10 ranskalaista elokuvaa Pariisissa kuljettamaan sinut sinne

Vaikka matkasuunnitelmat saattavat olla odotustilassa, voit teeskennellä olevasi jotain uutta yöksi. Koti ympäri maailmaa kutsuu sinut kanavoimaan uuden paikan hengen joka viikko ja antamaan suosituksia kulttuurin tutkimiseen kodin mukavasti.

“Amerikka on minun maani ja Pariisi on kotikaupunkini”, kirjoitti Gertrude Stein. Minä myös; tai hyvin, melkein. Viime vuosina olen kulkenut New Yorkin ja Ranskan pääkaupungin välillä, jossa nykyinen aviomieheni työskenteli, ja tuohon aikaan Pariisi tunsi olevansa kaupunki, jossa minulla oli historiaa, jonka kaduilla voisin navigoida lihasmuistin avulla. Nyt kun transatlanttinen matka on keskeytetty, lähin Pariisiin pääsen on ruudulla – mutta onneksi näkymä on upea.

Pariisi oli ensimmäisen elokuvanäytöksen paikka, vuonna 1895 (vaikka Lumière Brothers ampui nuo ensimmäiset kuvat Lyonissa). Se on edelleen Euroopan suurimman, vilkkaimman elokuvateollisuuden – Ranskan – koti vie lisää elokuvia kuin mikään muu maa, estä Yhdysvaltoja.

Täällä olen valinnut 10 elokuvaa, jotka kuljettavat minut takaisin Pariisiin, ääniteatterin alkuaikoista streaming-aikaan. Olen jättänyt pois monia englanninkielisiä Pariisin elokuvia, jotkut ammuttiin äänimaisemilla (“Amerikkalainen Pariisissa”, “Moulin Rouge!”) Ja toiset paikan päällä (“Hassu ilme,” “Keskiyö Pariisissa”). Sen sijaan olen valinnut ranskalaiset elokuvat, joihin luotan, kun haluan paeta Amerikasta Pariisiin … joka on nykyään melko usein.

Pariisi on tänään paljon enemmän kuin sen turisti, puiden reunustama ydin; se on Method-Euroopan monipuolisin kaupunki, jossa ranska sekoittuu arabian ja Wolofin kanssa, ja kuulet todennäköisemmin afro-ansan kuin Édith Piaf. Tämä Céline Sciamman varma ikääntyvä elokuva seuraa nuorta mustaa teini-ikäistä, kun hän kulkee rotuun, talouteen ja kulttuuriin liittyvien kuilujen varsinaisen Pariisin (tai tyttöjen slangissa “Paname”) ja sen esikaupunkien asuinalueiden välillä. ohjaaja elokuvat harvinainen tyyli ja myötätuntoa. Aubervilliers, Bondy, Mantes-la-Jolie, Aulnay-sous-Bois: nämä Suur-Pariisin solmukohdat, laulajia ja stylistit ja maailman suurimmat jalkapalloilijat, ansaitsevat myös valokeilan.

Amazon, YouTube, Google Play, iTunes


Intiimisin ja pariisilaisin elokuva Claire DenisTodennäköisesti Ranskan suurin elävä johtaja seuraa leskeksi jäänyttä isää, joka on veturinkuljettaja, ja hänen ainoaa tyttärensä, opiskelijaa, kun he epäröivät eroavat toisistaan ​​ja uudessa elämässä. Näyttelijät (mukaan lukien Mati Diop, josta on sittemmin tullut arvostettu ohjaaja), on melkein kokonaan afrikkalaista tai karibialaista alkuperää, mutta tämä on harvinainen elokuva, joka ottaa Pariisin monimuotoisuuden itsestään ja sen muotokuvia pariisilaisista pääkaupungin pohjoispuolella työskentelevälle keskiluokalle. on täyteyttä ja hyväntahtoisuutta, jotka ovat edelleen liian harvinaisia ​​ranskalaisessa elokuvassa. Aivan yhtä kauniita kuin perhe-elämän kohtaukset ovat neiti Denisin usein toistuvat otokset RER: stä, Pariisin esikaupunkiliikenteen rautatie, joka näyttää siltana maailmojen välillä.

Amazon


Lähes kokonaisuus tästä harmaasävyisestä musikaalista – ohjaaja Christophe Honoré ja hänen kanssaan tusina sävelet laulaja-lauluntekijän Alex Beaupainin kirjoittama – tapahtuu gentrifying, mutta silti röyhkeä 10. kaupunginosa, jossa laitoin takaisin muutaman liikaa juomia 20-vuotiaana. Kun sen nuoret rakastajat laulavat Pariisin vähiten fotogeenisillä kaduilla, Ikean sohvillaan tai valaistuissa toimistoissaan, pääkaupungista tulee jotain vieläkin houkuttelevampaa kuin ulkomaisten fantasioiden valon kaupunki. Tämä on katsottava elokuva, jos kaipaat jokapäiväistä elämää nykyaikaisessa Pariisissa, jossa jopa pilviset päivät ansaitsevat kappaleen.

Hulu, Amazon


Pariisissa oli erittäin hyvät 80-luvut: ajattele Louvren pyramidia, ajattele Concordea, ajattele Christian Lacroix. Éric Rohmerin tarina itsenäisestä nuoresta naisesta, joka haluaa ripustaa sekä poikaystävänsä että huoneistonsa, tarjoaa pariisilaisten nuorten tyylikkäimmän leikkauksen – suuret tukkaiset mallit, jotka tanssivat toisen imperiumin juhlasaleissa, ja rakastajat filosofoivat kahvila- ja toistensa sängyissä. Tappajan 80-luvun pisteet ovat elektropop-duo Elli et Jacno, mutta mikä tekee sen kauneudesta niin katkeran makean, on sen ylevä tähti Pascale Ogier, joka kuoli pian elokuvan valmistumisen jälkeen, 25-vuotias.

Amazon, YouTube, iTunes


Se on useless kahdeksan minuuttia pitkä, sillä ei ole vuoropuhelua, mutta tämä on villin koskaan Pariisissa tehty elokuva; on ihme, ettei kukaan kuollut. Varhain eräänä aamuna ohjaaja Claude Lelouch nousi Mercedes-autoonsa, kiinnitti kameran puskuriin, ja useless lattialla se: alas leveällä Avenue Fochilla (missä hän kellotaa 125 mailia tunnissa), Louvren kautta, Opéran ohi, punaisissa valoissa ja sokeain kulmissa ja jopa jalkakäytäville Sacré-Coeurin korkeuksiin. Joka kerta kun katselen sitä, päädyin peittämään silmäni ja nauramaan sitten kaiken hulluuteen: cinéma vérité huippunopeudella.

YouTube


Kello on klo 17 21. kesäkuuta, vuoden pisin päivä, ja poplaulaja Cléo on mennyt ennustajan luo selvittämään: kuoleeko hän? Ja loput Agnès Vardan vertaansa vailla olevasta elämän osasta seuraamme häntä reaaliajassa – yksi minuutti näytöllä vastaa yhtä minuuttia kertomuksessa – pääkaupungin vasemmalla rannalla. Hän kävelee Montparnassen kahviloiden ohi, pitkin Haussmannian-bulevardeja alas Parc Montsouris -puistoon, jossa hän tapaa sotilaan, joka on vapaalla edestä Algeriassa: toinen nuori pariisilainen ei tiedä, elääkö hän vielä vuoden. Kuten Cléo laittaa taikauskonsa syrjään, Vardan Pariisin kadut toimivat kiihdyttäjänä naisen itseluottamukseen.

HBO Max, kriteerikanava


Jean-Luc Godardin ensimmäinen ominaisuus on niin vietetty sen innovatiivisista hyppyistä ja unohdetuista urakertomuksista: tämä on, kädet alas, suurin elokuva, joka on koskaan tehty Pariisin amerikkalaisesta. Kun vaihto-opiskelija haukkasi New York Herald Tribunea Champs-Élysées-kadulla, Jean Seberg sijoittaa elokuvan tuuliseen ulkomaalaisen glamouriin, teeskentelemällä ranskalaista epätodennäköisyyttä, mutta riippuen amerikkalaisesta ihmeestä. Ja jos hänen kielitaitonsa on epäselvä – ranskalainen aviomieheni jäljittelee Sebergin franglaisia, kun hän haluaa pilkata aksenttini – hän ilmentää unelmaa tulla uudeksi Pariisissa, vaikka kuuluisit väärään kaveriin.

HBO Max, Criterion Channel, YouTube, iTunes


Kaikista Pariisin gangsterielokuvista – ja elokuvani päivinä sängyssä sairaiden päivien ajan – kiertää Montmartren rinteessä sijaitsevien komean kapeiden katujen ja etelässä siemenelliset yökerhot ja Pigallen uhkapelejä. Bob, tittelin tyylikäs, valkoihainen “korkea rulla”, on eläkkeellä oleva pankkirööjä viimeisen suuren pistemäärän jälkeen, mutta Pariisin vanha maanalainen ja sen vanhat uskollisuuskoodit ovat hiipumassa. Näyttelijät ovat kiistattomasti B-listalla, ja tyylilajikokemukset tarttuvat rooliinsa kuten lonkerot: maailman väsynyt mutta viisas kahvilan omistaja, kullanvärinen huora. Mutta katsokaa, kun Melvillen käsikamera seuraa Bobia hänen kaivoksissaan ja fedorassaan tai seuraa roska-autoa Place Pigallen ympäri kuin pallo rulettipyörässä. Pariisi näyttää jättipotilta.

Amazon, YouTube, iTunes


Olemme Pariisin työväenluokan koillispuolella tässä kauniin eeppisen tuskallisessa draamassa, jonka on ohjannut Jacques Becker ja pääosassa Simone Signoret, joka on kahden rakastajan väliin jäänyt kultainen tukkainen prostituoitu. Se perustuu todelliseen tarinaan kurtisaanista ja hänen innoittamistaan ​​jengimurhista – mutta herra Becker maalaa kohtauksen kuin unelma 1800-luvun pääkaupungista, mukulakivikatuista, savustetuista bistroista ja hevosvetoisista paddyvaunuista.

Kriteerikanava


Jean Renoirin varhainen satiiri tähdittää Michel Simonia upeasti parrakas kulkuri, joka yhtenä kauniina aamuna kävelee Pont des Artsin puolivälissä ja hyppää Seineen. Ystävällisen kirjakaupan pelastama Boudu muutti asuntoonsa ja kääntää perheensä elämän nopeasti ylösalaisin. Elokuvan keskiluokan arvojen vääristyminen ei ole menettänyt puremansa, mutta sen ulkokuvat Latinalaiskorttelista, yliopiston kaupunginosasta, jota turistialueiden kahvilat eivät vielä ole ylittäneet, on tullut kirkas aikakapseli.

Kriteerikanava, Kanopy


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *