Varkaat tarttuvat natsien muistoesineisiin museohyllyissä, hämmentävässä poliisissa

Oli kello 2 tiistaina, kun raid alkoi silminnäkijöiden sotamuseo Beekin kaupungissa, Alankomaissa.

Ensinnäkin ryhmä varkaita kiusoitteli museon etuporttia. “Voit nähdä sen kameroistamme”, museon johtaja Wim Seelen sanoi puhelinhaastattelussa.

Mutta sitten he katosivat.

Tunnin kuluttua murtovarkaat palasivat useilla farmariautoilla. Heist-elokuvaa muistuttavassa näkymässä he levittivät renkaita museon ohi kulkevan valtatien yli luodakseen tien ja pysäköivät väärennetyn poliisiauton viereensä, joten se näytti viralliselta.

Seuraavien viiden minuutin aikana ryhmä – yhteensä ehkä 12 ihmistä, herra Seelen sanoi – pudotti museon etuoven, rikkoi näyttelykaapit ja otti mitä he olivat tuoneet: yhdeksän mallinukkaa yllään harvinaisia ​​natsipuvut. Asuihin sisältyi yksi Hitlerin henkilökohtaisen kokin ja toinen SS: n korkean jäsenen käyttämä

Varkaat ottivat muita esineitä toisen maailmansodan muistoesineistä, herra Seelen kertoi, että vedon arvo oli yhteensä noin 1,5 miljoonaa dollaria.

“Se tehtiin sotilaallisella tarkkuudella”, hän lisäsi. Museon hälytykset kytkeytyivät, mutta tieliikenteen ylläpitämä poliisi saapui liian myöhään saadakseen ketään kiinni.

“Tietenkin olen kauhuissani, että se tapahtuu uudelleen”, herra Seelen sanoi.

4. elokuuta Beekissä tehty hyökkäys oli useless dramaattisin joukossa viimeaikaisia ​​ryöstöjä toisen maailmansodan museoista Euroopassa, ja murtovarkaudet levittävät paniikkia vastaavien laitosten keskuudessa.

Maaliskuusta lähtien neljään museoon Alankomaissa ja Tanskassa on murskattu, ja muistoesineitä, mukaan lukien natsipuvut, on varastettu. Viimeisin hyökkäys tapahtui 3. marraskuuta, kun rosvot murtautuivat ikkunasta Saksan Pohjois-Schleswigin museo, Etelä-Tanskassa, ja pukeutui kolmeen mallinukkeeseen natsiasuissa.

Kaikkien neljän murtautuneen laitoksen järjestelmänvalvojat sanoivat puhelinhaastatteluissa uskovansa, että varkaat toimivat keräilijöiden määräyksellä, jotka haluavat saada käsiinsä harvinaisia ​​natsien muistoesineitä. Mutta he eivät olleet varmoja siitä, tekivätkö ryöstöt sama ryhmä vai olivatko ne useless osa huolestuttavaa suuntausta.

Hollannin ja Tanskan poliisin virkamiehet sanoivat puhelinhaastatteluissa, ettei heillä ollut epäiltyjä ryöstöistä, mutta he etsivät malleja.

Richard Bronswijk Hollannin poliisin taiderikollisuudesta sanoi, että hänen tiimillään oli kaksi teoriaa: että varakkaat keräilijät Venäjällä tai Itä-Euroopassa olivat tilanneet ryöstöjä tai että ne toteutettiin äärioikeiston kannattajilla. Toinen teoria oli vähemmän todennäköinen, hän lisäsi, “koska niillä ei ole paljon rahaa, ja he haluavat ostaa kopioita.”

Silminnäkijöiden sotamuseossa tapahtunut hyökkäys oli uskomattoman ammattimaista, hän sanoi. “He olivat todella kuin” Ocean’s Twelve “, hän lisäsi viitaten Hollywoodin heist-elokuvaan.

Alankomaissa ja Tanskassa, jotka molemmat olivat natsi-Saksan miehitettyjä toisen maailmansodan aikana, on lukuisia pieniä, yksityisiä ja valtion rahoittamia museoita, jotka ovat omistautuneet kyseisen konfliktin historiaan. Monilla lasilasit ovat täynnä muistoesineitä, kuten aseita, ja dioraamat, jotka kuvaavat sodan kohtauksia, alkuperäisissä univormuissa. Pelkästään Alankomaissa on noin 100, herra Seelen arvioi.

Monet hollantilaiset museot ovat ottaneet harvinaisia ​​esineitä pois näytöltä tai parantaneet turvajärjestelmiään vastauksena viimeaikaisiin ryöstöihin. Arnhemin sotamuseo on asentanut panssarintorjuntaesteitä sisäänkäynnilleen, “joten ihmiset eivät voi tulla isolla kuorma-autolla”, sanoi yksi sen omistajista Marina Moens.

Myös Tanskassa huoli kasvaa. “Olen varma, että jokainen museo noudattaa varotoimia”, museon johtaja Henrik Skov Kristensen Froslevin leirimuseo, sanoi puhelinhaastattelussa. “Mutta jos joku on päättänyt tehdä jotain tällaista, hän tekee.”

Herra Kristensenin museo, joka sijaitsi entisessä vankileirissä Tanskassa, ryöstettiin maaliskuussa. Murtovarkaat ottivat myös SS-univormut. Koska Tanskan poliisi ei löytänyt johtoja, hän lopetti tutkinnan huhtikuussa, hän sanoi.

Giel van Wassenhove, belgialainen armeijan jälleenmyyjä, sanoi puhelinhaastattelussa, että natsituotteiden arvo oli noussut jo vuosia. “Varastetut tavarat ovat kaikki erittäin toivottavia, ja hinnat ovat hulluja”, hän sanoi. “Kaikki tietävät, onko siinä natsien tunnus, sen hinta on korkea.”

SS-univormu voisi olla 3500-35 000 dollaria, hän sanoi.

Kahdessa hollantilaisessa ryöstössä varkaat varastivat erityisen kiväärin ”FG 42”, jota natsien laskuvarjohyppääjät käyttivät, herra van Wassenhove kertoi. Vuosikymmen sitten hän sanoi, että aseen arvo oli noin 60 000 dollaria; tänään sen arvo on yli 175 000 dollaria.

Mutta herra van Wassenhove toisti ehdotukset siitä, että äärioikeiston keräilijöiden puomi johti hintojen nousuun. Useimmat ostajat olivat sijoittajia, jotka tavoittelivat useless voittoa, hän sanoi.

Monet museot eivät ehkä ymmärrä kokoelmissaan olevien esineiden arvoa, Mr. van Wassenhove lisäsi.

Ne, jotka eivät, ota riskejä: Ms Moens Arnhemin sotamuseosta sanoi, että panssarintorjuntaesteiden lisäksi museo oli ottanut kaikki natsi-univormut pois näytöltä. Lokakuussa Sotamuseo Overloon palautti kaksi harvinaista kirjaa, jotka se oli lainannut Amsterdamin instituutilta, mukaan lukien ”Kuolleiden kirja”, jossa luetellaan 1500 holokaustin uhria Auschwitzissa. Museon tiedottaja Janneke Kennis sanoi, että museo pelkäsi, että varkaat voivat kohdistaa kirjat.

Herra Seelen sanoi, että silminnäkijämuseossa tapahtunut hyökkäys oli ollut niin tuhoisa, että hän harkitsi sulkemista viikkoja sen jälkeen. Hän sanoi tietävänsä, ettei koskaan näe enää esineitä.

Mutta toisen maailmansodan museot eivät ole useless muistoesineiden koteja, hän sanoi: niillä on tärkeä koulutustehtävä.

“Toinen maailmansota oli niin paljon kärsimyksiä, että meidän on kerrottava siitä tarina varmistaaksemme, ettei sitä koskaan enää tapahdu”, hän sanoi. “En aio lopettaa kertomasta tuota tarinaa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *