“Sekuntien kuluessa kaikki oli mennyt”: tuhoiset tulvat uppoavat Filippiineille

TUGUEGARAON KAUPUNKI, Filippiinit – Ruskea vesi upposi melkein kaiken, kun vedenpaisumus nieli kokonaisia ​​kyliä.

Nopeat ja raivokkaat tulvat jättivät harvoille ihmisille riittävästi aikaa päästä edes kattojensa päälle. Kodit tarjosivat useless vähän turvaa tuholta.

Francisco Pagulayan, 45, istui hämmästyneenä tuijottaen kolmea valkoista arkkua tien varrella kylänsä lähellä. Kaksi hänen seitsemästä lapsestaan ​​- Ian, 17, ja Frank, 19 – yhdessä anoppinsa Virginia Bautistan kanssa tapettiin, kun maanvyörymä hautasi vaatimattoman puukotinsa.

“Oli voimakas puomi, ja sekunneissa kaikki oli kadonnut”, sanoi Pagulayan, joka asuu Baggaossa, kylässä Cagayanin maakunnassa. “He selvisivät äkillisestä tulvasta, mutta maanvyörymä hautasi heidät.”

Tämä on taifuunikausi Filippiineillä. Ihmiset tietävät mitä tehdä. Ne, jotka voivat, evakuoivat. Ne, jotka eivät voi, valmistautuvat parhaalla mahdollisella tavalla. Cagayanin maakunta, Filippiinien saariketjun pohjoiskärjessä, tuntee poran.

Mutta myrskyt ovat yhä raivokkaampia ja yleisempiä, a muuttuvassa ilmastossa, joka lisää katastrofeja. Nopea kehitys ja metsäkadot tulva-alttiilla alueilla ovat pahentaneet tuhoa.

Cagayan-joki ulottuu yli 300 mailin päähän pohtimalla pohjoiseen. Se on yksi maan pisin ja kauneimmista jokista, jota pidetään runsauden ja elämän lähteenä. Maanantaina 24 Cagayanin maakunnan 28 kaupungista oli veden alla.

Ilmassa on nyt vaikea erottaa missä Cagayan päättyy ja maa alkaa.

Filippiineillä on viimeisen kahden viikon aikana kulkeutunut rankkasateita ja taaksepäin taifuuneja, jotka muuttivat kerran viehättävän joen tummanruskeaksi mereksi, tappoi kymmeniä ja laukaisi tappavia maanvyörymiä.

“Olen syntynyt täällä, enkä koskaan nähnyt veden nousevan niin nopeasti”, kertoi Jocelyn Malilin, 49-vuotias leski Tuguegaraon kaupungissa.

Neiti Malilin kiipesi bungalowinsa katolle kahden tyttärensä, kahden lapsenlapsensa ja muiden sukulaistensa kanssa viime perjantaina juuri Cagayanin tulvessa. Hänen tätinsä Socorro Narag asui lähellä, mutta oli vastustanut pyyntöjä valmistautua taifuuniin. Vasta myöhemmin kaaoksen ja hämmennyksen keskellä rouva Malilin huomasi tätinsä kadonneen.

“” Se on useless myrsky “, hän muisteli sanojaan.

Neiti Malilin lähetti kaksi veljenpoikaa tarkastamaan Naragia. Mutta palattuaan he kertoivat hänelle, että tätinsä oli kuollut ilmeisesti kaatumisensa jälkeen. Hänen ruumiinsa tuotiin katolle, jotta nouseva vesi ei pyyhkäisi sitä pois. Se pysyi siellä, kunnes koko perhe pelastettiin.

“Tiesimme, että vesi lopulta lopettaa nousun”, rouva Malilin sanoi. “Ehkä hän vartioi meitä.”

Viime viikolla Hurricane Vamco pakotti vettä vuotamaan Magat-padolle, joka on Cagayanin sivujoki Luzonin saarella ja yksi Filippiinien suurimmista säiliöistä. Cagayanin pankit täyttyivät nopeasti.

“Tämä on ensimmäinen kerta 45 vuoden aikana, mistä tiedän, että näin on tapahtunut”, sanoi Cagayanin kuvernööri Manuel Mamba. ”Cagayan-joki oli niin leveä jo ennen. Mutta nyt se muistuttaa valtamerta. “

Valtion sääennustajat eivät olleet sijoittaneet aluetta Hurricane Vamcon petolliselle polulle, useless huomanneet, että se voi aiheuttaa tulvia. Taifuuni Goni, joka tapahtui viikkoa aiemmin, oli kuvattu alueen vuoden voimakkaimmaksi myrskyksi, mutta se aiheutti suhteellisen vähän vahinkoa, jättäen monet filippiiniläiset vartioimatta.

Joillakin alueilla virta ja viestintä ovat olleet poissa päivien ajan. Se ei auttanut presidentti Rodrigo Dutertea jo sulki ABS-CBN Corp., maan ainoa lähetysverkko, joka on käytettävissä joillakin alueilla ja kykenee varoittamaan asukkaita puhkeamasta kriisistä.

YK: n humanitaarisen avun toimiston mukaan tulvat ovat nyt vaikuttaneet kahdeksaan alueeseen ja kolmeen miljoonaan ihmiseen. Jopa 70 on jo kuollut. Monet kuolemista tapahtuivat Caintan ja Rizalin matalissa lähiöissä, pääkaupungin Manilan itäpuolella.

Vesi on nyt vetäytymässä tasaisesti, mutta moniin kyliin ei ole vielä pääsyä, kertoi kuvernööri herra Mamba. Pelastustyöntekijät, armeija ja poliisi ovat joutuneet antamaan helpotusta ilmateitse, ja ovat kyntäneet satoja eloonjääneitä kattojen yli sunnuntain jälkeen.

“Täällä on paikkoja, joihin on mahdotonta mennä edes veneellä”, hän sanoi.

Herra Mamba katsoi suurimman osan tragediasta laittomalle puunkorjuulle ja louhinnalle joen varrella, jota hallitus on yrittänyt estää vuosien ajan. Metsäkadot valuma-alueilla ja sammutteet ovat myös tehneet vaaraa joen lähellä.

“Tappiot voivat olla vähäisiä, mutta sinun on mietittävä, miten tämä vaikuttaisi paikalliseen talouteen”, herra Mamba sanoi.

Tuguegaraon katolinen liikemies Bong Quizzanganong kuvasi tulvia raamatullisin sanoin: kuin raivoisa vesiseinä, joka lähetettiin ylhäältä. Hän sanoi olevansa tottunut joen aiheuttamaan pieniä tulvia, “mutta ei näin.”

Herra Quizzanganong yritti risteilyä maastoajoneuvollaan selvittääkseen tulvien aiheuttamia vahinkoja, mutta joutui vetäytymään raivoavan virran takia.

Helikopterit havaitsivat lasten roiskumisen ympärillä. Mies johti karabaa, eräänlaista vesipuhvelia, yhdellä harvoista teistä, jotka ovat edelleen käytettävissä.

“Haluamme, että kaikki eristetyt alueet saavutetaan, koska kun näet ihmisiä, jotka elävät, nukkuvat katoilla, heiluttavat sinua, saatat melkein tuntea, kuinka helpottuneita he ovat nähdessään sinut”, kertoi everstiluutnantti Wildemar Tiu. lentäjä avustustehtävässä.

Jotkut paikat ovat pysyneet täysin eristyksissä myrskyn jälkeen, mutta eversti Tiu sanoi, että lentomatkat jatkuvat, kunnes kaikki alueet on saavutettu.

“Mietit, miten heidän täytyy tuntua juuri nyt”, hän sanoi niistä, jotka vielä odottivat pelastusta. “Haluamme uskoa, että ainakin annamme heille toivoa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *