Länsi-Sahara lopettaa aselepon Marokon kanssa

CAIRO – Länsi-Saharassa itsenäisyyttä kannattavan ryhmän johtaja julisti sodan lauantaina Marokkoon, murskaamalla kolmen vuosikymmenen pituisen tulitauon ja uhkaamalla täysimittaisen sotilaallisen konfliktin Luoteis-Afrikan kiistanalaisella autiomaalla.

Ilmoitus tuli päivä Marokon jälkeen aloitti sotilasoperaation Yhdistyneiden Kansakuntien partioimalla puskurivyöhykkeellä syytettyään itsenäisyyttä puolustavaa ryhmää Polisario Frontia pääsyn estämisestä naapurimaiden Mauritaniaan.

Vihollisuuksien puhkeaminen Länsi-Saharassa lisää epävakautta, joka kiertää joissakin Afrikan suurimmissa maissa, ja pitkittynyt sota Libyassa, pitkään kiehuva kapina Malissa ja sisällissodan uhka Etiopiassa.

Perjantaina Marokko ilmoitti asettaneensa “turvakordonin” tärkeälle tielle, joka yhdistää maan Mauritaniaan, jota Polisario pitää laittomana, koska itsenäisyysryhmän mukaan se on rakennettu rikkomalla Yhdistyneiden Kansakuntien vuonna 1991 välittämää aselepoa.

Molemmat osapuolet sanoivat myöhään perjantaina vaihtaneensa tulta, mutta eivät vahvistaneet kuolemia tai loukkaantumisia. He eivät myöskään määrittäneet, kuinka monta taistelijaa kummallakin puolella oli mukana.

Polisario-rintama syytti Marokkoa ammuskelusta rauhanomaisiin mielenosoittajiin, joiden riippumattomuusryhmä sanoi osoittaneen mielenosoituksia Länsi-Saharassa asuvien ihmisten – Sahrawin, ihmisten – resurssien ryöstämiseksi – kaikki YK: n rauhanturvaoperaation valvonnassa. kiistanalainen alue.

Polisario-rintaman pääsihteeri Brahim Ghali, antoi asetuksen ilmoitetaan “aseellisen taistelun jatkamisesta kansamme laillisten oikeuksien puolustamiseksi”.

Marokon viranomaiset eivät saaneet välitöntä vastausta ilmoitukseen.

Konfliktin vuosikymmenien ajan määrittävä päätös lopettaa sitoumus tulitaukoon uhkaa nyt jäädä tyhjäksi Marokon valtakunnan ja vapautusliikkeen välinen jo kauan vallannut jännite.

Marokko miehitti Länsi-Saharan, harvaan asutun alueen, vuonna 1975, kun Espanjan siirtomaa viranomaiset vetäytyivät. Vuonna 1973 muodostettu sosialistinen sissiliike Polisario kävi sotaa itsenäisyyden puolesta ja perusti itsensä julistaman Sahrawin arabidemokraattisen tasavallan, joka sai tunnustusta Afrikan unionin mukaan lukien.

Yhdistyneet Kansakunnat auttoivat välittämään aselepoa vuonna 1991, tietäen, että järjestetään kansanäänestys sen päättämiseksi, valitsisiko Länsi-Saharan kansa itsenäisyyden vai integraation Marokkoon. Kyseistä kansanäänestystä ei ole vielä pidetty, lähinnä siksi, että osapuolet eivät voi sopia siitä, kuka muodostaa alueen alkuperäiskansat, ja heidän pitäisi siksi sallia osallistua äänestykseen.

Konflikti on jättänyt Marokon hallitsemaan noin 80 prosenttia riidanalaisesta alueesta, jolloin tuhannet sahrawilaiset asuvat pitkittyneessä siirtymätilanteessa lähellä Algerian Tindoufin kaupunkia.

Vuosien ajan osapuolten väliset neuvottelut ovat olleet ahdistuneita, ja jotkut tarkkailijat ovat huolestuneet siitä terroristiryhmät saattavat saada jalansijaa valtavassa autiomaassa ja heikentävät edelleen alueen vakautta. Neuvottelut ovat periaatteessa pysähtyneet vuodesta 2019 YK: n entisen erityislähettilään jälkeen erosi terveydellisistä syistä.

Viime päivien lisääntyvät jännitteet ovat herättäneet Yhdistyneiden Kansakuntien, Afrikan unionin ja Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kansojen huolta. YK: n pääsihteeri António Guterres sanoi a lausunto perjantaina, että hän oli ”päättänyt tehdä kaiken mahdollisen estääkseen kaikki esteet poliittisen prosessin jatkumiselle”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *