattomuusaste on poikkeuksellisen korkea jopa tavallisissa rikoksissa – yli 90 prosenttia murhista jää ratkaisematta valtakunnallisesti.

Valitettavasti on vaikeaa ottaa vastaan ​​ylimmän kenraalin valtavia resursseja ja tukea maassa, jolla on niin herkkä oikeusvaltio. Meksikon viranomaiset ovat karsineet useita tutkimuksia huumekartellijohtajia vastaan, mukaan lukien tapaukset, joissa amerikkalaiset tutkijat lopulta ottivat haltuunsa ja nostivat syytöksiä Yhdysvalloissa.

Meksikon suuttumus syytteisiin johtui suurelta osin pidättymisestä tapauksen silmukan ulkopuolella, virkamiehet ovat sanoneet. López Obrador itse ilmaisi yllätyksen pidätyksestä sotilasjohtajalle, joka oli kauan kunnioittanut Meksikossa.

Meksikon virkamiehet ovat sanoneet yksityisesti, että he ovat vihaisia ​​siitä, että oikeusministeriön virkamiehet eivät ole kommunikoineet tapauksesta, jonka rakentaminen on vie selvästi aikaa, kun otetaan huomioon, kuinka tiiviisti molemmat maat tekevät yhteistyötä järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.

Yhdysvallat on menestyksekkäästi luovuttanut ja syyttänyt monia Meksikosta peräisin olevia huumekauppiaita maan siunauksella.

Mutta kenraali Cienfuegosin kanssa oli vähän samanlaista yhteistyötä. Ja syytteen jälkeen Meksikon virkamiehet taistelivat syytöksiä vastaan. Armeija, jolla on ylisuuri rooli maan sisäisessä turvallisuudessa, seisoi myös entisen komentajansa vieressä.

Oikeusministeriö syytti kenraali Cienfuegosta korosti korruptiota, joka on koskettanut Meksikon hallituksen korkeimpia tasoja. Kenraali Cienfuegos toimi puolustusministerinä presidentti Enrique Peña Nieto, joka jätti virkansa kaksi vuotta sitten. Ja hänen pidätyksensä tapahtui 10 kuukautta sen jälkeen, kun toinen ylimmän virkamiehen johtaja – joka kerran johti FBI: n meksikolaista vastaavaa – syytettiin New Yorkissa syytteinä lahjusten ottamisesta toimistossa ollessaan suojaamassa voimakasta Sinaloa-huumekartellia.

Azam Ahmed, Oscar Lopez ja Alan Feuer raportoivat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *