Argentiina sallii lääkemarihuanan kasvattamisen kotona

BUENOS AIRES – Argentiina antoi torstaina ihmisille luvan kasvattaa marihuanaa kotona lääkinnälliseen käyttöön ja ilahduttaa kannabiksen kannattajia, jotka ovat taistelleet vuosia, jotta se olisi laajalti saatavilla monenlaisista vaivoista kärsiville potilaille.

Annettu asetus Presidentti Alberto Fernández antaa myös apteekeille mahdollisuuden myydä kannabiksesta peräisin olevia öljyjä, voiteita ja muita tuotteita, ja se määrää julkiset ja yksityiset vakuutusjärjestelmät kattamaan nämä lääkkeet potilaille, jotka saavat reseptin.

Presidentin liike laajensi merkittävästi lääketieteellisen marihuanan laillistavan vuoden 2017 lain ulottuvuutta. Lääkekannabiksen kannattajat sanovat, että herra Fernándezin edeltäjä Mauricio Macri asetti niin tiukat rajoitukset, että se teki lääkkeestä tehokkaasti potilaan ulottumattomiin.

Toimenpide on viimeisin vaihe huumausainelakeja pehmentävässä Latinalaisessa Amerikassa. Vuonna 2017 Uruguay laillistettiin – vapaa – ajan marihuanaa, jota myydään apteekeissa, ja Kolumbia perusti lisenssijärjestelmän kasvattaa kannabista lääkinnälliseen käyttöön. Argentiinan kotiviljelijät tarvitsevat lääketieteellisiin tarpeisiin perustuvan lisenssin.

“Olemme taistelleet tästä kolme vuotta”, sanoi lääketieteellistä marihuanaa edistävän argentiinalaisen järjestön Mamá Cultivan johtaja Valeria Salech. “Meitä ei enää kriminalisoida etsimällä parempaa elämänlaatua itsellemme ja rakkaillemme.”

Rouva Salechista tuli vahva lääketieteellisen marihuanan kannattaja, kun hän näki kannabisöljyn myönteiset vaikutukset poikaansa, epilepsiaa sairastavaan ja autistiseen Emilianoon. Emiliano, nyt 14, on käyttänyt kannabisöljyä viimeiset kuusi vuotta.

”Kannabis auttoi häntä parantamaan yhteyttään ympäröiviinsä. Hän pystyi lopettamaan vaippojen käytön, kiinnittämään huomiota, hän oppi pelaamaan ”, rouva Salech kertoi. “Se muutti elämäämme.”

Vuoden 2017 laki oli niin rajoittava, että ihmiset hankkivat pääasiassa kannabistuotteita pimeiltä markkinoilta.

“Oli laki, mutta tuotteisiin ei ollut pääsyä”, sanoi Argentiinan terveysministeri Ginés González García. “Korvataan jo olemassa olevat mustat markkinat laadunvalvonnalla, joka on avain kaikissa lääketieteellisissä tuotteissa, erityisesti lapsille annettavissa lääkkeissä.”

Vuoden 2017 laki antoi potilaille, joilla oli tulenkestävä epilepsia, pääsyn kannabisöljyyn, eikä sen käyttöönotosta laillisesti valtion kautta ollut mitään menettelyä. Neiti Salech ja muut aktivistit kannustivat kannabiksen käyttäjiä kasvattamaan omia kasveja huolimatta siitä, että se oli lain vastaista.

“Kehitämme tietäen, että voimme milloin tahansa menettää vapautemme, mutta teemme sen, koska et voi asettaa hintaa elämänlaadulle”, rouva Salech sanoi.

Marihuanan kasvattaminen veti vankilaan neljästä 15 vuoteen. Ne, jotka kasvavat sitä eteenpäin ilman lisenssiä, joutuvat silti tuomitsemaan.

Hallitus aikoo nyt laatia lisenssijärjestelmän kotiviljelyn sallimiseksi. Se toivoo myös tekevänsä yhteistyötä marihuanan ja sen johdannaisten tuottamisesta kiinnostuneiden lääketieteellisten laboratorioiden kanssa.

Hyväksyminen tapahtuu “tapauskohtaisesti”, herra Gonzaléz García sanoi, mutta hän korosti, että kannabiksen mahdollisesti saamasta patologiasta tulee laaja käsitys.

“Vaikka se ei tarjoa parannuskeinoa, elämänlaadun parantaminen ei ole pieni asia”, hän sanoi.

Argentiinan uusi asetus sallii myös sellaisten kolmansien osapuolten viljelyn, jotka kasvattavat kannabista lääketieteellisten tarpeiden puolesta.

Toistaiseksi marihuanan täydellinen laillistaminen ei ole hallituksen asialistalla. Mutta aktivistit ovat optimistisia, lääketieteellisten tarpeiden määritelmää laajennetaan kattamaan yleinen hyvinvointi.

“Jos ajattelemme terveyttä useless sairauden puuttumisena, puuttuu asia”, rouva Salech sanoi. “Tämä kasvi tuli opettamaan meille sitä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *