Erdoganin vierailu Pohjois-Kyproksella kiistää vuosikymmenien ajan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vieraili sunnuntaina kiistanalaisella alueella Pohjois-Kyproksella, joka on Turkin joukkojen miehittämä, vihastamalla Kyproksen ja Kreikan johtajia ja tukahduttaen vuosikymmeniä kestäneen konfliktin.

Erdogan sanoi tukevansa kahden valtion ratkaisua Kyproksen kiistaan, joka on tosiasiallisesti jaettu vuodesta 1974 lähtien, sen kreikkalaisista ja turkkilaisista yhteisöistä – ja sen iso alkukirjain, Nikosia – erotettu puskurivyöhykkeellä, joka tunnetaan nimellä Vihreä linja. Turkin presidentti sanoi, että saarella on “kaksi erilaista kansaa”, joilla on “kaksi erilaista demokraattista järjestystä”.

Se oli kiistanalainen käänne kiistassa se on turhauttanut rauhanpyrkimysten sukupolvia.

Kansainvälisesti tunnustettu Kyproksen tasavalta hallitsee noin kaksi kolmasosaa saaresta. Turkki hyökkäsi saaren pohjoisosaan vuonna 1974 ja tunnustaa alueen Pohjois-Kyproksen turkkilaiseksi tasavallaksi. Mutta mikään muu kansa ei tunnusta aluetta Turkin omaksi.

Vierailu tapahtuu, kun Turkki on yhä enemmän löytänyt Kreikan ja muiden Välimeren itäisten maiden kanssa rikkaita maakaasuvarastoja alueella – kiista, josta militarisoituu yhä enemmän.

Erdoganin vierailu tapahtui 37. vuosipäivänä siitä, mitä Turkki on kutsunut alueen “itsenäisyydeksi”. Matka – jossa hän tapasi Turkissa kannattavan Ersin Tatarin, joka voitti viime kuussa Pohjois-Kyproksen presidentinvaalit – herätti kritiikkiä, koska siihen sisältyi vierailu Famagustaan, kerran vilkkaaseen turistikaupunkiin, joka hylättiin turkkilaisten joukkojen hyökkäyksen jälkeen. .

Vierailu tapahtui kuukauden kuluttua siitä, kun Turkin hallitus ilmoitti avaavansa osittain Famagustassa sijaitsevan Varoshan ranta-alueen uudelleen. Alue on lähellä vihreää linjaa jakamalla kreikkalaiset ja turkkilaiset yhteisöt. Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvosto vaati päätöksen kumoamistaja sanoi olevansa huolestunut alueen uudelleen avaamisesta, mikä lisää jännitteitä.

Sekä Kypros että Kreikka tuomitsivat lujasti vierailun. Kyproksen hallitus totesi, että Erdoganin päätös matkasta “laittoman hallinnon julistamisen” pimeänä vuosipäivänä “osoitti Turkin kunnioitusta kansainvälisen oikeuden ja eurooppalaisten arvojen suhteen. Vierailun mukaan “torpedoidaan” Yhdistyneiden Kansakuntien pyrkimyksiä neuvotella ratkaisu kiistaan.

Vierailun edessä Kreikan ulkoministeriö kutsui siirtoa “Ennennäkemätön provokaatio”, joka rikkoi turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

Herra Erdogan ei peruuttanut sunnuntain puheenvuorossaan. “Mikään yhtälö itäisen Välimeren alueella, johon Turkki ja Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta eivät sisälly oikeudenmukaisesti, ei voi tuottaa rauhaa ja vakautta”, hän sanoi.

Kyproksella asuu Yhdistyneiden Kansakuntien historian pisin palveleva rauhanturvaoperaatio. Yritys elvyttää rauhanneuvottelut epäonnistui viime vuonna. Neuvottelut hajosi viimeksi vuonna 2017 erimielisyyksien jälkeen alueelle jääneiden yli 35 000 turkkilaisen joukon kohtalosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *