Trump etsi vaihtoehtoja Iranin hyökkäyksille lopettaakseen kasvavan ydinohjelmansa

WASHINGTON – Presidentti Trump kysyi torstaina ovaalitoimiston kokouksessa vanhemmilta neuvonantajilta, onko hänellä vaihtoehtoja ryhtyä toimiin Iranin tärkeintä ydinlaitosta vastaan ​​lähiviikkoina. Kokous tapahtui päivää sen jälkeen, kun kansainväliset tarkastajat ilmoittivat maan ydinmateriaalivaraston merkittävästä kasvusta, neljä Yhdysvaltain nykyistä ja entistä virkamiestä kertoivat maanantaina.

Joukko vanhempia neuvonantajia suostutteli presidentin etenemästä eteenpäin sotilaslakolla. Neuvonantajat – mukaan lukien varapresidentti Mike Pence; Valtiosihteeri Mike Pompeo; Puolustusministerin sijainen Christopher C. Miller; ja kenraali Mark A. Milley, yhteisten esikuntien päälliköiden puheenjohtaja – varoittivat, että lakko Iranin tiloja vastaan ​​voisi helposti levitä laajemmaksi konfliktiksi herra Trumpin puheenjohtajakauden viimeisinä viikkoina.

Kaikki ohjukset tai verkot johtavat lakot kohdennettaisiin melkein varmasti Natanziin, jossa Kansainvälinen atomienergiajärjestö ilmoitti keskiviikkona, että Iranin uraanivarasto on nyt 12 kertaa suurempi kuin Trump hylkäsi ydinsopimuksen Vuonna 2018 virasto totesi myös, että Iran ei ollut sallinut pääsyä toiselle epäillylle alueelle, jossa oli todisteita aikaisemmasta ydintoiminnasta.

Herra Trump kysyi kansallisilta turvallisuuden avustajilta, mitkä vaihtoehdot olivat käytettävissä ja miten reagoida, virkamiehet sanoivat.

Sen jälkeen kun herra Pompeo ja kenraali Milley kuvasivat sotilaallisen eskaloitumisen mahdollisia riskejä, virkamiehet lähtivät kokouksesta uskoen ohjushyökkäyksen Iranin sisällä olevan pois kokouksesta tuntevien hallintovirkailijoiden mukaan.

Herra Trump saattaa vielä etsiä tapoja lyödä iranilaisia ​​varoja ja liittolaisia, mukaan lukien Irakin miliisit, virkamiehet sanoivat. Pienempi ryhmä kansallisen turvallisuuden avustajia oli kokoontunut myöhään keskiviikkona keskustelemaan Iranista, päivää ennen tapaamista presidentin kanssa.

Valkoisen talon virkamiehet eivät vastanneet kommentointipyyntöihin.

Jaksossa korostettiin, kuinka herra Trump on edessään joukko globaaleja uhkia viimeisissä viikoissaan. Lakko Iranille ei välttämättä toimi hänen tukikohdallaan, mikä on suurelta osin vastoin syvempää amerikkalaista konfliktia Lähi-idässä, mutta se voi myrkyttää suhteet Teheraniin niin, että presidentiksi valitun Joseph R. Biden Jr. elvyttää vuoden 2015 Iranin ydinsopimus, kuten hän on luvannut tehdä.

Trumpin jälkeen erotti puolustusministeri Mark T. Esper ja muut Pentagonin ylimmät avustajat viime viikolla, puolustusministeriö ja muut kansallisen turvallisuuden virkamiehet ovat yksityisesti ilmaisseet huolensa siitä, että presidentti voisi aloittaa toimensa, joko avoimia tai salaisia, Iranin tai muiden vastustajien toimikautensa lopussa.

Viime päivien tapahtumat eivät ole ensimmäinen kerta, kun Iranin politiikka on ilmaantunut lähtevän hallinnon viimeisinä päivinä. Bushin hallinnon viimeisinä päivinä vuonna 2008 Israelin viranomaiset olivat huolissaan siitä, että uusi Obaman hallinto pyrkii estämään sitä iskemästä Iranin ydinlaitoksia, etsivät bunkkeriräjähtäviä pommeja, pommikoneita ja tiedustelupalveluja. Yhdysvaltojen apua Israelin johtamalle lakolle.

Varapresidentti Dick Cheney kirjoitti myöhemmin muistelmissaan kannattavansa ajatusta. Presidentti George W. Bush ei, mutta tulos oli paljon tiiviimpi yhteistyö Israelin kanssa a cyberstrike Natanzin laitosta vastaan, joka vei noin 1000 Iranin ydinsentrifugia.

Siitä lähtien Pentagon on tarkistanut lakkosuunnitelmansa useita kertoja. Siinä on nyt perinteisiä armeijan ja verkkoversioita, ja jotkut yhdistävät nämä kaksi. Joihinkin liittyy Israelin suora toiminta.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön raportti päätyi siihen, että Iranilla oli nyt yli 2442 kiloa tai yli 5385 kiloa vähän rikastettua uraania. Se riittää noin kahden ydinaseen tuottamiseen, tiede- ja kansainvälisen turvallisuuden instituutin raportin analyysin mukaan. Mutta se vaatii useita kuukausia jatkokäsittelyä uraanin rikastamiseksi pommilaatuisiksi materiaaleiksi, mikä tarkoittaa, että Iran olisi lähellä pommia vasta aikaisintaan myöhään keväällä – hyvin sen jälkeen, kun herra Trump olisi lähtenyt toimistosta.

Vaikka määrä on kyseessä, se on paljon pienempi kuin Iranin aikaisemmin hallussaan pitämä polttoaine Presidentti Barack Obama pääsi ydinsopimukseen Teheranin kanssa heinäkuussa 2015. Myöhään sinä vuonna Iran toimitti sopimuksen ehtojen mukaisesti noin 97 prosenttia polttoainevarastostaan ​​Venäjälle – noin 25 000 puntaa – jättäen sille vähemmän kuin mitä tarvitsisi yhden aseen rakentamiseen.

Iranilaiset pysyivät rajoissa silloinkin, kun Trump hylkäsi Yhdysvaltojen osallistumisen Iranin sopimukseen vuonna 2018 ja otti uudelleen käyttöön pakotteet. Iranilaiset alkoivat hitaasti nousta näiden rajojen ulkopuolelle viime vuonna julistaen, että jos herra Trump tuntee vapauden rikkoa sen ehtoja, he eivät jatka niiden noudattamista.

Mutta iranilaiset eivät ole tuskin kilpailleet tuottamaan uutta materiaalia: Heidän edistymisensä on ollut hidasta ja tasaista, ja he ovat kieltäytyneet pyrkivänsä rakentamaan asetta – vaikka Israelin maasta useita vuosia sitten varastamat todisteet osoittivat suunnitelman olevan ennen vuotta 2003.

Herra Trump on väittänyt vuoden 2016 kampanjan jälkeen, että Iran oli piilottanut joitain tekojaan ja huijata sitoumuksiaan; Tarkastajien viime viikolla laatima selvitys antoi hänelle ensimmäisen osittaisen näytön tämän kannan tukemiseksi. Raportissa kritisoitiin Irania siitä, että se ei vastannut useisiin kysymyksiin Teheranin varastosta, jossa tarkastajat löysivät uraanihiukkasia, mikä johti epäilyyn, että se oli aikoinaan ollut jonkinlainen ydinlaitos. Raportin mukaan Iranin vastaukset eivät olleet “teknisesti uskottavia”.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö on aiemmin valittanut, että tarkastajia on estetty tarkastamasta joitain epäiltyjä paikkoja.

Ei useless Yhdysvaltain armeija etsii vaihtoehtoja. Herra Pompeo, virkamiesten mukaan, seuraa tarkasti Irakin kentällä tapahtuvia tapahtumia mahdollisten vihjeiden varalta Iranin tai sen edustajajoukkojen hyökkäyksistä amerikkalaisia ​​diplomaatteja tai siellä olevia joukkoja vastaan.

Herra Pompeo laati jo suunnitelmat sulje Yhdysvaltain Bagdadin suurlähetystö mahdollisista uhista huolimatta, vaikka hän näytti viime päivinä halunne jättää päätöksen seuraavalle hallinnolle. Suurlähetystöä vastaan ​​suunnatut laasti- ja rakettihyökkäykset ovat vähentyneet viimeisten viikkojen aikana, ja maailman suurimman diplomaattisen lähetystön sulkemiseen liittyvä tehtävä saattaa kestää kuukausia.

Mutta virkamiesten mukaan se voi muuttua, jos amerikkalaisia ​​tapetaan ennen vihkimispäivää.

Virkamiehet ovat erityisen hermostuneita Yhdysvaltain lakko, joka tappoi kenraalimajuri Qassim Suleimanin, Iranin islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon Quds-eliittijoukkojen komentaja ja Iranin tukeman miliisin Irakin johtaja – kuolemat, joita Iranin johtajat vaativat säännöllisesti, ettei heillä ole vielä kostaa.

Herra Pompeo, joka on ollut Trumpin neuvonantajien joukossa voimakkain kannustaja Iranin harrastamisesta, vaikka hallinto voi edelleen, on viime aikoina tehnyt selväksi, että amerikkalaisen kuolema oli punainen viiva, joka saattoi aiheuttaa sotilaallisen vastauksen.

Se lisäisi myös jännitteitä Washingtonin ja Bagdadin välillä. Diplomaatit sanoivat, että irakilainen pääministeri Mustafa al-Kadhimi vastusti melkein varmasti sitä, että irakilaiset – jopa Iranin tukemat miliisit – tapetaan irakilaisilla Yhdysvaltain joukoilla, jotka jo kohtaavat vaatii lähtemään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *