Trumpin vaalien jälkeinen taktiikka vei hänet epätoivoiseen seuraan

Moskova – Kun Valkovenäjän voimakas hallitsija julisti uskomattoman maanvyörymävoiton elokuussa pidetyissä vaaleissa ja oli itse vannonut virkansa kuudenneksi toimikaudeksi presidenttinä, Yhdysvallat ja muut länsimaat tuomitsivat heidän mielestään julmasti vastustavan äänestäjien tahtoa. .

Presidentti Aleksandr G. Lukašenkon voitto, ulkoministeri Mike Pompeo sanoi viime kuussa, oli “petos”. Herra Pompeo lisäsi: ”Olemme vastustaneet sitä tosiasiaa, että hän vihki itsensä. Tiedämme, mitä Valkovenäjän ihmiset haluavat. He haluavat jotain erilaista. ”

Useless kuukauden kuluttua herra Pompeon pomo, presidentti Trump, lainaa nyt Lukashenkon näytelmäkirjasta liittyäkseen valtavien johtajien klubiin, joka julistaa itsensä vaalien voittajiksi riippumatta siitä, mitä äänestäjät päättävät.

Klubi pitää sen jäseninä huomattavasti enemmän diktaattoreita, tyranneja ja potentaatteja kuin entisen “vapaan maailman” – maiden, jotka Washingtonin johdolla ovat vuosikymmenien ajan luoneet muille tarvetta pitää vaaleja ja kunnioittaa tulosta, johtajia. .

Rinnakkaisuus ei ole tarkka. Herra Trump osallistui vapaisiin ja oikeudenmukaisiin demokraattisiin vaaleihin. Suurin osa autokraateista uhmaa äänestäjiä ennen kuin he edes äänestävät, lukuun ottamatta todellisia kilpailijoita äänestyslipusta ja tuhoamalla aallot yksipuolisesti.

Mutta kun heillä on aidosti kilpailukykyiset äänet ja tulos menee heitä vastaan, he jättävät usein huomiotta tuloksen ja tuomitsevat sen pettureiden, rikollisten ja ulkomaisten sabotoijien työksi ja siten pätemättömiksi. Kieltäytymällä hyväksymästä viime viikon vaalien tuloksia ja työskentelemällä äänestyksen delegitoimiseksi, Mr. Trump noudattaa samanlaista strategiaa.

Ei ole juurikaan viitteitä siitä, että herra Trump pystyy voittamaan lait ja instituutiot, jotka varmistavat, että amerikkalaisten äänestäjien tuomio kestää päivän. Maalla on vapaa lehdistö, vahva ja riippumaton oikeuslaitos, vaalivirkailijat, jotka ovat omistautuneet rehelliseen ääntenlaskemiseen, ja vahva poliittinen oppositio, joista yksikään ei ole Valkovenäjällä tai Venäjällä.

Silti Yhdysvallat ei ole koskaan ennen joutunut pakottamaan vakiintunutta operaattoria myöntämään oikeudenmukaisen tappion äänestyksissä. Ja pelkästään nostamalla mahdollisuutta joutua eroon toimistostaan, herra Trump on murtanut peruskividemokraattisen perinteen saumattomasta siirtymisestä.

Trumpin tottelemattomuuden jo aiheuttamat vahingot voivat olla kestäviä. Ivan Krastev, Itä- ja Keski-Euroopan asiantuntija Wienin humanististen tieteiden instituutissa, sanoi, että Trumpin kieltäytyminen myöntämästä “luo uuden mallin” samanmielisille populisteille Euroopassa ja muualla.

“Kun Trump voitti vuonna 2016, oppitunti oli, että he voisivat luottaa demokratiaan”, hän sanoi. “Nyt he eivät luota demokratiaan ja tekevät kaikkensa pysyäkseen vallassa.” Hänen kutsumallaan “Lukashenkon skenaariossa” johtajat haluavat silti pitää vaaleja, mutta “eivät koskaan häviä”. Venäjän presidentti Vladimir V.Putin on tehnyt niin kahden vuosikymmenen ajan.

Trumpin omaksumien antidemokraattisten taktiikoiden joukossa ovat joukko johtajia, kuten Robert Mugabe Zimbabwesta, Nicolas Maduro Venezuelasta ja Slobodan Milosevic Serbiasta – kieltäytymästä myöntämästä tappiota ja heittämällä perusteettomia syytöksiä vaalipetoksista. Taktiikka sisältää myös luottamuksen heikentämisen demokraattisiin instituutioihin ja tuomioistuimiin, lehdistön hyökkäyksen ja vastustajien häpeän.

Herra Trumpin tavoin nuo johtajat pelkäsivät, että tappion hyväksyminen saattaisi heidät syytteeseen, kun he lähtivät virastaan. Trumpin ei tarvitse huolehtia siitä, että häntä syytetään sotarikoksista ja kansanmurhasta, kuten herra Milosevic oli, mutta hän kohtaa sotku oikeudellisia ongelmia.

Michael McFaul, Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläs presidentti Barack Obaman johdolla ja usein kritisoinut Trumpia, kuvaili presidentin “kieltäytymistä hyväksymästä vaalien tuloksia” “hänen lahjalahjaansa autokraateille ympäri maailmaa”.

Varhainen luonnos leikekirjasta, jota johtajat käyttävät, jotka eivät koskaan tunnusta tappiota, kirjoitettiin vuonna 1946 sosialistisen yhtenäisyyden puolueen toimesta, joka oli kommunistinen asu silloin Neuvostoliiton hallitsemissa Saksan itäosissa. Ensimmäisten toisen maailmansodan jälkeisten Saksan vaalien jälkeen SED-niminen puolue tervehti tappionsa rohkealla otsikolla sanomalehdessään – “Suuri voitto SED: lle!” – ja otti Itä-Saksan hallinnan seuraavien 45 vuoden ajan.

Se ei koskaan enää vaarantanut kilpailevia vaaleja.

Kun Moskovan asettama Unkarin johtaja Matyas Rakosi Katsoi, kuinka kommunistinen puolue hävisi vaaleissa vuonna 1945, hän muuttui “kalpeaksi kuin ruumis, putosi tuolilleen sanomatta”, mukaan puolueen virkamies, joka oli läsnä ja kuvasi myöhemmin mitä tapahtui unkarilaisille historioitsijoille. Vuoden kuluessa suurin osa hänen vastustajistaan ​​oli kuollut, vankilassa tai kauhistunut hiljaisuuteen – ja hän johti maata.

Kukaan ei odota, että herra Trump seuraa tätä kauheaa esimerkkiä. Mutta vaatimalla, että hän voitti tuloksena olevan äänestyksen näyttää selvästi hävinneen, hän on rikkonut jyrkästi niiden maiden normit, jotka pitävät itseään kypsinä demokratioina.

“Trumpin käyttäytyminen ei ole ennakkotapausta länsimaisten demokratioiden johtajien keskuudessa”, sanoi Harvardin historioitsija Serhii Plokhy, joka on tutkinut entisiä kommunistisia valtioita, kuten Ukraina. “Jopa sotilaallisissa diktatuureissa diktaattorit kunnioittavat vaalien tuloksia useammin kuin silloin, kun he menettävät ne.”

Se, että Yhdysvallat on kaatunut niin huonoon seuraan, on herättänyt kauhua ja pilkkaa paitsi herra Trumpin poliittisten vihollisten että niiden maiden kansalaisten keskuudessa, jotka ovat tottuneet siihen, että heidän johtajansa ylittävät heidän toivonsa.

Vuosikymmenten ajan “saarnaamisen demokratiasta kaikille muille”, sanoi Kenian sarjakuvapiirtäjä ja poliittinen kommentaattori Patrick Gathara, Yhdysvallat on paljastettu “viinin juomiseksi ja veden saarnaamiseksi”.

Marraskuussa 2010 Norsunluurannikon presidentti Laurent Gbagbo kieltäytyi hyväksymästä menetystään vaaleissa, tukahduttamalla mielenosoitukset elävällä ammuksella, tappamalla kymmeniä ja vetämällä maan lyhyeen sisällissotaan, jossa kuoli yli 3000 ihmistä.

Kuten Trump, hän käytti vapaasti valtion koneita haastaa vaalitulos ja vaati, ettei häntä ole voitettu. Kriisi kesti lähes viiden kuukauden ajan ja toi Norsunluurannikon polvilleen taloudellisesti.

Ranskan armeijan tuella valittu presidentti Alassane Ouattara otti lopulta vallan, kun herra Gbagbo – jonka kampanjan iskulause oli ollut “Me voitamme tai me voitamme” – vedettiin ulos hänen bunkkeristaan ​​pääkaupungissa Abidjanissa.

Tänä vuonna herra Ouattara muutti perustuslakia antaakseen hänelle ehdokkuuden kolmanneksi toimikaudeksi, ja ilmoitti viime viikolla voittaneensa maanvyörymässä.

Jopa veteraanidiktaattorit myöntävät toisinaan tappion, varsinkin jos he voivat suunnitella peräkkäin, joka lupaa taata heidän henkilökohtaisen ja taloudellisen turvallisuutensa.

Kenraali Augusto Pinochet, joka tarttui valtaan vuonna 1973 sotilasvallankaappauksessa Chilessä, hyväksyi vuoden 1988 perustuslaillisen kansanäänestyksen tappion, joka olisi antanut hänen pysyä virassaan, ja luopui presidenttikunnasta vuonna 1990, kun vastustaja voitti presidentin äänestyksen.

Mutta hän pysyi ylipäällikkönä, ja hänestä tehtiin elinaikana senaattori immuuni syytteeseenpanosta. (Silti hänet pidätettiin Britanniassa vuonna 1998 espanjalaisen tuomarin luovuttamispyynnön jälkeen, joka tutki hänen väitettyjä rikoksiaan presidentin aikana.)

Vuoden 2018 tutkimuksessa, joka perustui vaaleihin ympäri maailmaa vuodesta 1950 lähtien, todettiin, että useless 12 prosenttia vaaleihin osallistuvista ja äänestyksissä häviävistä diktaattoreista lähtee toimistosta rauhanomaisesti. Mutta tutkimuksessa todettiin, että armeijan diktaattorit ovat yleensä halukkaampia myöntämään tappion, koska he voivat palata kasarmiin ja välttää pidätyksiä tai tapoja.

“Diktaattoreiden eroaminen on harvinaista, mutta kun he tekevät niin, se johtuu siitä, että Pinochetin tapaan heillä on toteutettavissa oleva vaihtoehto, kuten liittyminen uudelleen armeijaan, mikä antaa heille mahdollisuuden välttää vastuuvelvollisuutta ihmisoikeusloukkauksista”, One Earth Future -tutkimus, tutkimusryhmä, sanoi.

Herra Trumpin kieltäytyminen hyväksymästä vaalien tulosta on vastannut erityisen voimakkaasti Latinalaisessa Amerikassa.

Herra Trump käytti lähes kaikkia välineitä ulkopolitiikka-arsenaalissaan Venezuelan presidentti Nicolás Maduroa vastaan, joka tuotti petollisesti voiton toukokuun 2018 vaaleissa huolimatta syvästä epäsuosiosuudestaan ​​ja onnettomasta talouskriisistään.

Suurin osa länsi- ja latinalaisamerikkalaisista maista tuomitsi äänestyksen vapaana eikä oikeudenmukaisena, ja se toi välittömästi uudet amerikkalaiset pakotteet. Rangaista herra Maduroa, herra Trump kielsi Venezuelan joukkovelkakirjojen kaupat ja määritteli Venezuelan öljylle pakolliset pakotteet.

Ja tammikuussa 2019 herra Trump tunnusti Venezuelan pääoppositiojohtajan ja kongressin puhujan Juan Guaidón maan lailliseksi johtajaksi, joka on toinen iso isku herra Madurolle. Kymmenet Amerikan Euroopan ja Latinalaisen Amerikan liittolaiset seurasivat esimerkkiä muutamassa päivässä.

Herra Trump tuomitsi Maduron “vallan anastamisen” ja sanoi, että kaikki vaihtoehdot, mukaan lukien sotilaallinen väliintulo, olivat esillä herra Maduron poistamiseksi toimistosta ja herra Guaidon asettamiseksi presidentiksi.

Juuri syyskuussa Trumpin hallinto asetti lisäpakotteet Maduro-hallinnon nimittämille yrityksiä korruptoida demokraattisia vaaleissa Venezuelassa. “

Nyt myös Trump kieltäytyy hyväksymästä vaalien tuloksia.

Temir Porras, Venezuelan hallituksen entinen ministeri, joka on sittemmin lähtenyt Maduron puolueesta, sanoi, että Trumpin kieltäytyminen tunnustamasta Yhdysvaltojen ääntä “delegoi” Amerikan roolin kansainvälisenä demokratian välittäjänä.

“Trumpin käyttäytyminen vaikuttaa epäilemättä Yhdysvaltojen” moraalisen ylivoiman “väitteeseen”, hän sanoi. “

Washingtonin Latinalaisen Amerikan toimiston, Washingtonissa sijaitsevan tutkimusryhmän, Venezuelan johtaja Geoff Ramsey sanoi: “Kuinka Yhdysvaltain hallitus odottaa vaativansa vapaita ja oikeudenmukaisia ​​vaaleja Venezuelassa, kun oma presidenttimme ei tunnista puhdas vaaliprosessi omassa maassamme? Se on propagandalahja Madurolle ja kaikille muille autokraateille ympäri maailmaa, ja takaan, että he rakastavat tämän jokaista minuuttia. “

Herra Maduro ei todellakaan ole ohittanut mahdollisuutta uida. “Donald Trump, täällä emme menetä vaaleja, koska olemme totuus”, pirteä Maduro sanoi tiistaina kansallisessa puheessaan.

Raportoinnin antoi Adam Nossiter Pariisista; Julie Turkewitz Bogotasta Kolumbiasta; Anatoly Kurmanaev Caracasista, Venezuela; Abdi Latif Dahir Nairobista, Kenia; ja Monica Mark Johannesburgista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *