Israel iskee Syyriaan ja Iranin joukkoihin, kun Pompeo lentää

JERUSALEM – Israelin joukot iskeivät Syyriaa alkukeskiviikkona, päivä sen jälkeen, kun he löysivät jalkaväkimiinat Israelin hallussa olevalta alueelta kahden maan välisen rajan varrella ja useless tunteja ennen ulkoministeri Mike Pompeon ja hänen Bahreinin kollegansa vierailua uuden, Yhdysvaltain välitetty normalisointisopimus.

Israelin mukaan viimeisimmät lakot kohdistuivat Syyriaan ja Iranin kohteisiin. Ne olivat osa pitkäkestoista kampanjaa, kun Israel yrittää estää sen, mitä se kuvailee Iranin yhteiseksi ponnistukseksi juurtua Golanin kukkuloiden Syyrian puolelle, strategiselle tasangolle, joka kulkee rajan yli ja tarjoaa näkymät Pohjois-Israelille.

Bahrainin ulkoministeri Abdul Latif bin Rashid al-Zayani laskeutui Israeliin pian sen jälkeen ensimmäiselle viralliselle vierailulle sen jälkeen, kun maat suostuivat normalisoimaan suhteet. Tämä sopimus seurasi samanlaista sopimusta Israelin ja Bahrainin Persianlahden naapurin välillä, Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Herra Pompeon odotettiin myös saapuvan myöhemmin keskiviikkona ja osallistuvan Israelin, Bahrainin ja Yhdysvaltojen virkamiesten kolmikantakokoukseen Jerusalemiin. Normalisointisopimukset solmittiin Trumpin hallinnon hiipuvina päivinä lopullisten ulkopoliittisten saavutusten saavuttamiseksi juuri ennen Yhdysvaltain 3. marraskuuta pidettyjä vaaleja.

Mutta demokraattisen haastajan, Joseph R.Biden Jr., voiton jälkeen herra Pompeo on aloittanut diplomatian viime hetken kierroksen.

Israelin ja Persianlahden valtioiden välinen liitto on suurelta osin perustunut niiden yhteiseen kiinnostukseen vastustaa Irania, heidän yhteistä arkeemejaan. Alueelliset voimat näyttävät nyt tunkeutuvan asemaansa huolissaan siitä, että Bidenin hallinto on pehmeämpi Iranille ja yrittää liittyä uudelleen kansainväliseen ydinsopimukseen Iranin kanssa josta presidentti Trump erosi kaksi vuotta sitten.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on jo kauan hylännyt sopimuksen, jonka oli tarkoitus hillitä Iranin ydintavoitteita, sanomalla, että se oli riittämätön ja vaarallinen.

Analyytikoiden mielestä pyrkimys ennaltaehkäistä, monimutkaistaa tai kaventaa herra Bidenin vaihtoehtoja, herra Trump pyrkii lisäämään Yhdysvaltain Iraniin kohdistuvia pakotteita viimeisten viikkojensa aikana ja vahvistamaan lupauksensa myydä edistyneitä aseita Teheranin alueellisille vihollisille. , mukaan lukien varkainhävittäjät F-35 Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin.

äskettäin tapahtunut salamurha Yhdysvaltain pyynnöstä työskentelevien israelilaisten agenttien tekemä Al Qaidan nro 2 Teheranin esikaupungissa tänä kesänä voi myös vaikeuttaa herra Bidenin liikkumista. Herra Trumpin sanotaan jopa saavan pidettiin lakona Iranin ydinlaitoksiin ennen lähtöään, mutta siitä puhuttiin, jotta vältetään laajemman tulipalon riski.

Trumpin hallinto on hyödyttänyt Israelia ja sen Persianlahden liittolaisia. Kumoamalla vuosikymmenien ajan kestäneen amerikkalaisen diplomatian, herra Trump tunnusti Israelin itsemääräämisoikeuden Israelin hallitsemassa osassa Golanin kukkuloita, jotka vangittiin Syyriasta vuoden 1967 sodassa.

Trumpin johdolla Yhdysvallat tunnusti myös Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, huolimatta palestiinalaisten väitteistä kaupungin itäosaan, ja se julisti, ettei se enää pidä Israelin siirtokuntia Länsirannalla välttämättä kansainvälisen oikeuden vastaisina ja kansainvälisen yksimielisyyden vastaisina.

On mahdollista, että herra Pompeo vierailee sekä Golanin kukkuloilla että Israelin siirtokunnassa miehitetyllä Länsirannalla ennen lähtöään Israelista perjantaina pilkkaamalla pitkäaikaista diplomaattikokousta, vaikka amerikkalaiset virkamiehet ovat toistaiseksi kieltäytyneet vahvistamasta hänen reittinsä yksityiskohtia.

Viimeisimmät tapahtumat Golanin rajan varrella korostivat, kuinka epävakaasta tilanteesta on tullut alue, jolla Israel on ollut viime vuosina useita kertoja suorassa yhteydessä Iranin joukkoihin, jotka ovat puuttuneet Syyrian sisällissotaan.

Henkilöstömiinat on istutettu joskus viime viikkoina paikallisten Syyrian operatiivisten yksiköiden toimesta Quds-joukkojen johdolla, Iranin islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon haarasta, joka vastaa ulkomaisista operaatioista, everstiluutnantti Jonathan Conricus, tiedottaja Israelin armeijalle.

Räjähdysaineet löytyivät hänen mukaansa tiistaina melkein samasta paikasta, jossa israelilaiset joukot väijyttivät neljää militanttia, kun he istuttivat pommeja elokuun alussa lähellä Israelin sotilaallista asemaa. Tuona edellisen kerran Israel suoritti ilmaiskuja Syyrian armeijaan kuuluville Etelä-Syyrian kohteille.

“Ilmeisesti viesti ei uponnut”, eversti Conricus sanoi keskiviikkona ja lisäsi: “Toivottavasti tällä kertaa iranilaiset ja syyrialaiset ymmärtävät tilanteen.”

Keskiviikkona ennen aamunkoittoa Israel iski noin kahdeksan kohdetta raja-alueelta Syyrian pääkaupungin Damaskoksen laitamille. Niihin sisältyi laitos, joka isännöi Iranin vanhempia valtuuskuntia Syyriassa, Quds-joukkojen käyttämää Syyrian armeijan tukikohdaa ja edistyneitä maa-ilma-ohjusparistoja, kun he ampuivat israelilaisia ​​lentokoneita Israelin armeijan mukaan.

Syyrian valtion ylläpitämä uutistoimisto SANA mainitsi nimeämättömän sotilaslähteen sanoen, että Israelin iskuissa oli kuollut kolme sotilasta ja neljäs haavoittunut ja että Syyrian ilmapuolustus on kaatanut joitain Israelin ohjuksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *