Bruno Barbey, sodan ja rauhan Magnum-valokuvaaja, kuoli 79-vuotiaana

Bruno Barbey, Magnum Images -toimiston ranskalainen valokuvaaja, joka tuotti voimakasta, empaattista työtä sekä sota-alueilla että rauhan aikana, kuoli 9. marraskuuta Orbais-l’Abbayessa Koillis-Ranskassa. Hän oli 79-vuotias.

Hänen vaimonsa Caroline Thiénot-Barbey sanoi syyn olevan keuhkoembolia.

Jean Gaumy, Magnumin kollega kuvaili herra Barbeyä sähköpostissa “pelottavaksi visuaaliseksi arkkitehdiksi”, jonka kuvat kertoivat “maailman muutoksista ja liikkeistä”.

Toukokuussa 1968 kun Pariisin opiskelijat sytyttivät poliittisen liikkeen yliopistoja ja hallitusta vastaan ​​järjestetyillä joukkomielenosoituksilla, herra Barbey kuvasi pysyviä kuvia raivosta kaduilla: opiskelijat heittivät ammuksia poliisiin; mielenosoittajat, jotka välittävät mukulakiviä toisilleen barrikadeja rakentamaan; aseistetut poliisit, jotka myrskevät pakenevia opiskelijoita mielenosoittajat yöllä kantamassa Molotov-cocktaileja kadulla jo palavat.

”Yhdessä vaiheessa menin mukaan Marc Riboud ja Henri Cartier-Bresson ostaa kypärät suojaamaan päämme kaikilta heitettäviltä kiviltä ” Herra Barbey kertoi The Guardianille vuonna 2014 viitaten kahteen muuhun Magnum-valokuvaajaan; Herra Cartier-Bresson oli Magnumin perustaja. “Tajusimme nopeasti, että he tekivät mahdottomaksi käyttää Leicaa oikein, joten heitimme ne pois.”

Kolme vuotta myöhemmin herra Barbey oli Pohjois-Irlannissa ja kuvasi lahkolaiskonfliktiään. Londonderryn kadulta hän löysi useita nuoria miehiä, jotka reunustivat rakennuksen yhtä seinää pitkin ja käyttivät ns.

Belfastissa hän törmäsi aseistettuun brittisotilaan, joka nojasi palaneen auton jäännöksiä vastaan ​​ja puhui kolmen pojan kanssa.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin, vuonna 1991, hän kertoi liittoutuneiden toiminnasta hyökkäävien Irakin joukkojen työntämiseksi naapurimaasta Kuwaitista. Yhdessä valokuvassa kuvattiin puoli tusinaa uupunutta ja helpottunutta merijalkaväen ajaa pois palava Burganin öljykenttä. Seuralainen ammuttiin näytti neljä kamelia – osoittavat paljon vähemmän kiireellisyyttä kuin merijalkaväki – vastustaa samaa saalista.

Valokuvaus “on ainoa kieli, joka voidaan ymmärtää kaikkialla maailmassa”, herra Barbey sanoi kerran.

Bruno Barbey syntyi 13. helmikuuta 1941 Berrechidissä Marokossa, Casablancan eteläpuolella, ja varttui eri puolilla maata: Rabatissa, Saléssa, Marrakeshissa ja Tangerissa. Hänen isänsä, Marc, oli diplomaatti; hänen äitinsä oli Marie Clement-Grandcourt. Nuoresta iästä lähtien hän tiesi haluavansa matkustaa ympäri maailmaa Antoine de Saint-Exupéry, ranskalainen kirjailija ja lentäjä.

Brunon vanhemmat lähettivät hänet Pariisiin lukiolle, jossa hän oli ”typerys ja epäonnistunut vasenkätinen”, hän kirjoitti takautuvaan valokuvakirjaansa, “Passages” (2015). Hän ja hänen ystävänsä ohittivat kurssit katsomaan elokuvia Italialaiset neorealistiset elokuvantekijät Kuten Roberto Rossellini ja Vittorio De Sica.

Herra Barbey tuli Ecole Des Arts et Métiersiin Veveyssä, Sveitsissä, vuonna 1959 opiskelemaan valokuvaa ja graafista taidetta, mutta lähti vuoden kuluttua, koska hänen kurssit olivat keskittyneet mainontaan ja teolliseen valokuvaukseen. Hän kaipasi vapautta harjoittaa yhtä aihetta pitkään sveitsiläisenä dokumenttivalokuvaajana Robert Frank teki uraauurtavassa kirjassaan “Amerikkalaiset,”, Joka julkaistiin Ranskassa vuonna 1958.

Frankin esimerkkiä noudattaen Barbey ajoi Italian läpi käytetyllä Volkswagenilla 1960-luvun alussa ja kuvasi ihmisiä mustavalkoisina neorealistiseen tyyliin.

“Tavoitteeni” oli vangita paikan henki. “

Hän tarttui kymmeniin hetkiin kansakunnan elämässä: perhe skootterilla, jokainen ihminen säästää raskaana olevaa äitiä; ryhmä tyttöjä, joiden iloinen ilme eroaa hämärästä kerjäläisestä, joka ojensi kätensä heidän takanaan; pienet pojat leikkivät realistisen näköisillä aseilla; ja joukko muita hahmoja, kuten prostituoituja, pappeja, vanhoja miehiä ja mafiosia.

Valokuvat – jotka myöhemmin julkaistaan ​​nimellä ”italialaiset” vuonna 2002 – herättivät hänet Magnumin tietoon, jossa hän työskenteli yli 50 vuotta. Pariisin mielenosoitusten lisäksi hän käsitteli Lähi-idän, Nigerian, Vietnamin ja Kambodžan konflikteja ja kuvasi elämää Kiinassa, Brasiliassa, Intiassa, Japanissa ja Espanjassa.

Hän vietti suuren osan vuodesta 1981 Puolassa Solidaarisuus-ammattiliiton noustessa vangiksi puolalaiset kuohunnan ja kärsimyksen aikana. Hän keräsi kuvat sisään “Puolan muotokuva” (1982).

“Hän toi hellästi huomiota ihmiskokemukseen – paljon ystävällisesti”, Gilles Peress, toinen Magnumin valokuvaaja, sanoi puhelinhaastattelussa.

Barbey, jonka valokuvia on ollut laajasti esillä, sai Ranskan kansallisen ansioluettelon ja hänet valittiin vuonna 2016 Ranskan kuvataideakatemian Institut de France jäseneksi. Hän toimi Magnumin johtajana kahtena eri ajankohtana.

Vaimonsa lisäksi hänestä on jäänyt tytär, Aurélie Barbey; poika Igor; kaksi sisarta, Loïse Barbey-Caussé ja Adelaïde Barbey-Guissinger; kaksi veljeä, Dominique ja Man; ja neljä lastenlasta.

Vaikka Barbey lähti Marokosta 12-vuotiaana, hän palasi sinne, houkuttelee sen rikkaat värit, valo ja arkkitehtuuri. Monet hänen valokuvistaan ​​olivat hiljaisia ​​hetkiä: morsian osoittaa kätensä koristeltu hennakuvalla; kullanvärinen sisustus, jossa kaukainen kuva mustavalkoisella raidallisella viitta sulautuu lattian muotoiluun; punainen piilottaa kuivuu auringossa; ja musta henkilö kävelee vaaleanpunaisilla seinillä kiinnitetyllä kaistalla.

“Siellä on erittäin vaikea kuvata”, herra Barbey mainittiin sanoneen Magnumin verkkosivuilla“Koska islamissa valokuvan on tarkoitus tuoda paha silmä”.

Hän lisäsi: “Sinun on oltava ketterä kuin kettu, hyvin järjestetty ja kunnioitettava joitain tapoja. Valokuvaajan on opittava sulautumaan seiniin. Valokuvat on joko otettava nopeasti, kaikki niihin liittyvät riskit, tai vasta pitkien äärettömän kärsivällisyyden jälkeen. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *