Trumpin sanotaan valmistautuvan vetämään joukkoja Afganistanista, Irakista ja Somaliasta

WASHINGTON – Presidentin Trumpin odotetaan käskevän Yhdysvaltain armeijan vetäytymään tuhansia joukkoja Afganistanista, Irakista ja Somaliasta tammikuuhun mennessä, kun hän jättää virkansa tammikuussa. Hän käyttää vallassaolonsa loppua vetääkseen merkittävästi amerikkalaiset joukot kaukaisista konflikteista maailman ympäri.

Maanantaina Pentagonissa kiertävän määräysluonnoksen mukaan Yhdysvaltojen joukkojen määrä Afganistanissa puolittuu nykyisestä 4500 armeijan lähettämisestä, virkamiesten mukaan.

Irakissa Pentagon leikkaa voimatasot hieman alle 3000 sotilasta että komentajat olivat aiemmin ilmoittaneet. Ja Somaliassa käytännössä kaikki yli 700 sotilasjoukosta, jotka suorittavat koulutus- ja terrorismin torjuntaoperaatioita, lähdettäisiin.

Yhdessä leikkaukset heijastavat herra Trumpin pitkäaikaista halua lopettaa pitkäaikaisten sotilaallisten sitoumusten kustannukset Afrikan ja Lähi-idän epäonnistuneissa ja hauraissa maissa islamististen kapinoiden vastaisessa toiminnassa. 11, 2001.

Mutta presidentin pyrkimykset ovat jo pitkään olleet vastarintaa, koska hänen omat kansallisen turvallisuuden virkamiehensä väittivät, että tällaisten levottomien maiden hylkäämisellä voi olla katastrofaalisia seurauksia – esimerkiksi silloin, kun Yhdysvallat vetäytyi Irakista vuoden 2011 lopussa, jättäen tyhjiön, joka edisti Islamin valtion nousua Irakissa ja Syyriassa.

Herra Trump on myös toistuvasti pyrkinyt vetäytymään Syyriasta, mutta siellä on edelleen useita satoja Yhdysvaltain joukkoja, osittain suojelemaan Amerikan tukemien Syyrian kurdiliittolaisten haluttomia öljykenttiä Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallituksen takavarikoimiselta. Nykyiset vetäytymisneuvottelut eivät vaikuta Syyrian keskusteluihin, virkamiehet sanoivat.

Suunniteltua Somalian vetäytymistä ei sanota koskevan Yhdysvaltain joukkoja, jotka sijaitsevat lähellä Keniassa ja Djiboutissa, missä Somaliassa ilmaiskuja suorittavat amerikkalaiset dronit perustuvat sisäisiin neuvotteluihin perehtyneiden virkamiesten mukaan. nimettömyys.

Näiden lentotukikohtien pitäminen merkitsisi armeijan kyvyn säilyttämistä kykenemällä käyttämään droneja hyökkäämään militantteihin Shababin, Qaidaan liittyvän terroristiryhmän kanssa – ainakin niiden, joiden katsotaan uhkaavan Yhdysvaltojen etuja. Pienempi joukko joukkoja, jotka jäisivät Irakiin ja Afganistaniin, riittäisivät myös ylläpitämään jonkin verran kykyä suorittaa terrorismin vastaisia ​​ratsioita ja lakkoja, virkamiehet sanoivat. Afganistanin ja Irakin joukkojen päätökset olivat CNN on aiemmin ilmoittanut.

Herra Trump sanoi a Twitter-viesti Viime kuussa hän halusi kaikki 4500 Yhdysvaltain joukkoa Afganistanissa kotiin joulukuuhun mennessä, mutta armeijan ja kansallisen turvallisuuden avustajat suosittelivat tällaista jyrkää vetäytymistä. Presidentti suostui lopulta pienempään nostoon, virkamiehet sanoivat.

Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert C. O’Brien sanoi viime kuussa, että Yhdysvallat aikoo vetää noin 2500 sotilasta Afganistanista ensi vuoden alkuun mennessä – nuhtelemalla välillisesti esikuntapäälliköiden puheenjohtajaa kenraali Mark A.Milleyä avoimesti kyseenalaistamalla aikajanan.

Vähän ennen herra Trumpia erotettu puolustusministeri Mark T. Esper viime viikolla ja asennettu Christopher C. Miller Pentagonin päällikkönä, Herra Esper oli lähettänyt Valkoiseen taloon luokiteltu muistion, jossa hän ilmaisi huolensa joukkojen vetämisen nopeuttamisesta Afganistanissa, korkean hallinnon virkamies sanoi.

Olosuhteet paikan päällä eivät olleet vielä oikein, herra Esperin sanotaan kirjoittaneen jatkuvaan väkivaltaan vedoten, vaaroista, joita nopea vetäytyminen voi aiheuttaa jäljelle jääneille joukkoille, vaikutuksesta liittoutumiin ja pelosta heikentää Talebanin ja Afganistanin välisiä rauhanneuvotteluja. hallitus. Muistio oli raportoi aiemmin The Washington Submit.

Kentuckyn republikaani ja enemmistön johtaja senaattori Mitch McConnell antoi maanantaina senaatin kerrokselta ohuesti peitetyn varoituksen herra Trumpille ehdottaen, että presidentti saattaisi vaarantaa Lähi-idän saavutustensa tuhlaamisen ja toistaa entisen presidentin Barack Obaman virheitä, edeltäjä, jota hän inhoaa.

“Yhdysvaltain joukkojen nopea vetäytyminen Afganistanista vahingoittaisi liittolaisiamme ja ilahduttaisi ihmisiä, jotka haluavat meille pahaa”, herra McConnell sanoi. Johtajalle, joka on uskollisesti seisonut herra Trumpin edessä useimmissa sisäpoliittisissa kysymyksissä, ero oli merkittävä.

“Amerikkalaisen ennenaikaisen irtautumisen seuraukset olisivat todennäköisesti vielä pahempia kuin presidentti Obaman vetäytyminen Irakista vuonna 2011, mikä edisti ISIS: n nousua ja uutta maailmanlaajuisen terrorismin kierrosta”, McConnell sanoi. “Se muistuttaisi Yhdysvaltojen nöyryyttävää lähtöä Saigonista vuonna 1975.”

Ulkomaalaisista konflikteista – ja erityisesti Afganistanista – poistuminen on ollut keskeinen osa herra Trumpin “America First” -asiakirjaa siitä lähtien, kun hän astui virkaan vuonna 2016. Tämä vetoomus on erityisesti herättänyt hänen populististen äänestäjien joukkoaan, joista monet ovat väsyneitä veteraaneja. heidän rooleistaan ​​pitkäaikaisissa sodissa. Presidentti pitää ennätystään tässä asiassa tärkeänä poliittiselle tulevaisuudelle, jota hän voi pyrkiä.

Herra Esperin varovaisuus joukkojen vähentämisessä oli yksi monista tekijöistä, jotka johtivat hänen ampumiseen. Hänen lähdönsä jälkeen ryhmä uusia virkamiehiä saapuimukaan lukien Douglas Macgregor, eläkkeellä oleva armeijan eversti ja voimakas kannattaja Yhdysvaltojen toiminnan lopettamiseksi Afganistanissa.

On epäselvää, vetäytyykö myös Afganistanissa jäljellä olevat Naton ja liittoutuneiden joukot – noin 7000 ihmistä, jotka kouluttavat pääasiassa valtion joukkoja. Mutta virkamiesten mukaan jotkut maan pohjoisessa ja lännessä todennäköisesti tekisivät niin, koska he luottavat amerikkalaiseen liikenteeseen ja joissain tapauksissa suojaan.

Se antaisi amerikkalaisten joukkojen neuvotella yhdeltä tärkeältä Yhdysvaltain ja Afganistanin komentokeskukselta auttaen Afganistanin armeijan marsalkkaa sen resursseissa ja suunnittelemaan puolustustaan. Suuri osa lopusta olisi noin viidessä pienemmässä alueellisessa kohdistusryhmässä – jotka koostuvat pienistä erityisoperaatioiden joukoista – jotka auttaisivat kapinallisten ryhmien kohdentamisessa.

Ehdotus noin 2000–250 sotilaan vetämisestä Afganistaniin tulee, kun maan joukkoja piiritetään etelässä ja pohjoisessa. Afganistanin turvallisuusjoukkojen moraali on heikko, ja epävarmuus on saanut paikalliset poliittiset johtajat päättämään sopimukset etenevän Talebanin kanssa.

Lokakuu oli siviilien kuolettavin kuukausi syyskuun 2019 jälkeen tiedot koonnut The New York Instances. Yli 200 siviiliä tapettiin.

Afganistanin ja Taleban-neuvottelijoiden väliset rauhanneuvottelut Qatarissa ovat keskeytyneet pääasiassa siksi, että Afganistanin hallitus ei halunnut käyttää Helmikuun sopimus keskustelujen ohjeasiakirjana.

Afganistanin asiantuntijat sanoivat, että nopeutettu, mutta osittainen vetäytyminen voi vaikeuttaa poliittisia valintoja presidentiksi valitulle Joseph R. Biden Jr: lle ja hänen tulevalle kansallisen turvallisuuden tiimilleen, mutta se oli parempi kuin täydellinen vetäytyminen.

“Nopea alentaminen 2500: een kaventaisi Bidenin järjestelmänvalvojan vaihtoehtoja ja heikentäisi rauhanneuvotteluja, mutta ei aiheuttaisi täydellistä mullistusta nollalle menemisestä niin nopeasti”, Laurel E. Miller, entinen ulkoministeriön ylimmän virkamiehen työskennellyt Afganistanin ja Pakistanin diplomatian parissa. sekä herra Trump että herra Obama, sanoi Twitterissä viime viikko.

Useimmat Yhdysvaltain joukot Somaliassa, sodan runtelemassa maassa Afrikan sarvella, ovat erityisoperaatioiden joukkoja, jotka ovat sijoitettu pieniin määriin tukikohtia eri puolilla maata. Heidän tehtäviinsä kuuluu Somalian armeijan ja terrorismin vastaisten joukkojen kouluttaminen ja neuvonta sekä omien Shabab-militanttiensa tappo-tai-sieppaushyökkäykset.

Trumpin pyrkimys lähteä Somaliasta ennen toimikautensa loppua tulee herkkä aika: Somalia valmistautuu ensi kuussa pidettäviin parlamenttivaaleihin ja helmikuun alkuun suunnitelluihin presidentinvaaleihin. Yhdysvaltain joukkojen poistaminen voi vaikeuttaa kykyä pitää vaalikokoukset ja äänestys turvassa Shababin pommikoneilta. Se tapahtuu myös poliittisen kuohunnan aikana naapurimaassa Etiopiassa, jonka armeija on myös taistellut Shababia vastaan.

Ajoitus “ei voi olla huonompi”, sanoi Brittany Brown, joka työskenteli Somalian politiikan parissa kansallisen turvallisuusneuvoston alaisuudessa Obaman ja Trumpin johdolla. Hän sanoi tukevansa Somalian vetäytymistä kaikesta.

“Tämä ei ole oikea aika tehdä sitä, koska nämä vaalit ovat todella tärkeitä – tällä on paljon merkitystä”, sanoi Brown, joka on nyt tappaviin konflikteihin keskittyvän voittoa tavoittelemattoman järjestön kansainvälisen kriisiryhmän esikuntapäällikkö. “Toivon, että tämä ei lähetä Somaliaa takaisin epäonnistuneiden valtioiden kaaokseen, koska se rohkaisi Al Shababia.”

Ei ole selvää, vetäytyvätkö Somalian alueelta myös muut Yhdysvaltain hallituksen osat – kuten CIA: n operatiiviset yksiköt, suurlähettiläs ja muut ulkoministeriön diplomaatit, jotka sijaitsevat Somalian pääkaupungin Mogadishun lentokentällä voimakkaasti linnoitetussa bunkkerissa. armeija.

Somaliaa on vuosia kohdannut sisällissota, kuivuus ja islamististen ääriliikkeiden väkivalta. Yhdysvallat puuttui maahan rauhanturvaajina George Bushin hallinnon lopussa, mutta hylkäsi sen kauan sen jälkeen, kun vuonna 1993 taisteltiin “Black Hawk Down” -taistelussa, jossa kuoli 18 amerikkalaista ja satoja miliisitaistelijoita.

Shabab, islamistinen terroristiryhmä, jonka nimi tarkoittaa “nuorta”, syntyi noin vuonna 2007 ja on väkivaltaisesti kilpaillut Somalian hallinnan kanssa satunnaisilla hyökkäyksillä sen rajojen ulkopuolella, mukaan lukien hyökkäys Westgate-ostoskeskus Nairobissa Keniassa vuonna 2013 surmattiin yli viisi tusinaa siviiliä ja kuoli hyökkäys yhdysvaltalaiselle lentotukikohdalle Manda Bayssa, Keniassa, tammikuussa.

Shababin johtajat sitoutuivat uskollisuuteen Al-Qaidaan vuonna 2012. Vuonna 2016, vähän ennen virasta poistumistaan, Obaman hallinto piti heitä osana kongressin hyväksymää sotaa 11. syyskuuta tehtyjen iskujen tekijöitä vastaan. Trumpin hallinnon alaisuudessa armeija jyrkästi lisääntyneet Shababin militantteihin kohdistuvat ilmaiskut.

Eric Schmitt, Charlie Savage ja Helene Cooper raportoivat Washingtonista ja Thomas Gibbons-Neff Afganistanista Kabulista. Jennifer Steinhauer ja Nicholas Fandos osallistuivat raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *